GRAD KARLOVAC

PROBLEMI S OBNOVOM

Mandić odgovorio nezadovoljnim stanarima stare gradske jezgre: Odjednom se zaboravlja kako se desetljećima tvrdilo da Zvijezda propada

Mandić odgovorio nezadovoljnim stanarima stare gradske jezgre: Odjednom se zaboravlja kako se desetljećima tvrdilo da Zvijezda propada

Zahtjevnost projekta u jezgri je velika i svima je bilo jasno da provedba neće biti jednostavna. Sada kada razgovaramo o tome čini se da je sve ranije bilo idealno, a složit ćemo se da nije, napomenuo je

- Nismo ni do sada niti Grad Karlovac niti Vodovod i kanalizacija ostavili na milost i nemilost radovima, a nećemo niti ubuduće. Problema ima, a to su izvođenje i tehnologija radova, starost objekata i njihovo održavanje. Svi smo dio problema i rješenja. Svi imaju odgovornost prema svojim objektima. Zvijezda nije vlasništvo gradonačelnika, nego svih nas. Stanje objekata u jezgri je odgovornost svih, poručio je u četvrtak u Karlovcu gradonačelnik Damir Mandić odgovarajući na novinarska pitanja o radovima u sklopu projekta Vodovoda i kanalizacije vrijednog 67 milijuna eura "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa", dan nakon što su okupljeni građani Zvijezde obznanili da su zbog oštećenja na objektima i radova koje izvodi tvrtka GIP Pionir iz Zagreba podnijeli prijave Državnom inspektoratu i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske te najavili da će se obratiti i tijelima Europske unije koja uglavnom financira taj komunalni projekt.

Mirna Hauswirth iz Haulikove 2a se bila požalila da joj se zbog toga što je nova kanalizacijska infrastruktura postavljena na staru izlila kanalizacija u podrum, da se zbog toga pojavila vlaga i da su podstanari otkazali najam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica je odgovorila da je problem u njenom neispravnom priključku te da će dobiti novi, odnosno u tome što je podrum "jako loše izoliran" i da će oborinske vode iz tog razloga nastaviti prodirati dok to vlasnica kuće ne riješi.

- Gospođi smo ispumpavali podrum, što nije u našoj nadležnosti. U zadnja tri mjeseca od gospođe nismo dobili nikakav poziv, navela je K. Malenica i dodala da ne postoji opasnost da se stara kanalizacija uruši zbog nove.

Nastavila je da je izvođač radova oštetio kuću obitelji Dupin u Križanićevoj i da to mora sanirati, a dodala je i da statičar nije utvrdio opasnost od urušavanja.

Napomenula je da je Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije s internih instalacija Doma za starije i nemoćne osobe "Sveti Antun" uzelo uzorak pitke vode i da to što su pronađeni problemi nema veze s radovima u Zvijezdi.

- Radovi nisu ugrozili kvalitetu pitke vode u Zvijezdi. Redovito analiziramo pitku vodu i u Zvijezdi su naši uzorci bili sukladni, poručila je direktorica.

Na primjedbu da se mogao dati i kraći rok za izvođenje radova u Zvijezdi, odgovorila je da su stručnjaci za izrade projekta procijenili da će toliko vremena trebati. Isto tako je rekla da projektom nije mogao biti predviđen novac za moguće odštete jer su uglavnom objekti u Zvijezdi u privatnom vlasništvu.

Gradonačelnik je rekao da "mora stati iza onih koji su izravno uključeni u projekt iz Vodovoda i kanalizacije i Grada Karlovca".

- Svakoga dana smo na terenu. Upitno je je li tehnologija koja se koristi dobra i je li se moglo brže ili sporije, a o tome će se izjasniti nadzor. Ne branim izvođača, no činjenica je da se drže ugovora. Stalno komuniciramo i tražimo da se problemi rješavaju odmah, ako je moguće, kazao je Mandić.

Nastavio je da se odjednom zaboravlja kako se desetljećima tvrdilo da Zvijezda propada. Zahtjevnost projekta u Zvijezdi je velika i svima je bilo jasno da provedba neće biti jednostavna. Sada kada razgovaramo o Zvijezdi čini se da je sve ranije bilo idealno, a složit ćemo se da nije", napomenuo je Mandić.

Građani su se požalili da izvođač radova nema dovoljno veliku policu osiguranja da ih isplati i zatražili od Grada Karlovca jamstva za odštete, a gradonačelnik je rekao da je u svakom slučaju bitno poštovati proceduru prijave štete i podnošenja zahtjeva.

- Svjestan sam da to zvuči hladno i birokratski. Nema mogućnosti da Grad nekome nadoknadi štetu bez procjene. Ako se dogode nova oštećenja, opet se zove osiguravajuće društvo. Nijedan euro iz gradskog proračuna neće biti potrošen nenamjenski", rekao je Mandić i dodao:

- Zaboravlja se da je u svim grupama radova bilo problema i s prometom i sa stanovanjem i s poslovanjem. Nikome nismo izašli u susret s potporama, osim onima u Zvijezdi jer je ona kulturna baština, pa imamo obvezu pomoći. Već šest godina je iznos komunalne naknade za njih beznačajan u odnosu na ostale u gradu, a u naredne tri godine ćemo je maknuti u potpunosti, osim bankama, osiguravajućim društvima i kladionicama.

Izdvojeno


Reci što misliš!