GRAD KARLOVAC

VELIKI PROJEKT PRI KRAJU

Spajaju se zadnji metri cijevi obnovljenog vrelovoda, Eremić: Sustav spreman za sezonu grijanja, još treba zatvoriti kanale, molim građane za još malo strpljenja

Spajaju se zadnji metri cijevi obnovljenog vrelovoda, Eremić: Sustav spreman za sezonu grijanja, još treba zatvoriti kanale, molim građane za još malo strpljenja

Direktor Gradske toplane Zdravko Eremić je potvrdio da će cijena grijanja uz garanciju Vlade RH ove sezone biti ista kao i prošle, a radijatori će se zagrijati kad se za to steknu vremenski uvjeti.

Dvije godine od početka radova pri kraju je veliki projekt revitalizacije vrelovoda karlovačke Gradske toplane u kojem je izmijenjeno 16 kilometara vrelovodnih cijevi. Danas je na tiskovnoj konferenciji direktor Zdravko Eremić potvrdio da se upravo radi na spajanju gradske četvrti Zvijezda s gradskom četvrti Banija i kad se zadnje cijevi zavare, cijeli bi sustav trebao biti spreman za nadolazeću sezonu grijanja.

- Ono što smo najavljivali, da ćemo završiti projekt revitalizacije vrelovodne mreže u ovoj godini i da će se naši korisnici grijati kroz obnovljene cijevi vrelovoda, se obistinilo, upravo se zadnji metri cijevi spajaju na prijelazu preko Mačekove ulice, rekao je Eremić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je, dodaje, "izvođačima ostalo kao zadnji dio jer se čekala obnova nosača preko ulice i od sutra će praktički vruća voda moći poteći po novoobnovljenim cijevima".

- Kad se steknu vremenski uvjeti za početak grijanja, Gradska toplana može početi s grijanjem. Završni radovi će još potrajati jedno vrijeme, cijevi su položene, zavarene i ispitane ali kanali nisu svi zatvoreni i završeni pa bi zamolio građane za još malo razumijevanja i strpljenja dok se sve ne vrati u prvobitno stanje i ne počnemo normalno prometovati po našem gradu, kaže direktor Gradske toplane.

Podsjeća da u sklopu ovog projekta financiranog europskim novcem nisu samo zamijenjene dotrajale cijevi, nego su rekonstruirane i sve toplinske podstanice, ugrađen je i sustav daljinskog nadzora i upravljanja.

- Time je sustav podignut na bitno višu razinu i sad u svakom trenutku možemo znati što se događa u kojoj podstanici i na bilo kojem dijelu vrelovodne mreže, rekao je Eremić i zaključio da se projekt završava u predviđenim rokovima i da Karlovčani u novu ogrjevnu sezonu idu s novim vrelovodom.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio se ekipi iz Gradske toplane i izvođačima na svemu napravljenom.

- Prije dvije godine smo krenuli i uz sve probleme što su bili ,od rata u Ukrajini, problema nabave cijevi i ostalog, posao je odrađen dobro i kvalitetno. Obnova 16 km vrelovoda u gradu je projekt za sljedećih 50 godina. Da to nismo napravili sve bi gradske četvrti imale problema s grijanjem i sad možemo biti zadovoljni, rekao je Mandić te zahvalio građanima na strpljenju.

- Da oni nisu podnijeli svoj dio da ne kažem patnje, to ne bi bilo moguće. Još treba riješiti prekope, nogostupe, dolazi sadnja stabala na mjestima gdje smo stara morali ukloniti. Sad je cilj još intenzivnije raditi na tome da se grijemo na obnovljive izvore energije, na geotermu. To nas čeka i na tome intenzivno i radimo. Vjerujem da ćemo nakon ovog projekta imati dobar primjer centralnog toplinskog sustava na nivou cijele Hrvatske i da će to prepoznati Ministarstvo da nas podrži još intenzivnije, kaže gradonačelnik.

Priopćenje SDP-a u kojem su kritizirali izvođenje radova direktor Eremić komentirao rje rekavši da je spojeni vrelovod najbolji odgovor na to.

- Ako gledate zemljoradnika koji radi cijeli dan i cijelu sezonu i vidite da je napravio dobar posao, a onda mu netko kad se opere prigovori da mu je ostalo crno pod noktima. Je li to prigovor, pita se direktor.

Potvrdio je da će cijena grijanja uz garanciju Vlade RH i ove sezone biti ista kao i prošle, a radijatori će se zagrijati kad se za to steknu vremenski uvjeti. 

Zanimljivo, još nije završena istraga eksplozije plina na Korzu u kojoj je ozlijeđen radnik izvođača radova. Eremić je rekao da je radnika s direktorom tvrtke izvođača posjetio, da su ponudili pomoć ako treba, ali da službeni rezultati istrage još nisu stigli. 

Izdvojeno


Reci što misliš!