GRAD KARLOVAC

POTPISAN SPORAZUM

Za novi ITU mehanizam odabrano devet strateških projekata! Mandić: Izvukli smo najbolje za Karlovac, uređenje Jelačićeva trga je nulti prioritet

Za novi ITU mehanizam odabrano devet strateških projekata! Mandić: Izvukli smo najbolje za Karlovac, uređenje Jelačićeva trga je nulti prioritet

U prvom ili drugom kvartalu sljedeće godine s pripremom mogli započeti i prvi pozivi za neke od ovih projekata

Na zadnjoj sjednici, Gradsko vijeće dalo suglasnost na sklapanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru ITU 2021-2027.

- Mislim da smo, iako smo bili ograničeni nekim okolnostima, uvjetima i pravilima izvukli najbolje za Karlovac i ostale gradove i općine, odnosno, Veće urbano područje jer svi su u ovom projektnom dijelu više nego zadovoljni. U smjernicama je navedeno da je omjer financiranja projekata 70 posto za središte Većeg urbanog područja i 30 posto za ostale; kod nas je omjer 60:40. Svaki grad i općina je nominirao svoj prioritet; nismo „vadili iz šešira“ projekte i na kraju, kad smo govorili o integriranosti, došli smo do projekata koji su odabrani za realizaciju. Njima rješavamo neke desetljetne situacije, koje dugo čekamo, a svaki projekt u sebi nosi element razvoja i doprinosi tome da budemo još ugodniji za život, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije toga, Koordinacijsko vijeće Većeg urbanog područja Karlovac, koje čine gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina VUP-a: Karlovca, Duge Rese, Ozlja, Slunja, Krnjaka, Cetingrada i Rakovice, donijelo je odluku o 9 strateških projekata koji se predlažu za financiranje putem ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021.-2027.

To su projekti koja se odnose na revitalizaciju i stavljanje u funkciju starih gradova Slunja, Cetina u Cetingradu, Drežnika u Rakovici i Dubovca u Karlovcu. U starim gradovima Cetinu i Drežniku uredit će se posjetiteljski centri, Stari grad Slunj će imati veće infrastrukturne radove na uređenju objekta, a na Starom gradu Dubovcu će se urediti potrebna infrastruktura objekta i okoliša oko objekta kako bi se cijeli stavio u funkciju. 

Projekti će zajedničku poveznicu imati u karlovačkom Bosanskom magazinu u kojem će se izgraditi interpretacijski centar kao polazišna točka prema starim frankopanskim gradovima na urbanom području. 

- Interpretacijski centar koji će biti uređen govorit će o kulturnoj baštini puno šire od Karlovca. No, veći projekt  uređenja Bosanskog magazina je ključan za budućnost Veleučilišta jer je u sklopu tog projekta planirana studentska menza, za što vjerujem da će Veleučilište dobiti novac, rekao je gradonačelnik Damir Mandić. 

U Karlovcu je planiran i projekt revitalizacije Trga bana Josipa Jelačića i izgradnje obilaznice Zvijezde na kojoj se planira i biciklistička infrastruktura, koja bi projektom uređenja Parka Grabrik povezala gradske četvrti Gazu, Zvijezdu, Rakovac, Grabrik i Luščić. 

- Uređenje Trga bana Josipa Jelačića, obzirom na sve što se trenutno radi u Zvijezdi, je nulti prioritet. Obilaznicu moramo raditi jer projekt uređenja Trga i dani uvjeti predviđaju zatvaranje prometa Kraševom ulicom, ali odradit ćemo korak dalje, prema Gazi. Uvjeren sam da će se, kad ta obilaznica bude u funkciji, otvoriti veliki prostor za razvoj tog dijela grada, pogotovo područje bivšeg prognaničkog naselja, što je državno vlasništvo, naveo je gradonačelnik Mandić. 

Kroz ITU mehanizam planirana je i izgradnja i uređenje Društveno-kulturnog centra u Dugoj Resi te izgradnja i uređenje posjetiteljskog centra Slava Raškaj u Ozlju. Podsjetimo, Većem urbanom području Karlovac na raspolaganju su 33 milijuna eura.

Potpisivanje Sporazuma o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Karlovac, u kojem je spomenutih 9 projekata, s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije očekuje se krajem studenog.

Početkom prosinca planirano je usvajanje Strategije razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za 2021.-2027., dok bi u prvom ili drugom kvartalu sljedeće godine s pripremom mogli započeti i prvi pozivi za neke od ovih projekata.

Izdvojeno


Reci što misliš!