VIJESTI / KARLOVAC

DA SE NE ZABORAVI

Postavljeni kameni spoticanja u spomen na tri karlovačka Židova stradala u holokaustu - Ivu Goldsteina, Filipa Reinera i Davida Meisla

Postavljeni kameni spoticanja u spomen na tri karlovačka Židova stradala u holokaustu - Ivu Goldsteina, Filipa Reinera i Davida Meisla

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust te Udruga za očuvanje židovske baštine i kulture "Židovi u Karlovcu" su organizirali postavljenje tri kamena na tri lokacije

"Svaka žrtva ima svoje ime. Podsjećamo se na njih, a i na vremena koja su prije svega bila zla. U zlim vremenima su uglavnom i uvijek stradali nevini, nemoćni i slabi. Moramo poštovati dostojanstvo drugih. Nadam se da će ovo probuditi osjećaj da razmišljamo šire. To nam je svima poziv da dostojanstvo čovjeka određuje naše djelovanje", poručio je u petak u Karlovcu uoči postavljanja takozvanih kamena spoticanja u sjećanje na karlovačke Židove ubijene u Drugom svjetskom ratu Ivu Goldsteina, Davida Meisla i Filipa Reinera gradonačelnik Damir Mandić.

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust te Udruga za očuvanje židovske baštine i kulture "Židovi u Karlovcu" su organizirali postavljenje tri kamena na tri lokacije – u spomen na Goldsteina na adresi Trga Zrinskog 9, u spomen na Meisla na adresi Vladimira Nazora 2, a u spomen na Reinera ispred palače Reiner, što je danas Glazbena škola Karlovac, a taj će se ugraditi po završetku komunalnih radova u toj ulici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnateljica i voditeljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović je rekla da je s postavljenjem takvih obilježja u Hrvatskoj započeto 2020. godine i da je prvi bio u Zagrebu u sjećanju na djevojčicu Leu Deutsch, a nakon toga su postavljana i za romske, srpske i hrvatske žrtve. "Ovi kameni spoticanja su posvećeni pojedinačnim žrtvama i građanima da se podsjete kako zlo mogu izazvati netrpeljivost i mržnja", rekla je N. Popović i objasnila da se postavljaju ispred mjesta na kojima je žrtva živjela, na kojima je radila, odnosno iz kojih je deportirana.

Reiner i Meisl su porijeklom iz Češke, a veleposlanik te zemlje Milan Hovorka je istaknuo da "nikada ne smijemo zaboraviti i nećemo dopustiti da se takav užas ponovi".

FOTO GALERIJA

Povjesničar Ivo Goldstein, unuk stradalog Ive, je rekao da mu se "miješaju osjećaji". "Miješaju se osjećaji. Netko mi je rekao da mi čestita, a nema mi na čemu. Ne treba plakati jer su ti događaji daleko iza nas. S obzirom na različita društvena događanja i na to da se duhovi prošlosti vraćaju i izlaze na vidjelo. To je najtragičnije. Dobro je da je Karlovac dio ove priče", poručio je.

Dodao je da je njegov otac Slavko opisao stradanje svog oca, Ivinog djeda, u knjizi "1941. - godina koja se vraća". "Manje-više se sve zna. Oni koji znaju znaju. Ova tri kamena komemoriraju zajednicu koja je bila prosperitetna, pozitivna, koja je doprinosila društvu, a bila prebrisana mahnitom politikom", rekao je Goldstein.

Izdvojeno


Reci što misliš!