KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije pola stoljeća Gažani su si vlastitim radom uveli telefon u naselje - danas takav duh pokušava probuditi Klub Gažana

Prije pola stoljeća Gažani su si vlastitim radom uveli telefon u naselje - danas takav duh pokušava probuditi Klub Gažana

Bilo bi lijepo i danas vidjeti takve priče u svim kvartovima...

Davno su već iza nas vremena radnih akcija i entuzijastičnog sudjelovanja svih generacija u poboljšanju vlastitih životnih uvjeta. Možda je to i dobro, jer nije daleko od istine ni onaj stalni prigovor: "Ima tko je plaćen za to...". 

I zaista, ima. No, izuzetno neuspješna tranzicija koju smo prošli prelazeći iz socijalističkog društva u demokratsko i višestranačko, dovela je i do nekih gotovo bizarnih neshvaćanja temeljnih dužnosti svakog od nas, jednako kao i nadležnih službi i institucija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako će i oni koji će u drugoj situaciji rado povikati "nije ovo više komunizam" (mada zapravo nikad nije ni bio, jer socijalizam je ipak nešto drugo) vrlo često upravo komunistički razmišljati kada su u pitanju bilo kakvi komunalni problemi. A, u stvarnosti, tako je, nije više "komunizam" pa ni za svaki komadić trave ili hrpu snijega i leda pred zgradom nije odgovorna vlast, već - upravo vi. 

Prije 50 godina, pak, građanima je nerijetko dojadilo čekanje pa su preuzimali na sebe i poslove koji nisu njihova dužnost. No, još je važnije, češće su i intenzivnije živjeli zajednički kao zgrada, kvart, naselje... Priča s Gaze koja slijedi podsjeća malo i na današnje vrijeme i novoosnovani Klub Gažana i pojedince koji se trude obnoviti taj nekadašnji duh zajedništva oko najuže vlastite sredine. Bilo bi lijepo vidjeti takve priče i u drugim kvartovima.

"Primjeri: Kad brijeg neće Muhamedu...", Karlovački tjednik, 31. svibnja 1973.

Svako malo iznenade nas, uvijek ugodno, iz Mjesne zajednice Gaza. Prošle nedjelje stanari zgrada broj 15 i 17a u Tkalčevoj ulici iskopali su vlastitim rukama i alatkama kanal za polaganje telefonskog voda do svojih zgrada.

Tražilo je, njih pedesetak, telefone pa im se uvijek nešto ispriječilo na putu. Na kraju nagodiše se međusobno i s PTT poduzećem da sami iskopaju kanal. 

Rečeno - učinjeno. Prošle nedjelje svi stanari, među njima i pioniri i omladinci, iskopali su kanal. A među njima je bilo i onih koji ni ne sanjaju da zatraže telefon, a radili su i oni prošlu nedjelju od 8 do 15 sati - cijelo radno vrijeme.

I još jedno ugodno iznenađenje. Savjet mjesne zajednice nagradio ih je "gablecom". Sitnica, reći će netko, ali toga ne treba slušati jer on je sasvim sigurno zaboravio da se krupne stvari sastoje od sitnica...

A, vrijedni stanari iz Tkalčeve 15 i 17a uskoro će - uz pomoć onih s broja 9 i još nekih brojeva - urediti i zelene površine oko svojih kuća...

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!