VIJESTI / KARLOVAC

MI SMO BILI, A VI...

Završili su još jedni Dani piva! Kakva je bila pivska i gastro ponuda, glazba, štimung i sveukupni dojam - glasajte u anketi KAportala

Završili su još jedni Dani piva! Kakva je bila pivska i gastro ponuda, glazba, štimung i sveukupni dojam  - glasajte u anketi KAportala
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvjesno se da će se, jednog dana kad Radićeva i Zvijezda više ne budu bili gradilište, dio događanja preseliti tamo gdje je sve i počelo 1984. godine.

Spustila se zavjesa na karlovačke Dane piva u svom 37. izdanju, a 40 godina od onih prvih sad već davne 1984. godine koji su odjeknuli spojivši na jednom mjestu sve pivovare koje su radile na području bivše države.

U pet godina otkako su s obale Korane preseljeni na karlovačku promenadu i u šanac, ovaj se koncept Dana piva nije puno mijenjao, a kombinacija glazbenog festivala, ponude piva i jela na štandovima i pod velikim "gastro šatorom" pokazala se prilično uspješnom jer je manifestacija privukla, po procjeni organizatora, oko 80 tisuća posjetitelja. Tome je, dakako doprinjelo i lijepo vrijeme bez kiše, bolje rečeno toplinski val koji se produžio do početka rujna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glazbeni program je čini se itekako zadovoljio jer je prostor ispred pozornice bio dobro ispunjen svakog dana. Po sistemu "za svakog ponešto", našlo se tu mladih nada, starih prekaljenih rokera, hrvatskih trap i rap vedeta, a najveće oduševljenje izazvala je naša Eurosong senzacija Baby Lasagna. 

Da su karlovački Dani piva u stvari Dani karlovačkog piva i dalje stoji, samo što Karlovačko više nije toliko u fokusu otkako je vlasnik pivovare na Dubovcu otvorio svoj gotovo cijeli asortiman i potrudio se da posjetitelji imaju mogućnost probati i piva iz drugih europskih pivovara ali i s drugih kontinenata, ali isključivo onih koji se nalaze u Heinekenovom portfelju. Malo je razočaravajuća bila štandovska ponuda craft piva jer su bile zastupljene samo dvije, poznati zagrebački Medvedgrad i karlovački Podrum, za one koji nisu upućeni to je "nano" pivovarica iz podruma na gradskoj tržnici. Za ljubitelje "ekstra hmelja" u pivu to se ipak donekle moglo kompenzirati ponudom okolnih kafića koji su u svojoj ponudi imali hrvatskog crafta i za one zahtjevnijeg pivskog nepca. 


Bilo je i noviteta, a jedan od njih je fontana ispred Edisona zamišljena kao replika one na starom placu u srcu karlovačke povijesne Zvijezde. Tamo je poteklo i besplatno pivo, no ako će se ova tradicija nastaviti, svakako bi bilo bolje da se u budućnosti za to koristi prava fontana a ne ova od plastike.

Uz pivo treba se nešto i pojesti, a kakva je bila ponuda o tom se još može diskutirati. Tradicionalni perec od Žitoproizvoda je velik, ali košta i četiri eura, pa su mišljenja Karlovčana po tom pitanju bila dosta podijeljena. Bilo to nekome skupo ili ne, činjenica je da su se pereci dobro prodavali i masovno konzumirali uz pivicu. Na štandovima je bila solidna ponuda fast fooda, a masovno su se jeli burgeri svih vrsta, tacosi i tortilje, pa i slastice. Klasična i nekad neprikosnovena roštilj i kotlovina ponuda s ćevapčićima i kobasicama i dalje je popularna, no dio "kolača" ipak je morala prepustiti.

Dakako bilo je i hrane koja se jede za stolom s nožem i vilicom u ruci, a za to se pobrinula državna tvrtka Pleter koja je veliki šator i ove godine imala na igralištu kod Sokolskog doma, a koji se naslonio na Svijet piva koji je imao i svoj glazbeni program. Više vašarska nego restoranska ponuda nudila se pod šatorom, a uz roštilj najčešće se naručivala standardna "pivska plata". Tu su opet kobasice, kotleti, ćevapi, ali i prilozi među kojima je nezaobilazno dinstano zelje. Govorimo o ponudi, a o kvaliteti bi svatko tko je probao sigurno mogao nešto više reći. Definitivno su opet falili famozni "šarani na rašljama", a doznajemo da je bila inicijativa da se usporedo s Danima piva u centru otvori Šumarski kutić na ŠRC-u Korana koji bi imao tu ponudu. Međutim, to se ipak nije realiziralo, pa šaranski gurmani i ove godine moraju potegnuti do Lovačkog doma Muljava podno Petrove gore, gdje još uvijek traje sad već tradicionalni Tjedan šarana na rašljama. 

Osim koncerata, gastro i pivske ponude, karlovački Dani piva dobili su i zabavni, ali i sportski štih. Na igralištu u šancu igrala se završnica karlovačke Ljetne lige u košarci, pa i košarkaški turnir 3x3, bilo je tu i zabave uz igru "Cornhole" i "Pivsku potragu" a oni odvažniji mogli su svoje znanje provjeriti u filmsko - glazbenom kvizu s Moranom Zibar.  170 godina duga povijest Karlovačke pivovare ukoričena je u knjizi "Peta rijeka Karlovca" autora Krešimira Perušića, što se također prigodno uklopilo uz pivski festival. 

Dojam je da zabave nije nedostajalo, a kako će se u budućnosti razvijati manifestacija treba tek vidjeti. Izvjesno se da će se, jednog dana kad Radićeva i Zvijezda više ne budu bili gradilište, dio događanja preseliti tamo gdje je sve i počelo 1984. godine.

Kako vam je bilo na ovogodišnjim Danima piva možete glasati u našoj anketi... (kod glasovanja potrebno je refreshati stranicu da bi se vidjeli rezultati ankete). 

Kako su vam se svidjeli ovogodišnji Dani piva?

Rezultati
  • Bilo je odlično   26% (420)
  • Dobro, ali može to puno bolje   40% (653)
  • Ne zanimaju me uopće   14% (225)
  • Dosta loše, od ponude do glazbe   11% (181)
  • Katastrofa   9% (153)
Vrati se na glasanje

 

Izdvojeno


Reci što misliš!