VIJESTI / KARLOVAC

NEĆE SE VIDJETI

Mural Miroslava Krleže u Novom centru ponovo ugrožen? Ispred njega zasađen drvored: Bi li svijet klimatološki propao da je zasađen na drugom mjestu?

Mural Miroslava Krleže u Novom centru ponovo ugrožen? Ispred njega zasađen drvored: Bi li svijet klimatološki propao da je zasađen na drugom mjestu?

Je li potreban drvored ispred Krleže pitali smo danas gradonačelnika Damira Mandića koji je u Vrbanićevom perivoju simboličnom sadnjom sadnica drveća najavio hvalevrijedan projekt ozelenjavanja gradskih parkova i četvrti.


Mural Miroslava Krleže u ulici u Novom centru koja nosi ime slavnog hrvatskog književnika ponovo je ugrožen, ali ovaj put ne novom energetski učinkovitom fasadom nego drvoredom koji prijeti da zakloni prepoznatljivo obilježje ovog dijela grada.

Iz karlovačke udruge Polka koja je jedan od inicijatora oslikavanja murala izvijestili su da je ispred zgrade na kojoj se nalazi zasađen drvored, a tamo je i okvir za jumbo plakate koji će ga također zakloniti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Žalosti zaklanjanje murala s likom Miroslava Krleže autora Leonarda Lesića drvoredom i okvirom za jumbo plakate. Nije uvjerljivo da u Krležinoj i cijelom Novom centru ne postoji drugo mjesto na kojemu bi se tih nekoliko stabala moglo posaditi. Zasigurno je riječ o tome da gradske tvrtke i strukture ne smatraju umjetnost bitnom, odnosno smatraju da je baš sve važnije od umjetnosti i umjetničkog djela, unatoč tome što tvrde i unatoč tome što je Grad Karlovac pomogao da se mural obnovi nakon ulaganja u energetsku obnovu zgrade. Baš zato što su Grad Karlovac, gradska tvrtka Inkasator i gradonačelnik osobno bili angažirani oko toga, zaklanjanje murala je tim manje shvatljivo, navode u udruzi.

Podsjećaju da je Polka organizirala izradu tri murala po konceptu da svaka ulica dobije mural s likom osobe po kojoj se zove ili s likom osobe koja je u tom dijelu grada živjela. Tako su nastali murali s likom Krleže u Krležinoj, Vučka u Sarajevskoj i, u suradnji s udrugom Nikola Tesla Karlovac, Tesle na Rakovcu, gdje je taj izumitelj živio i nije riječ samo o podsjećanjima na te ličnosti, nego i o umjetničkim djelima na otvorenom. Unatoč tome što predstavljaju vrijedna umjetnička djela, mnogi su murali po gradu izrađeni bez jasnog koncepta i to nije teško kritizirati, no Polka je nastojala da organizira izradu murala sukladno spomenutom konceptu. 


- Posaditi drvored koji zaklanja mural je jednako postavljanju sobnog bilja ispred nekog umjetničkog djela u nekoj galeriji zato što bi se tako "borilo protiv klimatskih promjena" ili samo da se "uljepša prostor", odnosno postavljanjem reklamnog banera da se zaradi euro više, navodi se u priopćenju.

- Vjerojatno se i najvredniji mural zaklanja unatoč tome što su nastale i organizirane turističke ture obilaska karlovačkih murala i što se Karlovac u zemlji prepoznaje kao grad murala. Preseljenje tih nekoliko mladica na drugu lokaciju i pomicanje tog okvira za džambo plakate bi sigurno predstavljalo mnogo manju štetu od zaklanjanja murala. Kako zasigurno nije riječ o zahtjevnom zadatku, treba vjerovati u razboritost odgovornih i dobru volju da se greška ispravi, kažu još u Polki.

Je li potreban drvored ispred Krleže pitali smo danas gradonačelnika Damira Mandića koji je u Vrbanićevom perivoju simboličnom sadnjom sadnica drveća najavio hvalevrijedan projekt ozelenjavanja gradskih parkova i četvrti. 

- To će objasniti stručnjaci. Mural već drugi put ima problema s klimatskim promjenama u dvije aktivnosti. Prva je bila dramatična jer se morao se ukloniti zbog energetske obnove zgrade, sad drugi dio nije toliko dramatičan, rekao je gradonačelnik.

Na novinarski upit bi li svijet klimatološki propao da tamo nije tih par stabala koja mogu biti zasađena i na drugom mjestu, Mandić je rekao da "ne bi propao ali da misli da je moguć suživot stabala i murala s likom Krleže".  

Izdvojeno


Reci što misliš!