VIJESTI / KARLOVAC

NEKI NISU SRETNI

Pripajanje vodoopskrbnih tvrtki na karlovačkom području! Gradonačelnik Karlovca otkrio kakva je situacija na terenu: To će svima donijeti dobro

Pripajanje vodoopskrbnih tvrtki na karlovačkom području! Gradonačelnik Karlovca otkrio kakva je situacija na terenu: To će svima donijeti dobro
Ilustracija/Pixsell/KAportal

Gradonačelnik Mandić je zaključio da će ovaj proces u neko dogledno vrijeme donijeti dobro svim vodokomunalnim tvrtkama, gradovima i općinama ali prije svega stanovnicima

Nakon što je Ustavni sud donio odluku kojom odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH sredinom ove godine, postupci pripajanja na terenu krenuli su dalje. 

Vladina reforma vodovoda za karlovačku regiju predvidjela je da se na područjima sedam postojećih javnih isporučitelja, Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac, Komunalnog Duga Resa d.o.o., Komunalnog Ozalj d.o.o., Vode Krašić d.o.o., Vodovoda i odvodnje Vojnić d.o.o., Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Ogulin te Komunalca d.o.o. Slunj uspostavlja jedno uslužno područje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Društvom preuzimateljem određuje se Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac i to po kriteriju najveće količine isporučene vode za ljudsku potrošnju korisnicima vodnih usluga i drugim isporučiteljima vodnih usluga u 2020., 2021. i 2022. godini od 10.227.347 m3. 

Zakonski rok, 15. siječanj 2024., u kojem postupci moraju biti završeni sve je bliži, a kako je na sjednici Gradskog vijeća izvijestila direktorica Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac, Katarina Malenica, radi se intenzivno na tom procesu. 

- Sve Skupštine društava su upoznate s procesom, obiđen je cijeli teren, upoznati smo s poslovanjem svih tvrtki, obavljeni su razgovori s zaposlenicima kako bi vidjeli kakve ćemo ugovore s njima potpisati s 1.1.,  angažiran je konzultant koji radi dubinsku analizu poslovanja svih tvrtki, pojasnila je direktorica, te kazala da bi se pripajanje moglo provesti s 31.12.2023. godine.

Dodaje i kako će Vodovod Karlovac biti jedina pravna osoba, ostale tvrtke će postati ili podružnice ili poslovne jedinice. Vodovod preuzima imovinu, prava i obveze svih tvrtki. Cilj pripajanja, napominje direktorica, osigurati takav sustav koji će moći provoditi stručno velike projekte i povlačiti EU sredstva.

Direktorica je i najavila povećanje cijene vodnih usluga od 1. siječnja, koje je zatraženo od Skupštine već ove godine ali ta odluka nije dobila zeleno svjetlo. 

- To povećanje ćemo zatražiti ponovno jer je nužno. Uz porast troškova i inflaciju vrlo je važno da se nastave velike investicije i smanjenje gubitaka u sustavu, poručila je direktorica. 

Stanje na terenu 

Gradonačelnik Damir Mandić pojasnio je kako je još u rujnu održan sastanak sa svim lokalnim čelnicima i direktorima vodokomunalnih tvrtki koje se pripajaju tvrtki Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac. 

- Tada je jasno komunicirano da je pripajanje zakonska obveza, pravila pripajanja su jasno propisana, a da se u cijeli proces ulazi s ključnim elementom - to je povjerenje. Prošlog tjedna održan je sastanak sa Skupštinama društava gdje je prokomentiran dosadašnji tijek aktivnosti i sve ono što slijedi. Poruka svima i stav Grada Karlovca i Vodovoda i kanalizacije d.o.o. je da se zadrže prava zaposlenika koje imaju u tvrtkama, poručio je gradonačelnik te dodao kako sada postoji situacija da djelatnici u ViK-u imaju puno manju plaću od djelatnika u drugim vodokomunalnim tvrtkama, premda kod njih ima više poslova koje obavljaju. 

Ključno je pitanje hoće li se svi pripojiti do 15. siječnja. Gradonačelnik Damir Mandić je otvoreno rekao da ne vjeruje u to. 

- Ono što sam rekao lokalnim čelnicima, Grad Karlovac ne želi biti u poziciji da docira i uvjetuje ali postoje neke razine odgovornosti u tom postupku. Svi koji se pripoje poslije 15. siječnja morat će ispoštovati iste uvjete po kojima su se pripojili oni do 15. siječnja. Mogu razumjeti one koji se ne slažu s ovim sustavom pripajanja ali mi s pozicije Grada i ViK-a smo pokazali maksimalno razumijevanje. Tvrtke koje se neće pripojiti imaju neke svoje planove i razloge, ali ovo pripajanje uvjet je za razvoj mreže i u povoljnijoj smo poziciji za povlačenje EU sredstava, naglasio je Mandić.  

U suvlasništvu ViK-a dosad je bio Grad Karlovac i Općina Draganić, u proteklom vremenu je pripojena Komunalna tvrtka Lasinja. Gradonačelnik je kazao kako je trenutna situacija takva da će se vjerojatno stići u roku pripojiti Ozalj i Općina Vojnić. 

- Ne mogu potvrditi da će Ogulin, Duga Resa i Slunj stići do 15. siječnja ali ne znači da neće, možda stignu, kazao je Mandić te zaključio da je ovaj proces koji će u neko dogledno vrijeme donijeti dobro svim vodokomunalnim tvrtkama, gradovima i općinama ali prije svega stanovnicima. 

Izdvojeno


Reci što misliš!