VIJESTI / KARLOVAC

ČEKA SE MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Većina radova na Aglomeraciji bit će gotova ovog ljeta, "vrući krumpir" i dalje Zvijezda, Mandić: Ostavljamo i opciju da se Draškovićeva uopće ne radi

Većina radova na Aglomeraciji bit će gotova ovog ljeta,

- Radovi neće početi prije nego što geomehaničar da stručno mišljenje odnosno uputu o nastavku radova, ustvrdila je Malenica.

- U ljeto koje nam dolazi najveći dio radova na projektu Aglomeracije ćemo privesti kraju. U Zvijezda i sve ono što nas muči, držimo se plana koji smo postavili 9. ožujka kad su radovi zaustavljeni s obzirom na oštećenja. Sva ona dodatna geomehanička istraživanja su u tijeku i do kraja ovog ili idućeg tjedna immat ćemo završni stav geomehaničara, rekao je danas gradonačelnik Damir Mandić na tiskovnoj konferenciji održanoj na Švarči gdje je, za razliku od Zvijezde, posao već zamalo gotov i čeka se samo završno asfaltiranje.

Zvijezde je, dakako, "vrući krumpir" s obzirom na oštećenja nastala na starim objektima, pa se Mandić osvrnuo i na situaciju u Draškovićevoj (dio Gaze) koja tek treba doći na red. Direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica je rekla da su u Draškovićevoj napravljeni probni iskopi kako bi se utvrdilo stanje temelja i to će biti podloga za izradu elaborata. On i pak trebao odrediti mjere na koji će se način ojačati temelji kako bi se moglo nastaviti radove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Radovi neće početi prije nego što geomehaničar da stručno mišljenje odnosno uputu o nastavku radova, ustvrdila je Malenica.

Gradonačelnik Mandić je rekao da tehnologija radova ipak ne može garantirati da neće doći do nekih, barem blažih oštećenja, pa da treba ostaviti i opciju da se Draškovićeva uopće neće raditi. 


- To će odlučiti stručni ljudi i sve one informacije koje prikupimo podijelit ćemo s javnošću i građanima. Bez obzira što se vrti u javnosti i govori u eteru, jasno je da je ovo bila zadnja prilika da se u Zvijezdi komunalna infastruktura pripremi, ne samo za novo lice Zvijezde nego i novi život. Iluzorno je govoriti hoće li Zvijezda preživjeti radove, ispada kao da je Zvijezda prije ovih radova imala svoj život a znamo što je bilo. U tom kontekstu možemo komentirati i uklanjanje ruševnih objekata. Bili su opasni za prolaznike i susjede i Državni inspektorat koji je to napravio postupio je ispravno. Dolazimo i do privatnih vlasnika koji trebaju napraviti korak više za svoje objekte, Ako ćemo korak dalje, također  treba vidjeti što i kako u narednom vremenu na mjesto tih uklonjenih objekata dođu novi, ne samo sigurni nego i estetski prihvatljivi kakvi bi trebali biti u Zvijezdi, rekao je Mandić.

Malenica je izvijestila o stanju gotovosti radova u drugim dijelovima grada.

- Nakon što se završe tehnički pregledi, slijedi izdavanje uporabne i nakon toga korisnici će na adrese dobiti obavijesti o obvezi priključenja, imaju rok od godinu da se priključe na javni sustav odvodnje, kazala je.

Grupa radova Drežnik - Hrnetić je u visokom stupnju gotovosti, u Hrnetiću su radovi izvedeni 96 posto, ostao je još dio kanalizacije u ulici Kaštel i izvodi se voodopskrba u ulici Ilovac od pruge prema Kaštelu. Na Drežniku je, kaže direktorica, isto dobra realizacija. 74 posto je izvedeno vodoopskrbe u odvojcima i sad se izvodi u glavnoj ulici Drežnik. Rok za ovu grupu radova je 19.7.

- U Grupi 3 Gornja Švarča - Donje Mrzlo Polje, 96 posto vodoopskrb i kanalizacije izvedeno, ostale su instalacije u dijelu Bašćinske i ide priprema za asflatiranje i postavljanje rubnjaka. Gornje Mrzlo Polje tamo je izvršeno 55 posto radova, sad se polaže glavni kanal u Riječkoj i odvojcima, rok za izvođenje je 1.10. ove godine. U Zvijezdi je napravljeno 61 posto kanalizacije, 38 posto vodoopskrbe, završava se kanalizacija u Kraševoj te se izvodi u Kukuljevićevoj i Banjavčićevoj, vodoopskrba u Karasovoj i priključci u Tijesnoj ulici, rekla je još Malenica.

U Gornjem Mekušju izvedeno je 98 posto vodoopskrbe i kanalizacij i izvode se priključci. Radovi na Jamadolu i Donjoj Švarči su skoro završeni, još se treba asfaltirati Bohinjska ulica. Donja Švarča još se asfaltira i do Račićeve ide priprema za rubnjake i asfalt. 

- Prema izvješću direktorice mogli smo vidjeti da lagano dolazimo do stupnja kad sve ove naše raskopane ulice dobivaju svoj asfalt. Svjesni smo da je bilo teško i komplicirano organizirati život u zoni radova, ali drugog puta nije bilo. Radovi su postigli standard življenja pogotovo u sanitarnoj odvodnji i sad dolazimo u fazu priklučivanja na kanalizaciju, rekao je gradnačelnik te se zahvalio građanima na strpljenju.

Dodao je da kad pojedini dijelovi dobiju uporabnu dozvolu, godina dana je rok da se građani priključe.

- ViK i mi u gradskoj upravi ćemo biti na raspolaganju, nitko ne treba dvojiti da se spoji na kanalizaciju, pa i sredstva smo dobili na temelju indikatora koliko će se kućanstava spojiti. Radimo i za budućnost, ne samo komunalne standarde nego i za zaštitu okoliša, rekao je još gradonačelnik.

Izdvojeno


Reci što misliš!