KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 100 godina karlovačka knjižnica poprilično se mučila s onima koji su prisvajali knjige - danas je situacija ipak znatno bolja

Prije 100 godina karlovačka knjižnica poprilično se mučila s onima koji su prisvajali knjige - danas je situacija ipak znatno bolja

I danas ima kašnjenja, ali najčešće je riječ samo o zaboravnosti i knjiga na kraju ipak nađe put natrag do polica knjižnice.

Iako Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića i danas povremeno muku muči sa zaboravnima, ipak su problemi znatno manji nego što su bili prije ravno stotinu godina, kada je gradska biblioteka bila smještena u Zorin domu. To je i razumljivo, jer i vrijednost knjige tada je bila puno veća, a same knjige rjeđe pa je bilo, čini se prema tekstu iz "Hrvatske slobode" iz lipnja 1923. godine, više onih koji su se odlučili pokoju prisvojiti, pogotovo ako su inače bili donatori, što je, čini se, bio zanimljiv i čest izgovor. 

I danas ima kašnjenja, ali najčešće je riječ samo o zaboravnosti pa se na knjige na kraju ipak vrate u knjižnicu, ako ne prije onda za vrijeme dana besplatnog povrata knjiga. Također, što sigurno nije zanemarivo, vrijednija izdanja se i ne mogu posuđivati već se mogu čitati samo u knjižnici pa iako brojke i opći dojam govore da su današnji članovi knjižnice znatno pošteniji, možda je riječ samo o tome da - prilika čini lopova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatska Sloboda", Karlovac, 22. lipnja 1923. godine

Gradska Knjižnica umoljava svoje članove da povrate posudjene knjige do konca ovog mjeseca za uredovnih sati. To je potrebno i radi toga što će se knjižnica za vrijeme velikih školskih praznika konačno pregledati, urediti i sastaviti novi katalog pa će od rujna na novo početi svoj rad.

Za ovu prvu polovicu godine svog djelovanja mora na žalost knjižničar konstatirati da se neki stari članovi, koji su posudjivali knjige, nisu odazvali pozivu da predadu svoje knjige ili barem plate protuvrijednost u novcu. Kod sadanjeg konačnog uredjenja knjižnice ne će više biti nikakovih obzira prema takovima, nego će se knjige ili novac utjerati redovnim postupkom, koji će dakako strankama nanijeti nepotrebnih troškova, a osim toga će i njihova imena biti objavljena u novinama.

Za karakteristiku naših prilika spominjem, da ne vrijede ovakovi izgovori: "Pa ja sam poklonio knjižnici dosta knjiga, valjda smijem koju i ne vratiti". 

U ponedjeljak 25. i četvrtak 28. lipnja ne će se više izdavati knjige, nego samo primati posudjene. Ponovno otvorenje je u ponedjeljak 3. rujna.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!