VIJESTI / KARLOVAC

ODRAĐEN VELIK POSAO

Kako će izgledati Karlovac budućnosti? Završen Urbanističko - arhitektonski natječaj, u Nazorovoj predviđen stambeno - poslovni toranj i još puno toga

Kako će izgledati Karlovac budućnosti? Završen Urbanističko - arhitektonski natječaj, u Nazorovoj predviđen stambeno - poslovni toranj i još puno toga

Nagrađeni radovi za užu zonu obuhvata koristit će se kao stručne urbanističko - arhitektonske podloge za izradu Urbanističkog plana uređenja “Nazorova”

Kako će izgledati Karlovac budućnosti, odnosno njegov dio nazvan glavna gradska os koja spaja stari i novi dio grada mogli bi nam reći arhitekti koji su pokupili tri glavne nagrade na tek završenom Urbanističko - arhitektonskom natječaju.

Naime, Udruženje hrvatskih arhitetaka objavilo je rezultate natječaja koji je raspisao ali i platio s izdašnim nagradnim fondom Grad Karlovac. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Cilj natječaja je iznalaženje kvalitetnih idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja središnjeg dijela glavne gradske osi u Karlovcu koje će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju u središtu grada Karlovca u odnosu na širi urbani kontekst, navodi se u samom natječaju.

Nagrađeni radovi za užu zonu obuhvata koristit će se kao stručne urbanističko - arhitektonske podloge za izradu Urbanističkog plana uređenja “Nazorova”, za projektiranje stambeno - poslovne zgrade i garaža, te uređenje javnih površina i sadržaja.


U svakoj kategoriji, a bilo ih je tri - Šira zona obuhvata – zone A, B1 i B2 – anketni dio, 
Uža zona obuhvata – Zona A ”Nazorova” i Uža zona obuhvata – Zona A ”Sarajevska” koje su za realizaciju nagrađeno je po pet skupina autora - arhitekata ili arhitektonskih biroa, a najbolji su u svima bili Grupa autora - Vedran Pedišić, Stipe Gašpar, Maja Benković, Gordana Gregurić Miočić, Erick Velasco Farrera i Marina Petrač.

Njihov rad je najbolje ocijenjen od osmočlanog žirija u kojima su bili i predstavnici Grada, Udruženja arhitekata, ali i predstavnik investora u stambeno - poslovnu građevinu "Centar Nazorova". Kako su arhitekti zamislili glavnu karlovačku gradsku os, u budućnosti bi na lokaciji kod pothodnika mogao niknuti stambeno - poslovni toranj, potpuno bio uređen dio oko autobusnog kolodvora i željezničkog stajališta ali i puno toga više. Detalje i sve radove možete pogledati ovdje...

Nagradni fond je iznosio 118 tisuća eura, dok će izložba svih natječajnih radova biti održana 23. svibnja 2024. godine u 18 sati na lokaciji dvorana restorana Panorama kod karlovačke gradske tržnice. 

Cijena izrade UPU Nazorova, izrada projektno-tehničke dokumentacije – javne površine i javna garaža u zoni „Nazorova“, izrada projektno-tehničke dokumentacije – trg uz tržnicu i javna garaža u Sarajevskoj ukupno je procijenjena na 480 tisuća eura.

Izdvojeno


Reci što misliš!