VIJESTI / KARLOVAC

BLUZ MUTNE VODE

Zvonimir Troskot (Most) nastavio s optužbama i teškim tvrdnjama, tiskovnu pratio i gradonačelnik Mandić pa mu odgovorio: On je politički Pinokio

Zvonimir Troskot (Most) nastavio s optužbama i teškim tvrdnjama, tiskovnu pratio i gradonačelnik Mandić pa mu odgovorio: On je politički Pinokio

Ovo ide na nacionalnu razinu. Nama ne trebaju globalni ratovi, samo nam trebaju gradonačelnik Mandić i njegova Malenica da rade ovakve svinjarije – dodao je Troskot.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot je iz Kvaternikove ulice u Karlovcu u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji koju je pratio i gradonačelnik Karlovca te predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Damir Mandić ustvrdio da Karlovčani piju klorirane fekalije.

Troskot je rekao da na to upućuju prisutnosti bakterija Escherichije koli i Pseudomonasa u analiziranim nalazima vode za piće, a da su te nalaze ispitivali Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Doktor Andrija Štampar". Iz analize potonje ustanove zaključuje da je u vodi za piće prisutnost klora "u opasnim razinama".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- O ovome će biti upozoreni predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Vlade, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i Državno odvjetništvo jer je ovo sada prešlo svaku granicu i životi Karlovčana su dovedeni u pitanje i to ne može više nitko kontrolirati. Ovo je izuzetno opasna voda – upozorio je Troskot.

Rekao je i da će Opća bolnica Karlovac sudjelovati "u potencijalnom zločinu nad građanima", ako će "kriti situaciju" kao i da je mutnoća vode tri puta veća no što je dozvoljeno, bez obzira na tvrdnje direktorice tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarine Malenica.


Za Mandića je ustvrdio da je slučajni prolaznik u Karlovcu, "običan Homer Simpson zbog ovakvog vođenja vodoopskrbnog sustava".

- Pozivam vas da čuvate vodu za tužbe protiv direktorice koja nedjeljom poslijepodne po instrukcijama gradonačelnika maltretira ljude po stanovima optužujući ih da su njihove instalacije krive, a kuće u kojima smo bili su nedavno renovirane. Nemojte piti ovu vodu, ona je izrazito opasna – čisti otrov. Isključiva su odgovornost i krivica gradonačelnika i direktorice – rekao je Troskot.

Ustvrdio je da u Karlovcu vlada zakon šutnje.

- Ovo ide na nacionalnu razinu. Nama ne trebaju globalni ratovi, samo nam trebaju gradonačelnik Mandić i njegova Malenica da rade ovakve svinjarije – dodao je Troskot.

Stanarka u Kvaternikovoj Ida Jukić-Galeković je navela da je u nedjelju oko 12.30 sati zvala Vodovod i kanalizaciju da im je prljava voda i da su došli radnici i ispirali mrežu, da bi potom iza 15 sati došla direktorica i arogantno ušla u stan da vidi unutarnje instalacije. I. Jukić-Galeković je napomenula da su njezine instalacije u kući nove.

- Vidno mi je uznemirila muža koji je imao četiri srčana i tri moždana udara. Nema dana da nam je voda čista – rekla je I. Jukić-Galeković.

Stanarka Jasminka Trpčić je također iznijela primjedbu na direktoricu rekavši da je bila sama doma u nedjelju poslijepodne kada je ova počela lupati po vratima.

- Nisam joj htjela otvoriti, a lupala je i susjedi koja je također bila sama i koja joj također nije htjela otvoriti. Potom sam ispod prozora čula da netko viče. Nije mi u interesu križarski rat protiv stranke, nego da konačno prestane trovanje nas koji redovito plaćamo visoke račune. Navečer se istuširam u čistoj vodi, a tri minute kasnije suprug u žutoj. Imam želučane probleme, a susjeda osip. To s vodom se događa u sedam dana barem četiri puta – dodala je J. Trpčić.

Predstavnik inicijative građana Zvijezde i Gaze Milan Medić je rekao da se takve inicijative zbog načina provedbe projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa", koji je ukupne novčane vrijednosti veće od 67 milijuna eura i koji se uglavnom financira iz fondova Europske unije, javljaju i na Švarči i na Dubovcu, a za Troskota je ustvrdio da "vrlo aktivno zastupa interese građana Karlovca".

- Na Švarči su podrumi poplavljani jer su prilikom projektiranja slivne vode su preusmjerena u dvorišta. To je samo jedna od mnogih proturječnosti. Sve što tvrdimo tvrdimo na osnovu dokaza i dokumenata koje su izdane mjerodavne službe. Projekt aglomeracije je u velikoj opasnosti. Sumnjamo da je upravljanje njime u potpunom raspadu. Grad Karlovac i Vodovod i kanalizacija nemaju više kapaciteta i nemaju kontrolu. Stoga apeliram Vladi i Hrvatskim vodama da pod hitnom pošalju stručne timove u Karlovac da pomognu u provedbi projekta jer lokalni kadrovi nisu dorasli provedbi projekta koji se na očigled svih nas raspada – dodao je Medić.

Troskot se nadovezao najavom da će tražiti da se u Karlovac pošalje povjerenik za preuzimanje vođenja projektom.

- Ako se u Karlovcu mora kupovati uz četiri rijeke flaširana voda, to je paradoks lokalnih vlasti – napomenuo je Troskot.

Nakon njega se okupljenim nezadovoljnim građanima i medijima obradio Mandić koji je naglasio da zamućena voda nije za piće, da treba obavijestiti Vodovod i kanalizaciju, ako se u kratkom roku ne razbistri i da do zamućenja dolazi zbog radova, puknuća na području vojarne Luščić, a iz Vodovoda i kanalizacije su rekli ranije i zbog loše obavljenog posla rekonstrukcije državne ceste D6.

- Na manje od deset posto mreže, imamo zamućenja, a ne kod svih korisnika. Sve skupa ovo predugo traje i kompleksan je problem. Ako je jedan posto onoga što je gospodin Troskot rekao točno, treba sve dignuti na noge – tome se pridružujem. Puno se neprovjerenih informacija plasira u javnosti, što je nedopustivo. Imamo zaista problema sa starom mrežom, oko sto kilometara je problematično, a dio te mreže se mijenja – kazao je Mandić.

Naveo je i da je Troskot "isto tako sletio na Brodarce, sve optužio za korupciju, pa odletio".

- Sad su Brodarci poplavljeni. Uvjeren sam da je tada bacio samo dimnu bombu da se zamagli što pojedinci tamo rade. On je politički Pinokio koji s vremena na vrijeme nekorektno bez argumenata podmeće, podvaljuje i insinuira. Neka institucije provjere svaki njegov navod – rekao je Mandić.

Istaknuo je da se voda dnevno analizira na hidrantima po propisanoj proceduri.

- Zamućena voda nije za konzumaciju, a takva voda se niti ne testira jer je po boji jasno da nije za piće – dodao je Mandić.

Građanka Nataša Jakšić iz Pivovarske je rekla da problem nije žuta voda, nego to što je previše klorirana, a klor nije ubio bakterije, što proizlazi iz nalaza kojega je dobila, a Mandić je odgovorio da treba provjeriti što se dogodilo u tom slučaju.

Izdvojeno


Reci što misliš!