VIJESTI / KARLOVAC

AKTUALNI SAT

Jesu li deponij Ilovac i njegovo brdo sigurni od odrona i nesreća poput onih u Zagrebu, Ivka: Vodimo računa o svemu, tako nešto se ne bi trebalo dogoditi

Jesu li deponij Ilovac i njegovo brdo sigurni od odrona i nesreća poput onih u Zagrebu, Ivka: Vodimo računa o svemu, tako nešto se ne bi trebalo dogoditi

Svake godine se vrši i inspekcijski nadzor odlagališta a zadnji je bio u lipnju, te nije bilo primjedbi.

Urušavanje golemog brda smeća na zagrebačkom deponiju Jakuševac opravdano je zabrinulo i Karlovčane, te se postavlja pitanje može li se tako nešto dogoditi na našem Ilovcu. Stoga je o ovome bilo riječi na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća, gdje je HDZ-ov vijećnik Tihomir Čohan pročelnicu Anu Hranilović Trubić pitao kakva je situacija s Ilovcem.

- Kazeta je izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i tamo se odlaže otpad, dok paralelno radimo na izvođenju druge kazete isto u skladu s dozvolom. Radovi bi trebali biti završeni u veljači. Grad je potpisao ugovore, kontinuirano se vrši nadzor i sve je po pravilima struke. Vodimo brigu da imamo dovoljno mjesta na Ilovcu do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, rekla je pročelnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodala je da se svake godine vrši i inspekcijski nadzor odlagališta a zadnji je bio u lipnju, te nije bilo primjedbi.

-  Čistoća vodi podatke i mjerenja, od meteoroloških, slijeganja, utjecaja podzemnih voda, odlagališnih plinova i sve dostavlja Karlovačkoj županiji. Grad Karlovac donosi rješenja o naknadi - ekološka renta se isplaćuje na mjesečnoj bazi. Iznos ovisi o dobiti Čstoće na temelju odlaganja otpada i koefecijenta. On može biti od 0 do 0,05  da je nula, stanovnici ne bi dobli ništa, dok je kod nas maksimalan, spomenula je još Hranilović Trubić.


Direktor Čistoće Vlatko Ivka je rekao da smo svi svjedoci događanja na Jakuševcu, te je na Ilovac dolazi i oko 700 tona biorazgradivog otpada kojeg su dužni zbrinuti ne na Ilovcu, nego se kroz raspisanu javnu nabavu odvoz i zbrinjavanje plaća koncesionaru.

- Trošimo na zemlju i kamen koji drži tijelo odlagališta da bude stabilno i da kamioni budu na čvrstoj i tvrdoj podlozi. Vodimo računa o svemu, o brojkama i uvjetima i nadam se da se ne bi trebalo tako nešto događati na deponiju Ilovac, rekao je direktor Ivka.

Podsjetio je da su stari deponij i njegovo brdo pri kraju, te da će izgradnjom nove kazete biti lakši dovoz, jer se neće trebati penjati.

- Deponij ima i plinofikaciju i skupljanje plinova na odlagalištu koje se odvoze do baklji gdje se spaljuju. To je bitna stvar, zaključio je Ivka. 

Izdvojeno


Reci što misliš!