KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Ivanjske vatre na obalama Kupe gore (barem) od 1779. godine, rivalstvu Banijanaca i Gažana nikada nije falilo ni malih podmetanja i prigovora

Ivanjske vatre na obalama Kupe gore (barem) od 1779. godine, rivalstvu Banijanaca i Gažana nikada nije falilo ni malih podmetanja i prigovora

Malo je, ne samo u Karlovcu već i puno puno šire, tradicija koje sežu čak u daleku 1779. godinu. Teško je iz današnje perspektive i zamisliti kakav je bio svakodnevni život Karlovčana prije čak 244 godine, ali jedno znamo, a to je da su Banijanci i Gažani na Ivanje palili krijesove!

Vrlo vjerojatno bilo je toga i prije, no najstariji sačuvani zapis potvrđuje da su ivanjske vatre na obalama Kupe gorjele te 1779. godine pa se "službeno" ta godina vodi i kao početak ove tradicije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosta dugo bio je to običan pučki običaj, s godinama je prerastao u nadmetanje kvartova oko toga čiji je krijes bolji, ljepši, veći i duže gori, a negdje sredinom šezdesetih počelo se pričati o širenju na pravu gradsku manifestaciju s popratnim programima. Ideja o tome da Ivanjski krijes postane dio karlovačke turističke i zabavne ponude "pala" je 1966. godine, a krajem šezdesetih je i ostvarena u punom obliku. 

No, i prije toga i sami su krijesovi privlačili brojne Karlovčane na obale Kupe i kupski most, kako svjedoči i tekst iz 1967. godine. Baš kao i o tome da je uvijek bilo i međusobnog podbadanja na relaciji Banija-Gaza, ali i prigovora, baš kao što se i ove godine može čuti da su u povlačenju užeta nastupali i neki koji nisu baš iz ovih kvartova, ili, pak, da je uže kod djevojaka vuklo više ovih ili onih. Ipak, ne treba zaboraviti i da su u konačnici jedni drugima uvijek, zatreba li, bili i od pomoći, kao one godine kada je nabujala Kupa odnijela gažanski krijes, a Banijanci obilato pomogli susjedima da ipak izgrade novi, ili one kada je zbog nesuglasica s vijećem gradske četvrti skoro došlo i do prekida tradicije.

A kiša? Kiša se gotovo i ne računa. Pravi potop koji je ove godine pogodio Karlovac ni na trenutak nije pokolebao Gažane i Banijance koji su odmah poručili da će u 22 sata zapaliti krijesove, baš kao i minimalno 244 godine unatrag.

"Krijes na Gazi i Baniji", Karlovački tjednik 27. lipnja

Vjekovna tradicija u nadmetanju Gažana i Banijanaca čiji će krijes biti veći ponovila se i ove godine. U nedjelju uvečer na obalama Kupe okupilo se oko tisuću građana da promatraju paljenje krijesa. Gažani su sačekali da Banijanci upale prvi, a onda su ih nadmašili svojim krijesom. Zato je onaj s banijanske strane gorio dulje pa su se obje strane razišle zadovoljne. 

Sad Banijanci krive Gažane, kako su u svoj krijes uvalili petnaest starih automobilskih guma pa im je zato i plamen bio viši. 

Ova tradicionalna priredba na Kupi izgleda da će se dogodine iskoristiti i za turističke svrhe.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!