VIJESTI / KARLOVAC

TKO JE U PRAVU?

Malenica: U javnom prostoru se plasiraju dezinformacije! Voditeljica laboratorija objasnila o čemu se radi, voditelj opskrbe o problemima sa zamućenjima

Malenica: U javnom prostoru se plasiraju dezinformacije! Voditeljica laboratorija objasnila o čemu se radi, voditelj opskrbe o problemima sa zamućenjima

Također, voditeljica laboratorija navodi da su se i nalazi krivo tumačili jer ako piše da su bakterije u vodi manje od jedan znači da ih ima nula

- U javnom prostoru imamo puno dezinformacija, zadnja je bila za pseudomonas bakteriju iz Opće bolnice Karlovac. Ona se ne prenosi vodom i nema opasnosti. Ima 20 - 30 više oboljelih na godišnjoj razini ali nije zabilježen porast od 2019. godine kako se navodi u mediju. U ožujku smo imali prijavu kad bakterija bila prisutan u Domu za starije Sv. Antun, napravljena je analiza na javnoj mreži i te bakterije nije bilo, rekla je danas direktorica Vodovoda Katarina Malenica osvrnuvši se probleme s vodom koji su evidentni, no je li sve tako alarmantno kako se prezentira?

- Imamo dosta prijava zamućenja na javnom sustavu, intenzivno radimo na rješavanju problema, na terenu smo i u komunikaciji s građanima i važno je da se pronađu problemi i otklone. Na svaku prijavu izlazimo na teren, vrše se ispiranja na javnom sustavu. Važno je da ljudi prijave svako zamućenje no nažalost imamo i prijave koje nisu bile opravdane, jedna u Kvaternikovoj i jedna u Pivovarskoj, viđeno je da je na hidrantu čista voda. Posjetili smo jučer korisnike koji su nas pozvali da nam pokažu i voda je bila bistra, ustvrdila je Malenica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaje da je bitno gledati odvojeno javni sustav od internih instalacija te kaže da je bilo slučajeva gdje se u istoj zgradi neki stanari žale na zamućenu vodu a drugi ne. Gledamo je li problem na internim instalacijama ili javnom sustavu ali bilo je i neopravdanih prijava. U javnom prostoru su se širile i analize, uzimani su uzorci na slavinama što nije ispravno niti su navedeni tko ih je radio. Od Sanitarne inspekcije nismo dobili nikakav nalog da postupamo suprotno od onog što smo rekli u javnosti, kaže Malenica.

O tim analizama govorila je Dolores Raić, voditeljica laboratorija za analizu pitke vode u Vodovodu i kanalizaciji koji je i nedavno dobio novo ovlaštenje za obavljanje analiza vode. 


- Pseudomonas se prema određuje uzorcima vode u objektima od javnozdravstvenog značaja, domovima za starije, bolnicama i za tehničke preglede. U zakonu ne stoji da se ispituje u analizi vode u mrežama. Kad je u ožujku ustanovljen na internoj slavini Doma u Zvijezdi, kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo koji po pravilniku ima potrebu analizirati legionelu, olovo i pseudomonas na internim instalacijama. Kada se pronađe nešto od toga, onda se postupa da inspekcija izlazi na teren i u datom objektu izdaje određena rješenje, o neupotrebi vode ili mjerama sanacije. To se ne odnosi na nas, ali se informacije šire i onda se mislu da imaju isti problem u kompletnoj vodoopskrbnoj mreži, rekla je Raić.

Zbog prijava potrošača, dodaje, imali su više puta inspekcijske nalaze, proslijeđen im je screenshot nalaza na kojem se ne vidi ni tko je ni gdje, ni kako uzorkovao. To je bilo 10.9. na dan kad smo najavili plansko ispiranje mreže na Dubovcu i to smo dali u javnost da će doći do zamućenja. Uzet je zamućen uzorak na analizu, klor je bio poviše no dobili su lažno povišen rezultat. Na crpilištu ne kloriramo s tako visokom koncentracijom. Sami smo se obratili Povjerenstvu vodu za ljudsku potrošnju i tražili preporuke za postupanje, dobili preporuke da podižemo postepeno koncentraciju klora iz razloga jer se smanjuju mogućnost dezinfekcijskog sredstva da suzbija bakterije. Povećao se broj ukupnih bakterija koje su indikatorski parametar a ne zdravstveni, kazala je.

Također, navodi da su se i nalazi krivo tumačili jer ako piše da su bakterije u vodi manje od jedan znači da ih ima nula.

- Dolazili su nam ovakvi nalazi s Dubovca i iz Ulice Miroslava Krleže pa su komentirali da je voda fekalno zaražena, iako ih nema neki su građani komentirali da su prisutne te bakterije u mreži. Postoji norma po kojoj se voda za piće uzorkuje da se mrežica mora skinuti, uzorak se mora uzeti na određeni način. Ne znamo kako potrošači sami uzorkuju, to mora laboratorij napisati tko je i gdje uzorkovao. Imali smo više inspekcijskih nadzora od Sanitarne i nije ustanovljena niti jedna nepravilnost od našeg laboratorija. Nismo odgovorni za kućne instalacije i za vodu koja je tamo analizirana jer ima puno faktora koji mogu utjecati na kvalitetu vode. Držimo se preporuka Povjerenstva za vodu. Indikatorski parametri ne djeluju na zdravlje, to su boja i mutnoća. Žuta voda s talogom nije za piće, mi uzorkujemo vodu nakon ispiranja - bistru vodu i ona je zdravstveno ispravna za piće, rekla je još voditeljica laboratorija.

Voditelj Kristijan Kolaković je dodao da su zamućenja svakodnevna pojava u svim sustavima, te da je činjenica da se zamućenja u vodoopskrbi Karlovca događaju na manje od 9 posto mreže. 

- Svjesni smo problema i uzroka i znamo rješenje. Dva su žarišta - Švarča, vezano za radove aglomeracije zbog zatvaranja i otvaranja ventila i prespoja. Drugo je Dubovac, Banija prema Draganiću. Uzrok je hidraulički udar koji se događa na području Dubovca. Heineken će ugraditi nove ventile, a mi ćemo sigurnosne ventile ugraditi na području Dubovca gdje ćemo amortizirati i ublažiti hidrauličke udare. Ugradnjom zasuna na Marmontovoj aleji ćemo preusmjeriti tok vode i ići prema rješavanju problema, rekao je Kolaković.

Problemi mi mogli trajati još nekoliko mjeseci, ali i do kraja projekta Aglomeracije, no doznali smo i jednu zanimljivost. Na upit novinara KAportala kako nije bilo na Dubovcu ovih pojava prije, rečeno je da su prije rekonstrukcije ceste D-6 i cjevovoda tamo postojali zausuni i ventili, no oni su - asfaltirani! Sad će se morati ugrađivati novi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!