VIJESTI / KARLOVAC

BAZEN U KARLOVCU - URBANA LEGENDA

Hoće li Karlovac ikad dobiti bazen? DP ga je imao u svom programu pa zaboravio, je li uopće u planovima i kada pitali smo gradonačelnika Damira Mandića

Hoće li Karlovac ikad dobiti bazen? DP ga je imao u svom programu pa zaboravio, je li uopće u planovima i kada pitali smo gradonačelnika Damira Mandića
foto ilustracija

Bazen se kao dio predizbornog programu ponovo pojavio na zadnjim lokalnim izborima i to od strane Domovinskog pokreta koji je u Gradskom vijeću podržao HDZ

Više od pola stoljeća traje karlovačka priča o bazenu kao i polemika zašto grad od 50 tisuća stanovnika i regionalni centar nema gradski bazen kakav već odavno imaju puno manji gradovi i sredine. 

Bazen kao projekt gradskih vlasti bio je uklopljen u program SDP-ove koalicije koja je gradom Karlovcem vladala u periodu od 2001. do 2005. godine ali projekt gradnje bazena uz obalu Korane (kod Atletskog) nikad nije doživio svoje ostvarenje. Bilo je kritika da je megalomanski i predimenzioniran a kako je koalicija odradila samo jedan mandat, nije ni bilo mogućnosti da se ovako nešto realizira.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo, bazen kao dio predizbornog programu ponovo se pojavio na zadnjim lokalnim izborima i to od strane Domovinskog pokreta koji je u Gradskom vijeću podržao gradonačelnika Damira Mandića i HDZ-ovu gradsku vlast. DP-ovci su se brzo "primirili" po tom pitanju, pa bazen više nije bio tema, dok je gradski vijećnik Alenko Ribić nedavno u razgovoru za KAportal rekao da čak to i nije bio uvjet za suradnju s HDZ-om.

- Riječ uvjet je možda preteška jer nisam ništa uvjetovao u projektnoj suradnji. Svjestan sam toga koliko bazen košta. To je skupa igračka, ali i sadržaj kojega bi moderan grad trebao imati. Za putovanja bi me ispitivali ima li Karlovac plivački ili vaterpolo klub, a odgovorio bih da nemamo uopće bazen. Imamo četiri karlovačke rijeke, i sada zimi protiču kroz Karlovac, pa tko želi neka se ide okupati, rekao je Ribić.


Kad će i hoće li ikada bazen u Karlovcu doći na red pitali smo i gradonačelnika Damira Mandića i kako stvari stoje, ne čini se da nije baš na listi prioriteta iako se, podsjetimo, u gradskoj upravi spominjao kao jedan od projekata koji će biti uklopljen u ITU mehanizam za financijsko razdoblje do 2027. godine. Znači, mogao bi biti financiran kroz sredstva iz fonda osmišljenog za regionalni razvoj urbanih područja u Hrvatskoj. 

- Kad otvaramo ovu temu, ono što mogu komentirati u ovom trenutku na tom tragu je to da je objavljena javna nabava vrtića Luščić gdje očekujemo izvođača u prvom pokušaju, kao i javna nabava za OŠ Dragojla Jarnević. Sljedeći korak je nova škola u Luščiću, idejno rješenje je gotovo, rekao je Mandić kad smo ga upitali kad će bazen doći na red.

Dodaje da kad "OŠ Grabrik i OŠ Dubovac pređu u jednosmjenski rad, ono treće što se priprema, je da u bivšoj vojarni Lučić postoji parcela za Dom umirovljenika".

- To je strateška odluka Grada Karlovca i u tom kontekstu možemo razgovarati i o bazenu. On ima svoju parcelu u Luščiću, u razgovorima u Ministarstvu regionalnog razvoja postoje opcije da će se otvarati sredstva i za bazene. Predškolski odgoj, osnovnoškolsko obrazovanje, Dom umirovljenika i onda ćemo o bazenu pričati, rekao je Mandić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!