KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Gradska kavana desetljećima je bila dom šahistima, no u pedesetima je i među njima vladala napeta i ratoborna atmosfera

Gradska kavana desetljećima je bila dom šahistima, no u pedesetima je i među njima vladala napeta i ratoborna atmosfera

Nije tamo uvijek bilo fino i pristojno kako bi čovjek zaključio pri saznanju da se tamo okupljaju - šahisti.

Velika kavana ili Gradska kavana jedan je od najstarijih karlovačkih kontinuiranih ugostiteljskih objekata. Na tom mjestu ugostiteljski je objekt od 1875. godine, svakako najduži dio svoje povijesti upravo - kavana. 

Bio je tu nakratko i restoran, kratko čak i noćni klub, a danas mješavina ugostiteljskog objekta ili klasičnog kafića i klupskog prostora s ipak znatno prikladnijim i prihvatljivijim programom nego što je bilo u kratko vrijeme pravog noćnog kluba s cajkaškim prizvukom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz Gradsku kavanu oduvijek je vezan i šah. Kako i onaj pravi, službeni, kroz dugu povijest karlovačkog šahovskog kluba koji je tamo imao prostorije, tako i kroz desetljeća u kojima je bio mjesto za šahovske amatere koji su znali provoditi dane i noći uz šahovske partije. No, kako piše Karlovački tjednik iz 1954. godine, nije tamo uvijek bilo fino i pristojno kako bi čovjek zaključio pri saznanju da se tamo okupljaju - šahisti.

"Sportska obijest - Šahisti u kavani", Karlovački tjednik, 3. rujna 1954. godine

Šahisti u Velikoj kavani više puta su toliko bučni da to prelazi granicu kulturnog ponašanja. Tu se pjeva, galami, fućka, psuje, padaju razni izrazi, lupa se figurama tako jako, da imaš utisak - razbit će šahovsku dasku. Već smo se više puta pitali kako uprava kavane sve to dozvoljava. Znamo da je i kavansko osoblje često ustajalo i pozivalo šahiste na red, ali bezuspješno.

Ono što se dogodilo u subotu 28. VIII. svakako prelazi sve ispade stalnih kavanskih šahista. Jedan ratoborni šahist, penzioner N.P., nakon šeste čašice konjaka, a vjerojatno i poslije nekoliko "nesretno" izgubljenih partija, kod šanka pljusnuo je jednu konobaricu i tako sam sebi dao legitimaciju nekulturnog ponašanja. Ovome je nepotreban bilo kakav komentar. Dodali bi da kada već uprava kavane nije prema ovakovim "gostima" dovoljno energična, sindikalna podružnica Velike kavane treba da kaže svoju riječ i zaštiti svoje članove, koji, istini za volju moramo reći, usput štošta progutaju, naročito konobarice, od raznih prostačkih gostiju.

Kada već pišemo o incidentu htjeli bi upravi kavane skrenuti pažnju na to da nikada ujutro nisu na vrijeme dnevne novine u lokalu. Iako čujemo svako jutro od službujućih konobara "Šefe, što je s novinama?", ipak se ta pjesma ponavlja svaki dan i nitko se ne brine da gostima, koji su došli da uz "tursku" pročitaju novine, to stvarno osigura. Više reda trebalo bi u svemu tome. Uostalom, dokle uprava kani izrabljivati strpljivost svojih svakodnevnih i pristojnih gostiju? 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!