IZBORI 2020.

IZBORI 2020.

Tomo Medved: Temelj naše državnosti je Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja

Tomo Medved: Temelj naše državnosti je Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja

Hrvatskoj trebaju odlučni i odvažni ljudi koji su spremni odgovoriti na sve izazove, a takav je Tomo Medved – prvi na listi Hrvatske demokratske zajednice u VII. izbornoj jedinici. Izađite 5. srpnja na izbore i zaokružite broj 1 na listi broj 13 – za Tomu Medveda, za HDZ, za sigurnu Hrvatsku!

Tomo Medved rođen je  17. ožujka 1968. u Cetingradu, oženjen je i otac troje djece. U studenom 1990. godine dragovoljno pristupa Jedinici za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova u Rakitju, a u Domovinskom ratu i nakon njega obnaša brojne dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

U politici jedan od simbola Domovinskog rata. Kako danas gledate na to vrijeme?
Tek danas uviđamo važnost tog povijesnog razdoblja koje nas je trajno odredilo. Mnogi koji su godinama kritizirali politiku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana danas ističu njegove zasluge. Nekima očito treba malo više vremena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kažu da „braća po oružju“ ostaju zauvijek povezani. Žive li Vaša ratna prijateljstva i danas?

Kada s nekim dijelite takvo iskustvo, to vas zaista trajno poveže. Nažalost, neke od mojih najboljih prijatelja izgubio sam zauvijek u ratu, no i danas sam povezan s njihovim obiteljima. A s mojim Tigrovima i drugim ratnim prijateljima održavam kontakte i kroz posao i privatno.

Nakon rata nastavili ste vojnu karijeru, a danas ste ministar hrvatskih branitelja. 
Bio je to logičan slijed. Već tijekom Domovinskog rata shvatio sam da je to poziv za mene, jer biti vojnik – to nije posao, zanimanje, to je poziv s kojim živite 24 sata dnevno, baš kao i dužnost ministra hrvatskih branitelja.

Što Vas je vodilo u radu protekle četiri godine?

Domoljublje me vodi u mom radu, cijeli život. Temelj naše državnosti je Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja. To nikada u Vladi nismo zaboravili niti zanemarili, što smo dokazali kroz aktivnosti koje smo provodili. 

Uz svu skrb o hrvatskim braniteljima najvažnije je razumijevanje da se prekinuti životi i uništene mladosti ne mogu nadomjestiti materijalnim pravima već su ona odraz pijeteta države prema onima koji su državu stvorili. Moralna i politička obveza svih nas koji smo u izvršnoj vlasti je skrbiti o hrvatskim braniteljima. Stoga sam u svoj tim odabrao ljude koji, kao i ja, cijene nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja slobodi koju danas živimo te smo odmah odvažno prionuli rješavanju problema s kojima su se suočavali.

Donijeli ste novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kako je tekla izrada Zakona?

Nakon cjelovite analize zaključili smo kako je u cilju unaprjeđenja skrbi nužno donijeti novi, jedinstveni pravni okvir. Na izradi Zakon radilo se gotovo godinu dana. Ono što me iznimno raduje je da su u izradi zakona sudjelovali hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, s kojima smo ostvarili partnerski odnos. Bili smo spremni saslušati svaki pravni problem, svaki izazov s kojim se hrvatski branitelji susreću i trudili smo se pronaći rješenje i omogućiti im pravnu sigurnost.  

Što je ovaj Zakon donio hrvatskim braniteljima?

Zakonom je otvoren rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a iz Domovinskog rata s osnova oboljenja. Ovdje bih se referirao na najave kako će otvaranje roka uzrokovati masovan priljev „novih“ hrvatskih branitelja. Naime, ne postoje „novi“ hrvatski branitelji. Riječ je o osobama koje su sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, no zbog ranijih zakonskih ograničenja nisu bili u mogućnosti regulirati svoj status, što ih je dovelo u nejednak položaj s ostalim braniteljima. Tu smo nepravdu ovim Zakonom ispravili. 
Osigurali smo sistematske preglede i medicinsku rehabilitaciju za hrvatske branitelje. Ubrzali smo stambeno zbrinjavanje, uveli naknadu za nezaposlene, mjere za zapošljavanje, zaštitili smo stečena i vratili ukinuta prava pripadnika HVO-a,, omogućili smo rad uz mirovinu hrvatskim braniteljima.
 
Prema informacijama koje dobivamo s terena, od branitelja i članova njihovih obitelji, oni su danas zadovoljniji zakonskom regulativom nego što su bili ranije, a to je bio moj cilj.

Spomenuli ste zapošljavanje, imate li konkretne podatke?

Od dana stupanja na snagu Zakona do danas smanjen je broj nezaposlenih hrvatskih branitelja za više od 11 tisuća. Time sam posebno zadovoljan, a provodimo i mjere prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja hrvatskih branitelja kako bismo ih uključili na tržište rada. Potpore za samozapošljavanje u našem mandatu proširene su na djecu dragovoljaca i djecu HRVI-a te su povećani iznosi potpora. 

Snažno potičemo i zadruge hrvatskih branitelja, OPG-ove te sve hrvatske branitelje – proizvođače dodjelom poticajnih sredstava. Sklopili smo Sporazum o suradnji s Podravkom d.d. za otkup proizvoda braniteljskih zadruga i ostalih proizvođača-hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade Podravke. Također, sklopili smo sporazum i s trgovačkim lancem KTC o otkupu kako bismo pomogli hrvatskim braniteljima u plasmanu njihovih proizvoda.

Listu stambenog zbrinjavanja je značajno smanjena, koliko je braniteljskih obitelji stambeno zbrinuto u Vašem mandatu?

Ukupno je u mandatu ove Vlade putem Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje stambeno zbrinuto više od 3.700 obitelji hrvatskih branitelja.

Po prvi puta lista stambenog zbrinjavanja manja je od 10 tisuća, a ostvarili smo i suradnju s Hrvatskom poštanskom bankom radi povoljnijih stambenih kredita braniteljsko-stradalničke populacije. 

Po prvi put Ministarstvo provodi i EU projekte?

Planiramo i provodimo europske projekte koji su usmjereni na povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a odnose se na uspostavu veteranskih centara, digitalizaciju arhivskog gradiva, samozapošljavanje, provedbu edukacija, psihosocijalno osnaživanje, društveno poduzetništvo, razvoj informacijskog sustava Ministarstva, kao i jačanje kapaciteta udruga iz Domovinskog rata i braniteljskih zadruga u pružanju usluga braniteljsko-stradalničkoj populaciji.

Često ističete kako je primaran cilj pronalazak nestalih osoba. Koje aktivnosti 
provodite kako biste riješili sudbine nestalih?

Nakon toliko godina donijeli smo jedinstveni zakon koji uređuje postupak traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Sudbina još 1869 osoba do danas nije rasvijetljena, a ovim Zakonom Hrvatska je preuzela obvezu rješavanja ovog najtežeg humanitarnog pitanja. To je iznimno važno i zbog dobi članova obitelji nestalih koji umiru ne saznavši istinu o svojim najmilijima.

Razvili smo kvalitetnu metodologiju kroz Hrvatski model traženja nestalih osoba koji pridonosi ostvarenju temeljnog cilja – pronalasku nestalih. Istražili smo 175 lokacija pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 122 osobe čije su obitelji, nakon toliko godina, pronašle svoje najmilije. Unaprijedili smo međunarodnu suradnju na tom području, a surađujemo i s međunarodnim organizacijama. I danas se provode aktivnosti traženja na području Vukovarsko-srijemske županije otkuda je i najveći broj nestalih osoba. Međutim, ono što je ključno su informacije koje tražimo od Srbije s podacima o sudbinama nestalih kako bi potraga bila još uspješnija. 

Kakva je uloga ureda Ministarstva po županijama?

Jedno od naših najvažnijih načela je dostupnost. Stoga smo odlučili osnažiti područne jedinice i tako smo aktivnosti ministarstva učinili dostupnim u svim županijama. To se pokazalo iznimno važnim i opravdanim. Propisali smo njihove nadležnosti te time učinili dostupnim sve mjere i programe na razini svih županija. Iste smo korištenjem europskih sredstava opremili vozilima zbog terenskih obilazaka i mobilnih psihosocijalnih intervencija. 

Koliko hrvatskih branitelja je pregledano u programu preventivnih sistematskih pregleda?

Program preventivnih sistematskih progleda usmjeren je na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Pregledano je oko 64 tisuće hrvatskih branitelja. Program se provodi u 30 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara te nekoliko domova zdravlja, a u suradnji s HZJZ-om rade se analize rezultata pregleda. 

Jeste li postigli ciljeve s početka mandata?

Aktivnostima koje smo četiri godine neumorno provodili, odali smo dostojno priznanje žrtvama i omogućili pravnu sigurnost hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Hrvatski branitelji danas nisu institucionalno marginalizirani, nego su aktivni sudionici procesa koje u Ministarstvu provodimo. Uspostavili smo kontinuirani dijalog s predstavnicima hrvatskih branitelja i njihova uloga u institucijama danas je vrednovana onako kako oni to zaslužuju. 

Kako gledate na odnos mladih prema Domovinskom ratu?

U svakoj prigodi naglašavam važnost prenošenja žrtve hrvatskih branitelja za današnju slobodu mladih. Hrvatska je jedinstvena u Europskoj uniji po svojoj novijoj povijesti, a uzimajući u obzir zajedničku europsku kulturu sjećanja, naša je misija da nastavimo podizati svijest o Domovinskom ratu.

Posebno me raduje što se projekt iz Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru proširio i na Pakrac, Lipik, Okučane, Knin i Karlovac. Upravo je ovakav neposredan način učenja najbolji put za promicanje i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata, koji čini neizostavan identitet hrvatske države. Svaki naraštaj treba osvijestiti odakle dolazi, kamo pripada te koliko je važno poznavati povijest svoje države kako bi oblikovao vlastiti identitet. Stoga je važno i ulaganje u muzeje i spomen-područja, primjer toga je i Muzej Domovinskog rata u Turnju čiju izgradnju je Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo. 

Kakva vam je vizija Ministarstva hrvatskih branitelja za sljedeće četiri godine?

Otkrivanje istine o sudbinama nestalih u Domovinskom ratu naša je najveća obveza prema njihovoj žrtvi i prema članovima njihovih obitelji.

Normativni proces reguliranja prava svih stradalnika iz Domovinskog rata zaokružit ćemo donošenjem pravnog okvira za civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Ovaj zakon dug je države prema nevinim žrtvama. Naš plan da ga donesemo do kraja mandata spriječila je kriza koja nas je zahvatila, stoga je rješavanje ovog pitanja naša prva zadaća u predstojećem razdoblju.

Zaštitu zdravlja i psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji unaprijedit ćemo novim nacionalnim programom i širenjem mreže veteranskih centara, a gospodarske aktivnosti hrvatskih branitelja osnažit ćemo novim mjerama kojima se potiče proizvodnja, razvoj poslovanja te plasman proizvoda hrvatskih branitelja koji djeluju u zadrugama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 
U najtežoj krizi s kojom se Hrvatska suočila nakon Domovinskog rata – epidemiji novog koronavirusa, hrvatski branitelji su još jednom svoja iskustva, znanja i vještine stečene u Domovinskom ratu stavili na raspolaganje domovini. Zato ćemo ih u godinama koje su pred nama još snažnije integrirati u sustav domovinske sigurnosti.
 
Danas, 30 godina nakon početka i 25 godina nakon završetka rata, borimo se s nekim drugim problemima, a Vi ste opet na „prvoj crti“. Vjerujete li u bolju budućnost?

Vjerujem, to je i razlog zašto sam se odlučio za politiku – kako bih zajedno s ljudima s kojima dijelim iste vrijednosti radio na ostvarenju uspješne Hrvatske. 
Kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se i danas mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku, a mi smo tu da im pomognemo. 

Izdvojeno


Reci što misliš!