GRAD KARLOVAC

GOSPODARSKA SLIKA

D. Peris: Poduzetnici u gradu Karlovcu bilježe povećanje prihoda od 20 posto, povećao se izvoz, ali i investicije i ulaganja u imovinu

D. Peris: Poduzetnici u gradu Karlovcu bilježe povećanje prihoda od 20 posto, povećao se izvoz, ali i investicije i ulaganja u imovinu

- Ove godine za potpore u poduzetništvu planirano je 140.000 eura za potpore u poduzetništvu, toliko i za potpore poljoprivrednicima, kazala je pročelnica

-  Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU, nastao spajanjem donedavnih odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam te za razvoj grada i EU fondove završava, ali i provodi velike projekte kojima mijenja lice grada i omogućava kvalitetniji život građanima i bolje uvjete gospodarstvu. Lani su ta dva odjela imala na raspolaganju 1,8 milijuna eura, odnosno, 1,4 milijuna eura, a ove će godine objedinjeni odjel raspolagati s 5 milijuna eura, izvijestili su iz karlovačke gradske uprave.

Tim će se novcem, dodaju, poduprijeti gospodarstvo i poljoprivredu, turizam, organizirati manifestacije po kojima je Karlovac već postao prepoznatljiv, voditi EU projekte, ali i brinuti o napuštenim životinjama, sufinancirati vlasnicima pasa i mačaka kastraciju i sterilizaciju.

- U 2023. godini Grad je provodio i provodi 18 projekata sufinanciranih sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 29,3 milijuna eura (od toga skoro 10 milijuna eura odnosi se na konstrukcijsku obnovu 5 objekata), čekamo ocjenjivanje 6 projekata vrijednih 4 milijuna eura, a za 15-tak projekata koji su provedeni Odjel podnosi godišnja izviješća narednih 5 godina. Možemo reći da je 2023. godina bila uspješna, a u 2024. godini nastavlja se s radom i intenzivnim aktivnostima. Prošla je godina bila uspješna, u ovoj ćemo nastaviti sa stalnim poslovima i novim projektima čiju ćemo kvalitetu nastojati još više unaprijediti i prilagoditi građanima i gospodarstvenicima, kazala je Daniela Peris, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU.

Govoreći o gospodarstvu, kazala je da je, po posljednjim dostupnim podacima, 1.374 poduzetnika u gradu, koji su ostvarili povećanje prihoda 21 posto, povećan je broj izvoznika za 12,9%, izvoz je povećan za 19,1%, bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu više od 60%, a prosječna mjesečna plaća povećana za 12,7%.

Grad Karlovac prošle je godine, što je i poticaj gospodarstvu, provodio velike infrastrukturne projekte koji jesu ili  će poboljšati javne usluge - vodoopskrba, toplinska energija, kao i neke projekte koji doprinose poboljšanju turističke ponude i prepoznatljivosti grada - Kino Edison, Nikola Tesla Experience Center, manifestacije. Također, dodijeljene su potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima: poduzetnicima 219.342 eura za 3 vrste potpora, a u poljoprivredi  129.673 eura.

Ove godine za potpore u poduzetništvu planirano je 140.000 eura za potpore u poduzetništvu, toliko i za potpore poljoprivrednicima. Podsjetila je da Grad nastoji čim više olakšati poduzetnicima i obrtnicima u Zvijezdi pa je, uz ranije umanjenje zakupnine poslovnih prostora u svom vlasništvu, sada predložio novu mjeru. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Trenutno su na javnom savjetovanju Pravilnik o dodjeli bespovratnih potpora za poduzetnike u kojem se ove godine poseban naglasak daje na poduzetnike koji posluju unutar šančeva stare gradske jezgre Zvijezda koji uslijed građevinskih radova posluju otežano, te na poduzetnike početnike. Na javnom savjetovanju je i Pravilnik za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima; savjetovanje je otvoreno do 2. ožujka. Uz već poznate mjere, Grad potiče ekološku  poljoprivrednu proizvodnju, mlade poljoprivrednike i poljoprivrednike kojima je to osnovna djelatnost, a potporu će dobiti i oni koji za promociju svojih poljoprivrednih proizvoda koriste neki od prepoznatljivih elemenata grada Karlovca. Pravilnici su objavljeni na web stranici Grada i pozivamo sve da se uključuje u javno savjetovanje, pozvala je Daniela Peris.

Izdvojeno


Reci što misliš!