GDJE I KAD?

GALERIJA „MARTIN BORKOVIĆ“

Autor postave izložbe „Ljepota svetog Josipa II“ u Nacionalnom svetištu sv. Josipa je prof. Stanko Špoljarić

Autor postave izložbe „Ljepota svetog Josipa II“ u Nacionalnom svetištu sv. Josipa  je prof. Stanko Špoljarić

Izložba je to 25 uglednih hrvatskih umjetnika koja je otvorena u subotu 11. studenoga u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu, a nakon završetka znanstvenog skupa "Protector Croatiae" održanom povodom 150 godina Glasnika Svetog Josipa.

Izložbu je otvorio prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Govorio je autor postava Izložbe Stanko Špoljarić,  mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta, a u ime prezentiranih umjetnika Tomislav Kršnjavi. 

Pozdravljajući više od stotinjak prisutnih ljubitelja lijepoga rektor Nacionalnog svetišta je objasnio kako je ova izložba nastavak izložbe „Ljepota svetog Josipa I“ koja je ostvarena prije tri godine u Godini svetog Josipa. Na temelju tog iskustva Stanko Špoljarić, umjetnički voditelj Galerije „Martin Borković“ i mons. Antun Sente bili ohrabreni su bili krenuti u organiziranje nove izložbe. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

TEMA OTAC

- Zapravo želja nam je da ovdje u Josipovu svetištu stvorimo fundus umjetnina hrvatskih umjetnika koji će, otvoreni Božjim nadahnućima stvarati umjetnička djela na temu "Otac", nešto slično kao što postoji galerija "Majka" na Humcu u Hercegovini. Uspjeli smo! Ovo je već ili tek drugi put da otvaramo novu izložbu s novim umjetničkim djelima - kazao je mons. Sente zahvaljujući umjetnicima na odazivu ovome potrebnom projektu. 

SVEČANOST VJERE

Govoreći o prezentiranim likovnim izričajima prof. Stanko Špoljarić je između ostalog kazao: 

- Djela su osmišljena jakim autorskim pečatom, i u primjerima naglašene realistične marnosti u tvorbi detalja i cjeline kompozicije, te manje ili veće ekspresionistički razvedene forme s likovima postavljenim u slojevitosti prostora, asocijativnosti figurativnog, sve do slutnje oblika apstraktnog karaktera. S djelima izrazite kolorističke zvučnosti, blažim nijansiranjem kromatskih partija, ali i svođenja na pitomu tonsku usklađenost. S crtovljem dominantne opisnosti, ali i prepletom linija u samoj strukturi površine. A u kiparskoj dionici izložbe dodiruju se djela klasičnog koncepta i sadržajne simbolike, s poštivanjem tvarnosti materijala. Ovo navođenje likovnih pristupa vezano je uz analizu forme, gradivne osnove tematike sakralnog ozračja. Punim predanjem sadržaju meditativnošću pa i molitvom predstavljeni slikari i kipari nadilaze puku činjeničnost, stanjima gdje se ono ljudsko povezuje s nebeskim. S dostojanstvenošću sveca i u „običnosti“ ambijenta, sa stalnim iskazivanjem unutrašnje ljepote. S citiranjem narativnog, svete zbilje mističnog, ali i prožetosti svjetlom, stvarnim i metaforičnim, u snazi dubine duhovnog. Hrvatski narod štuje svetog Josipa, hodočasti u velikom broju u Nacionalno svetište u Karlovac, prenoseći tu bliskost u svoje domove, jednostavno rečeno, voli svoga sveca. A ova izložba prilog je tom zajedništvu. I više je od umjetničkog događaja, prava je svečanost vjere - protumačio je prof. Špoljarić. Drago mi je da na završetku znanstvenog skupa mogu otvoriti ovako prekrasnu izložbu zahvaljući organizatorima te potičući same umjetnike da i dalje budu otvoreni Božjem nadahnuću te i dalje stvaraju ovakva predivna djela kazao je prilikom otvaranja dr. Šimunović. 

IZLOŽENA DJELA

Pored navedenih na izložbi su još izložena djela: Josipa Botterija Dina, Ivana Ivice Marekovića, Ivane Ćavar, Dore Miholjević, Marije Puzak, Marije Galić, Karin Grenc, Iris Mihatov Miočić, Vida Vučak, Željka Mareković Mareka, Branimira Dorotića, Vjere Rajzer, Samuele Premužić, Spomenke Zdravke Milić, Marijana Ivana Čagalja, Josipa Škerla i Miše Baričevića.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je mnoštvo posjetitelja te osam umjetnika Tomislav Kršnjavi, Linda Milić Kršnjavi, Hrvoje Ljubić, Kristina Mareković, Marijan Jakubin, Robert Budor, Ivan Branko Imrović Krešimir Nikšić.

Program otvaranja vodila je dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" pjevanjem su obogatile članice Družbe sestara Služavki Malog Isusa.

Izdvojeno


Reci što misliš!