GRAD KARLOVAC

KAŽU DA SU SPREMNI

Kakva će nam biti zima ne znamo, ali zimska služba mora biti spremna! U Gradu najavili s čim raspolažu: Ceste ne moraju biti crne, nego prohodne!

Kakva će nam biti zima ne znamo, ali zimska služba mora biti spremna! U Gradu najavili s čim raspolažu: Ceste ne moraju biti crne, nego prohodne!
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Posao zimske službe u Karlovcu za nerazvrstane i gradske, odnosno županijske i državne ceste u Karlovačkoj županiji povjeren je tvrtki Ceste Karlovac.

- Sve je spremno za rad zimske službe, osigurana su financijska sredstva i prilagođavat ćemo se situaciji, odnosno potrebama, poručila je u danas zamjenica gradonačelnika Karlovca Ivana Fočić i precizirala da je za potrebe zimske u ovoj sezoni iz gradskog proračuna izdvojeno 650.000 eura, a za gradske, županijske i državne prometnice oko dva i pol milijuna eura.

Posao zimske službe u Karlovcu za nerazvrstane i gradske, odnosno županijske i državne ceste u Karlovačkoj županiji povjeren je tvrtki Ceste Karlovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditelj Odsjeka za promet u Upravnom odjelu za komunalnog gospodarstvo Grada Karlovca Marino Ivasić je izvijestio da je donijet izvedbeni program zimske službe i naveo podatke da je u Karlovcu šest stotina kilometara nerazvrstanih cesta, 120 kilometara nogostupa, osam tisuća parkirališnih mjesta u gradskom vlasništvu, 90 autobusnih stajališta te 95 mostova i drugih većih cestovnih objekata.

- Čišćeno je od raslinja na prometnicama. Dodatno je postavljena signalizacija na kritičnim mjestima koji upozoravaju vozače na opasnost od zimskih uvjeta na cesti. Područje grada smo podijelili u sedam sektora ne bi li se lakše stiglo očistiti. Utvrđene su prednosti izvođenja, to jest prioriteti, rekao je Ivasić i dodao da zimska služba u Karlovcu ima 48 vozila, što uključuje kamione, specijalna višenamjenska vozila, traktore i kombinirke, da je predviđeno tisuću tona soli, šest stotina kubičnih metara agregata za posipanje i pet tona kalcijevog klorida, a napomenuo je i da su izvođači brojnih radova u gradu dužni čistiti gradilišta.

Voditelj Odsjeka redarstva u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo Grada Karlovca Oliver Budimir je rekao da snijeg moraju čistiti i privatne osobe, kao i tvrtke.

- Primjerice, parkirališta trgovačkih centara ne čisti Grad Karlovac. Nadzor nad time jesu li te površine očišćene provodi komunalno redarstvo. Obilazit će se teren i upozoravati te primjenjivati kaznene odredbe, ako se ogluši na upozorenja. Vlasnici, odnosno poslovnih i stambenih objekata do pješačke ili prometne površine moraju očistiti sami. Ako bi snijeg prijetio prolaznicima s krovova, vlasnici su dužni ukloniti ga i upozoriti na opasnost, poručio je Budimir.

Direktor Cesta Karlovac Dinko Stanković-Moćan je naveo da će centar zimske službe biti u Logorištu i da će to biti jedno od šest mjesta pripravnosti.

- Sveukupno za županiju imamo 104 vozila. Naručeno je oko tri tisuće kubičnih metara agregata i oko tisuću i pol tona soli, što bi trebalo biti dosta za prvi nalet. Apeliram da se koristi zimska oprema. Ceste ne moraju biti crne, nego prohodne, poručio je D. Stanković-Moćan.

Tomo Vidović iz Hrvatskih cesta je iznio da ta tvrtka na području Karlovačke županije upravlja s četiri stotine kilometara prometnica.

- Smotru smo izvršili prošlog tjedna. Osim pregleda vozila i strojeva, pregledali smo i mjesta pripravnosti. Na području Karlovačke županije ih je šest, do čega se došlo po pravilu zlatnog sata – od zaprimanja poziva do intervencije na licu mjesta ne smije proći više od sata. Na cestama se ne intervenira istovremeno, nego po prednosti, napomenuo je.

Izdvojeno


Reci što misliš!