KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije ravno 100 godina, baš na Duhove, Karlovčani su vrijeme mogli skratiti i uz dvije nogometne utakmice lokalnih ekipa

Prije ravno 100 godina, baš na Duhove, Karlovčani su vrijeme mogli skratiti i uz dvije nogometne utakmice lokalnih ekipa

Koliko god bili nespretni prvi nogometni koraci, iznjedrili su legendu hrvatskog i jugoslavenskog nogometa.

Karlovačka nogometna povijest usko je vezana uz Artura Dubravčića, koji je kao gimnazijalac 1908. godine bio jedan od pokretača i osnivača nogometnog kluba Olimpija. 

Nije nogomet odmah zaludio mase kao što to čini danas, tek u dvadesetim godinama prošlog stoljeća dolazi do veće masovnosti i među igračima pa i do prvih ligaških natjecanja, a Dubravčić je i tada bio među vodećim imenima pa je i zauvijek ostao zapisan u povijesnim knjigama jugoslavenskog nogometa. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bio je, naime, prvi kapetan reprezentacije Jugoslavije, odnosno tada još Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, na Olimpijskim igrama 1920. godine, kada je ta reprezentacija u prvom susretu na OI, ali i svom prvom službenom susretu uopće s visokih 7:0 poražena od Čehoslovačke. 

Niti u narednom susretu utješne skupine nije bilo puno više uspjeha, Egipat je bio bolji sa 4:2, ali Dubravčić se i još jednom upisao u povijesne knjige, jer bio je i prvi strijelac za reprezentaciju. Ukupno će Dubravčić odigrati devet utakmica za reprezentaciju, posljednju 1924. godine kada je otputovao i na svoje druge Olimpijske igre, iako na njima nije i zaigrao, a Kraljevina SHS opet je na startu dobila "sedmicu" ali sada od čudesnih Urugvajaca.

Baš negdje u to vrijeme i karlovačke novine počinju pažnju posvećivati lokalnim nogometnim klubovima i njihovim susretima, još uvijek uglavnom prijateljskog karaktera. Tako je bilo i prije ravno 100 godina, na Duhove, koji ove godine padaju baš danas. 

"Športske vijesti", Hrvatska sloboda, 25. svibnja 1923.

Olimpija - Karlovac 3:2

Na Duhove smo se nadali da će Olimpija pozvati koji prvorazredni klub pa da ćemo imati barem na Duhove i duhovski ponedjeljak prvorazredne igre. Olimpija ne bi smjela igrati barem na veće svetke s jednim domaćim klubom, jer karlovačka publika ima dosta malo zanimanja za nogomet, pa joj se moralo barem ovakve dane prirediti veći užitak, da se zagrije za taj šport.

Tok same igre vođen je na niskom športskom stepenu. Prvo poluvrijeme bila je otvorena igra, dočim je drugo poluvrijeme Olimpija znatno popustila i nije mogla uzdržati svoj tempo te se morala povući više u obranu. Kod Olimpije su bili dobri Pollak, Brezarić i Jurković. Tirolt se počeo oporavljati te bi uz više vježbanja bio bolji i okretniji od svog suparnika Schonwalda. Karlovac se treba pohvaliti kao jedna požrtvovna momčad koja se ispočetka nije mogla snaći. Kod Karlovca su dobri Skenzić, braća Mamić, dok Otujac malo zaostaje. 

Golovi za Olimpiju: 2 minute Gjurić, 27 minuta (11 m) Pollak, drugo poluvrijeme 17 minuta Derda. Za Karlovac 7 minuta Skenzić, drugo poluvrijeme 26 minuta Belavić. Korneri 4:2 za Karlovac. Publike dosta.

Građanski - Karlovac 4:0

Radi pomanjkanja prostora donijeti ćemo opis igre u sljedećem broju.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!