GDJE I KAD?

DO PROSINCA

Na Starom gradu Dubovcu postavljena izložba muzejskih savjetnica Sande Kočevar i Antonije Škrtić o Emiliju Laszowskom

Na Starom gradu Dubovcu postavljena izložba muzejskih savjetnica Sande Kočevar i Antonije Škrtić o Emiliju Laszowskom
Muzeji grada Karlovca

Izložba prikazuje život Emilija Laszowskog koji je rođen u Brlogu kraj Ozlja 1868., a preminuo u Zagrebu 1949. godine.

Do prosinca se na Starom gradu Dubovac u Karlovcu može razgledati izložba "Laszowski i Dubovac" koja je postavljena u sklopu izložbenog projekta Muzeja grada Zagreba "Laszowski – utemeljitelj", a koju kao autorice potpisuju muzejske savjetnice Sanda Kočevar i Antonija Škrtić.

Izložba prikazuje život Emilija Laszowskog koji je rođen u Brlogu kraj Ozlja 1868., a preminuo u Zagrebu 1949. godine. Sastoji se od virtualne koja kroz 16 tema prikazuje dijelove njegova života, male izložbe koja se ciklički mijenja, kao i izložbi i popratnih događanja u partnerskim ustanovama, objašnjeno je iz Muzeja grada Karlovca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pojašnjeno je da je Laszowski imao značajnu ulogu u osnivanju muzeja u Koprivnici i Petrinji, Muzeja grada Zagreba, Knjižnica grada Zagreba, Državnog arhiva u Zagrebu i drugih ustanova te da je posredstvom Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja sudjelovao u spašavanju, restauraciji i revitalizaciji posjeda Zrinskih i Frankopana u Bakru, Ozlju i Karlovcu. Opisuje ga se kao vrhunskog intelektualca i iznimnog erudita koji je cijelo svoje stvaralaštvo posvetio hrvatskoj prošlosti i baštini te navodi da je po struci bio pravnik, a po pozivu povjesničar, kulturni djelatnik, arhivist i neumorni putnik koji je volio terenski rad.

Na Starom gradu Dubovcu se posebno ukazuje na veze Laszowskog s Karlovcem i predstavljaju predmeti koje je poklonio karlovačkom muzeju.

Izdvojeno


Reci što misliš!