KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Ambiciozni plan iz 1961. godine dobrim je dijelom ostvaren, neke su stvari srećom otpale, a neke nažalost još sanjamo

Ambiciozni plan iz 1961. godine dobrim je dijelom ostvaren, neke su stvari srećom otpale, a neke nažalost još sanjamo

Mora se priznati da se dosta toga iz ambicioznog plana od prije 60 godina i ostvarilo, ali jedna od stvari i dalje ostaje višedesetljetna frustracija Karlovčana.

O Sportskom rekreacijskom centru na Korani pričalo se i prije 60 godina. Korak po korak dosta toga se zapravo i ostvarilo, iako možda ponegdje na drugim lokacijama od prvotno zamišljenih - prije svega se to odnosi na nogometno-atletski stadion, koji je nedavno i obnovljen i ubrzo počeo pokazivati koliko je bio potreban i koliko je takav objekt vrijedan gradu. Ne baš uz njega, ali na Vunskom polju niknuli su i brojni manji sportski tereni za rekreativce, kao i sportska dvorana, u svoje vrijeme jedna od prvih u Hrvatskoj. I uređenje kupališta, iako se na njega podosta dugo čekalo, na kraju je bilo vrlo uspješno pa je Foginovo posljednjih godina "pobralo" i dosta nagrada za najbolje kupalište u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Ponešto i nije ostvareno, a ono što prvo upada u oči je, dakako, bazen, koji je već višedesetljetna frustracija Karlovčana. Još neke stvari nisu ostvarene, ali možda je i bolje da nisu, jer iz današnje perspektive teško da bismo kao dobrodošlu primili investiciju poput "mosta preko slapa s čeličnom konstrukcijom". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na Mekušanskom polju uskoro se počinje graditi Sportska rekreaciona zona", Karlovački tjednik, 28. studenog 1961. godine

U Karlovcu se već duže vremena govori o izgradnji velikog sportskog parka koji bi trebao da se smjesti pored Korane. Danas su poznati detalji o tom parku ili kako ga urbanisti nazivaju sportskoj rekreacionoj zoni.

Park će se prostirati na 110 hektara površine. Naznačit ćemo granicu: prostirat će se unutar područja koje omeđuje Rakovac, Radićeva ulica, dio Šanca prema ušću u Kupu, uzvodno Koranom do novog mosta te novoprojektiranom cestom do Mekušanskog polja prema Marakovom brdu, uključujući tu i područje unutar okuke Korane. Park je podijeljen na zone, spomenut ćemo najvažnije projekte koji su planirani na pojedinim zonama:

ISTOČNA ZONA (područje Mekušanskog polja): centralni objekt u ovoj zoni kao i na čitavom sportskom parku bit će novi nogometni stadion s tribinama za 20.000 gledalaca i natkrivenom tribinom za 2.000 gledalaca. Na ovom stadionu uredit će se i atletska staza. Nadalje će se izgraditi stadioni za mali rukomet, košarku, boks i rvanje, moto i biciklistička staza, restoran i parkirališta. Ostali dio iskoristit će se za izgradnju dječjeg kampa i kampa za odrasle.

JUŽNA ZONA (sektor između Korane i Rakovca): u ovom dijelu rekreacione zone izgradit će se zimsko plivalište sa 25-metarskim bazenom i mjestima za 1100 gledalaca, olimpijski bazen na otvorenom, zimska sportska dvorana, umjetno klizalište, četverostazna natkrivena kuglana i dječje igralište.

Uz obalu Korane uredit će se kupalište i objekti za zabavu kupača, a uza samu rijeku i djelomično nad njom izgradit će se hotel i terasa sa 400 mjesta. Na Korani će se podići četiri mosta i to dva za pješake, a dva za kolni promet. Jedan od ovih mostova izgradit će se nad slapom na laganoj čeličnoj konstrukciji, a jedan će biti viseći žičani most.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!