VIJESTI / KARLOVAC

ODGOVOR ULAGAČA

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija nakon dopisa građana Zvijezde i Gaze Europskoj komisiji: Struka vodi projekt i za sve odgovara

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija nakon dopisa građana Zvijezde i Gaze Europskoj komisiji: Struka vodi projekt i za sve odgovara

"Ono što se zahtijeva se i uradilo prije no što se građanska inicijativa pojavila", napomenula je direktorica Katarina Malenica

"Projekt 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Karlovac – Duga Resa' je najveći komunalni projekt u Karlovcu. Odobrila su ga sva nadležna tijela. Prošao je sve kontrole bez korekcija i vode ga stručne osobe sa svojim referencama s područja građevinarstva i strojarstva. Sve što je Milan Medić u dopisu napisao već smo komunicirali s tijelima koja imaju delegirane ovlasti Europske komisije i po zahtjevu Europske komisije ćemo dostaviti dokumentaciju na uvid. Razumijemo nezadovoljstvo i zabrinutost građana, ali se problemi rješavaju unutar projekta i struke – ona vodi projekt i za sve odgovara. U stalnoj smo komunikaciji s građanima te su svi dokumenti i sve aktivnosti dostupni javnosti. Gospodina Medića smo dvaput pozvali da dođe na uvid, no nijednom se nije odazvao", navela je direktorica Vodovoda i kanalizacije, korisnika projekta i naručitelja radova, Katarina Malenica u ponedjeljak povodom toga što su se građani Zvijezde i Gaze koji se protive dosadašnjem načinu izvođenja radova na komunalnom projektu ove gradske tvrtke vrijednom više od 67 milijuna eura obratili Europskoj komisiji, o čemu je javnost izvijestio Medić, jedan od predvodnika inicijative.

U dopisu vrhu EK, kojega, uz Medića, potpisuje i Matija Volner, stoji da je Karlovac postao primjer komunalne i infrastrukturne katastrofe bez presedana koja se financira novcem Europske unije. Nastavlja se da je zbog nestručnog provođenja projekta došlo do "nezapamćene i katastrofalne razine oštećenja javnih i privatnih zgrada", da je oštećeno 20 posto stambenog fonda u Zvijezdi i da postotak oštećenosti na ulicama iznosi i 90 posto. Navodi se i da su oštećene zgrade obnovljene novcem Europske unije. "Građani Karlovca su izgubili svoju imovinu i u očaju traže zaštitu Europske unije", stoji u dopisu Europskoj komisiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pita se "kako je moguće da se novcem poreznih obveznika Europske unije financira uništavanje europske kulturne i povijesne baštine bez presedana". "Sve to izuzetno šteti ugledu EU i u potpunoj je suprotnosti s ciljevima kohezijske politike", napominje se. Poziva se europske institucije da ispitaju ima li u ovom projektu prevare te ukazuje na "krajnje lošu provedbu nadzora". Traži se hitno zaustavljanje radova, izrada detaljne snimke pročelja objekata na trasi izvođenja radova, provedba neovisne stručne revizije projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova te javna objava rezultata revizije. Zaključno se traži "dosljedna provedba nadzora nad radovima kada ponovno započnu".

"Ono što se zahtijeva se i uradilo prije no što se inicijativa pojavila. Primjerice, radovi u Kraševoj, Draškovićevoj, Gambonovoj i Bencetićevoj su privremeno zaustavljeni još 8. ožujka dopisom nadzora dok se ne ispita tehnologija izvođenja radova i tada su započeti razgovori s geomehaničarima. Urađen je snimak svih pročelja na trasi izvođenja radova. To je bila ugovorna obveza izvođača i on je taj snimak dostavio nadzoru. Još 2018. godine je izrađena neovisna revizija projekta sukladno Zakonu o gradnji. Napravit će se nova kada se budu radile izmjene i dopune glavnog projekta. Također smo naručili dodatno mišljenje geomehaničara", odgovorila je K. Malenica.

Nastavila je da u Draškovićevoj nisu započeti radovi nego se radi "iskop sondažnih jama ne bi li se utvrdilo stanje temelja na objektima". "Nakon toga će geomehaničar reći treba li neke temelje ojačati i na koji način će se započeti radovi", dodala je.

Napomenula je da se sva dokumentacija projekta može dobiti na uvid. "Dionici na projektu su izvođač, nadzor i voditelji te svatko ima ovlasti i odgovornosti po zakonu i potpisanom ugovoru", istaknula je.

Navela je da podaci o štetama koje je iznio Medić ne odgovaraju činjeničnom stanju. "Na trasi dugoj pet kilometara jača oštećenja su se dogodila unutar trase od četiri stotine metara i imamo utoliko pet jače oštećenih objekata, od kojih su dva bila jače oštećena u potresu. Nema porušenih objekata", kazala je.

Objasnila je da se ne mogu pri odabiru revidenta primjenjivati kriteriji koje zahtijevaju građani okupljeni u inicijativama jer. "Dužni smo provoditi nabavu po Zakonu o javnoj nabavi i prema tome ćemo određivati kriterije. Javna nabava ima svoje zakonitosti i procedure koje ćemo slijediti kao odgovorna pravna osoba. Kriteriji iz dopisa se ne koriste u europskim projektima i nisu primjenjivi", rekla je.

Ustvrdila je da je tvrtka Vodovod i kanalizacija poduzela sve da pomogne građanima u zoni radova. "Angažirali smo statičara za pregled oštećenih objekata, koji i dalje izlaze na teren, osigurali smo sudsko osiguranje dokaza, održali smo niz sastanaka s građanima ne bismo li ih pravodobno informirali, dogovorili smo sastanak građana s ekspertom iz geomehanike, ponudili smo im plaćanje troška najamnine za zamjenski stan ili poslovni prostor za oštećene objekte te će svi oštećeni objekti biti sanirani. Interes naručitelja je voditi brigu o građanima, zaštititi interes Grada Karlovca i Republike Hrvatske te postupati u skladu sa zakonom i ovlastima", rekla je direktorica Malenica.

Na pitanje jesu li tražene reference izvođača za iskop i postavljenje kanalizacije na dubine veće od šest metara u naseljenim područjima pomoćnik voditelja projekta Josip Brajdić je odgovorio da se ne traže previše usko specificirane reference jer bi to značilo ograničenje tržišne utakmice i pogodovanje.

Voditelj Jedinice za provedbu projekta u Vodovodu i kanalizaciji Ivan Klokočki je naveo da su stručnjaci preispitali sve mogućnosti i potom se odlučilo na korištenje talpi radi osiguranja građevinske jame, a ne KRINKS oplate. "Tehnologija je promijenjena jer se smatralo da je ova sigurnija zaštita. Primjena KRINKS oplata bi također izazvala vibracije. Napravljena je revizija glavnog projekta. U sklopu ugovora s izvođačem smo imali predviđenu izradu izvedbene dokumentacije i unutar izvedbenog projekta je napravljen projekt zaštite građevinske jame koji je dostavljen na provjeru naknadno po uputama revidenta glavnog projekta. Usto smo angažirali još jednog stručnjaka za geomehaniku. Konačni je zaključak bio da se primjenjuju talpe", objasnio je Klokočki.

Nastavio je da postoji evidencija o stanju objekata na trasi radova. "Svakoga puta smo po bilo kakvoj dojavi o oštećenju ili širenju pukotine obavještavali sve dionike te prepuštali stručnjacima da reagiraju prema izvođaču i šteti", napomenuo je Klokočki.

K. Malenica je na pitanje građana zašto se nije zaustavilo radove nakon prve pukotine odgovorila da je nadzor tri puta zaustavio radove.

Po planu bi se trebalo nastaviti s radovima u svibnju. "Čekamo nalaz geomehaničara i njegove upute", rekla je K. Malenica.

Izdvojeno


Reci što misliš!