GRAD KARLOVAC

IZ GRADSKOG PRORAČUNA

Mandić najavio novi program potpora za sve vlasnike kuća u Zvijezdi: Financirat ćemo do 50 posto troškova za sanacije, fasade, krovišta, prozore...

Mandić najavio novi program potpora za sve vlasnike kuća u Zvijezdi: Financirat ćemo do 50 posto troškova za sanacije, fasade, krovišta, prozore...

Navodi da je taj program sličan spomeničkoj renti ali sredstva će biti osigurana iz gradskog proračuna. Namijenjen je fizičkim osoba i bit će sufinancirano do najviše 50 posto troškova.

- Dinamika izvođenja radova je dobra, u Zvijezdi je do sada izvedeno 61 posto odvodnje i 33 posto vodoopskrbe. Gotova je kanalizacija kod Teničke škole i u Šancu, dalje krećemo raditi u Gambonovu ulicu, ali prije toga treba napraviti osiguranje dokaza putem suda za Gambonovu, Bencetićevu i Draškovićevu. Tek onda će se ići izvoditi radovi, rekla je direktorica karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarina Malenica, na redovnoj izvještajnoj tiskovnoj konferenciji za mega projekt koji se odvija na više lokacija u gradu Karlovcu. 

Što se tiče Radićeve ulice, dodaje, tu u u jednom dijelu od Gradske straže do Cesarčeve odrađeni i vodoopskrba i kanalizacija, te priključci vode i odvodnje. Od Cesarčeve do Korza se još radi vodoopskrbni cjevovod.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- To nam govori i da će Radićeva ulica prva krenuti u opločenje. U Banjavčićevoj i Mažuranićevoj ulici se izvode priključci plina. Molimo građane za strpljenje i da se jave za sve pitanja, kaže direktorica. 

Ima još oštećenih kuća

- Dobili smo informaciju da su neki objekti dodatno oštećeni i iz tog razloga će statičar ponovo izaći na teren i dopuniti mišljenja. Tek onda ćemo ih poslati ljudima, kad budemo imali kompletan i zadnji nalaz statike. Ako netko od građana procijeni da mu treba novi nalaz statičara, on će ponovo doći, kazala je.

Najavila je i projekt koji nije vezan za Aglomeraciju, a radi se o rekonstrukciji vodopskrbnog cjevovoda na području Brodaraca i Svete Margarete.

- Tamo će se sanirati 1.600 metara vodoopskrbe i 100 kućnih priključaka. To je investicija vrijedna 440 tisuća eura i objavljen je natječaj. Ako ne bude žalbe radovi bi trebali početi u svibnju, kaže Malenica.

Gradonačelnik Damir Mandić najavio je novi program potpora za vlasnike kuća u Zvijezdi i to ne samo onih koja su zadobila oštećenja uslijed radova. 

Otvara se Fond za obnovu 

- Ulazimo u strukturu postupka na koji način i kako ćemo pomoći građanima kojima je došlo do oštećenja ali ne mislimo samo na njih nego na sve stanovnike Zvijezde. Nije nam cilj obnoviti samo komunalnu infrastrukturu nego da vlasnici svoje objekte učine i vizualno reprezentativnima, rekao je gradonačelnik.

U pripremi je, dodaje, program koji će kroz koji tjedan pustiti u javno savjetovanje, a vezan je za gradski proračun.

- U sklopu tog programa svima koji imaju svoje vlasništvo u Zvijezdi će biti omogućeno da se prijave i da im se do pedeset posto troškova sufinancira iz gradskog proračuna, a radove koje će moći izvoditi, to su prije svega statičke sanacije i uređenja, uređenja fasada, stolarije, limarije i krovišta, rekao je Mandić.

Financiranje do 50 posto troškova

Navodi da je taj program sličan spomeničkoj renti ali sredstva će biti osigurana iz gradskog proračuna. Namijenjen je fizičkim osoba i bit će sufinancirano do najviše 50 posto troškova. 

- Ovaj fond će vjerujem biti dostatan, ali tu je i ovaj element procjene od osiguravajuće kuće. jako je važan jer će on biti uvjet da se netko može prijaviti, jer ne smije doći do dvostrukog financiranja. Taj program će ići na Gradsko vijeće i da svi znaju na čemu su, a stanovnicima ćemo poziv poslati na adrese, rekao je Mandić.

Vlasnici poslovnih prostora u Zvijezdi će biti oslobođeni i komunalne naknade naredne tri godine osim banaka, kladionica i osiguravajućih kuća. Karlovačka banka je, zanimljivo, ne plaća za Veliku vojarnu kao ni vlasnik devastiranog hotela Centra. Na naš upit Mandić je rekao da su komunalne naknade oslobođeni po zakonu jer se radi o objektima koji nisu ili se ne mogu privesti svrsi.

Obnova nakon završetka radova

- Nama ta odreba u zakonu nije draga, ali takav je zakon i moramo ga poštovati, rekao je.

Mnoge zanima i kad će moći početi obnavljati svoje kuće. Mandić je rekao da si i tu sluša glas struke, da će se rebalansom u svibnju i tu osigurati jedan dio sredstava, no obnova će moći početi tek kad glavni radovi budu pri kraju, jer je moguće da prilikom asfaltiranja dođe do još nekih napuknuća.

Izdvojeno


Reci što misliš!