GRAD KARLOVAC

KOREKCIJA NA VIŠE

Zelenilo povećava grobnu naknadu, kažu da nije mijenjana od 2015. godine: Ne odstupa od iznosa u usporedivim gradovima

Zelenilo povećava grobnu naknadu, kažu da nije mijenjana od 2015. godine: Ne odstupa od iznosa u usporedivim gradovima

Podsjećaju da je godišnja grobna naknada trošak koji korisnici plaćanju jednom godišnje, a rok plaćanja je 31. prosinac tekuće godine.

Građani Karlovca od 1. siječnja će plaćati više i grobnu naknadu. Iz karlovačkog gradskog poduzeća Zelenilo pojasnili su da je visina grobne naknade nepromijenjena od 2015. godine, te su objasnili i razloge "korekcije" cijene.

- Godišnja grobna naknada predstavlja vrlo važan element pružanja potrebnog standarda usluge budući da je namijenjena pokriću zajedničkih troškova na groblju -  uređenja i održavanja groblja, prikupljanja i odvoza svih vrsta otpada s groblja (smeća, vijenaca, svijeća i lampiona, ostataka nadgrobnih spomenika i betona, limova i drvnog materijala), utroška vode, čišćenja pristupnih staza, izgrabljavanja i sipinjenja staza, tretiranje i uklanjanje korova, zaštitnog tretiranja stabala i živica od bolesti i nametnika, uređenje zelenih površina (košnja trave, sadnja novog bilja – ljetnica, trajnica, živica i stablašica, orezivanje živica), sanitarna sječa stabala, održavanja i uređenja opreme na grobljima (ograda i rukohvata, klupa, fontana za vodu, slivnika i odvodnih kanala) i drugih troškova, pojašnjavaju u gradskoj tvrtki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razlozi za korekciju visine godišnje grobne naknade

- Zelenilo d.o.o. uređuje i održava gradska groblja čije su grobne ukupne površine 2014. godine iznosile 228.820 m², a proširivanjem i izgradnjom novih grobnih polja danas iznose 297.191 m², što čini indeks povećanja od 129,88. U proteklih osam godina grobne površine kontinuirano su se povećavale, odnosno u tom periodu izgrađeno je i uređeno gotovo 68.000 m2 novih grobnih površina. Samim time, značajno su se povećali i zajednički troškovi na groblju, navode u priopćenju

Podsjećaju da je godišnja grobna naknada trošak koji korisnici plaćanju jednom godišnje, a rok plaćanja je 31. prosinac tekuće godine.

- Kroz novu kategorizaciju groblja godišnja grobna naknada bi u Karlovcu iznosila za: jednostruko grobno mjesto na grobljima I kategorije 23,20EUR-a, za dvostruko grobno mjesto na grobljima I kategorije 46,41 EUR-a, za kazete za urne 11,61 EUR-a, kažu u Zelenilu. Ukoliko tu obvezu, dodaju, svedu i prkažu a mjesečnoj razini, onda obveza za npr. dvostruko grobno mjesto iznosi 3,87 EUR-a, za kazetu za urne 0,97 EUR.

Korigirana visina godišnje grobne naknade u Karlovcu ne odstupa od iznosa u usporedivim gradovima.


 

Izdvojeno


Reci što misliš!