KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U vrućem ljetu prije 100 godina gradski je list prozivao šefa policije zbog osuđenog džepara koji mirno šeta ulicama

U vrućem ljetu prije 100 godina gradski je list prozivao šefa policije zbog osuđenog džepara koji mirno šeta ulicama

Ozbiljno su kažnjavani građani i zbog skitnje ulicama pa čak i - preljuba!

Lokalni list "Hrvatska" sloboda prije stotinjak godina redovito je objavljivao i izvještaje "gradskog redarstva", koji iz današnje perspektive djeluju gotovo šaljivo, jer ozbiljno su kažnjavani građani i zbog skitnje ulicama pa čak i - preljuba!

Ipak, neovisno o statistikama koje su ukazivale na relativno dobru i visoku uspješnost tadašnjeg redarstva u borbi s prekršiteljima javnog reda i mira, nije sve bilo tako bajno pa spomenuti list prije točno 100 godina, u vrućem ljetu 1923. otvoreno proziva šefa gradske policije zbog toga što se osuđeni kriminalac - i dalje slobodno šeće ulicama grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Upit na gospodina šefa policije", Hrvatska sloboda, 3. kolovoza 1923.

Znade li gospodin šef policije da je poznati džepar Rajnović sudjen policajno radi nepovlasnog nošenja oružja na mjesec i pol dana zatvora, koja je osuda po najvišoj instanci potvrdjena - te je dakle pravomoćna i ovršiva?

Ako to g. policajski šef znade, zašto onda Rajnović ne nastupa svoga zatvora, već se slobodno okolo šeće i izaziva gradjanstvo, da njemu ni Bog ne može ništa. Ako gospodin šef ne zna, zašto Rajnović ne nastupa zatvora, to ćemo mu mi reći: Rajnović je doista i pozvan na nastup zatvora i dapače bio po policiji predveden, da zatvor nastupi. Nekim "pukim slučajem" doznao je za to i ovdašnji liječnik okružne blagajne Dr. Variola i najedamput se stvorio u policajnom zatvoru te Rajnovića pregledao i, čujte ljudi, ustanovio da je taj gospodin skroz na skroz tuberkulozan i da treba na liječenje na Sljeme - a ne u zatvor. Na temelju te svjedodžbe okružne blagajne, odnosno Dra. Variole, šeće se gospodin džepar Rajnović po Karlovcu. Nije li tako, gospodine glavaru policije?

Znade li gospodin glavar policije da je Rajnović osoba bez zanimanja i posla te da nije pripadnik grada Karlovca? Je li palo na pamet policiji da pita toga čovjeka od kuda živi i čime se bavi i što radi u Karlovcu? Je li postoji kakova naredba od vlade, gdje se ljudi izazivači i ubojice po ulicama imadu izgnati iz grada, ako nisu pripadnici grada?

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!