KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Borba protiv alkoholizma traje na ovim prostorima već desetljećima, a nekada je obuhvaćala i znatno šire slojeve društva

Borba protiv alkoholizma traje na ovim prostorima već desetljećima, a nekada je obuhvaćala i znatno šire slojeve društva

Hrvatska je među vodećima u EU po broju onih koji piju svakodnevno, ali i na samom vrhu među onima koji uopće ne piju.

Prema procjena domaćih stručnjaka koji se bave problemom alkoholizma, Hrvatska danas ima oko 200.000 alkoholičara i po prilici još toliko osoba koje piju prekomjerno i radi toga oni sami ili osobe u okruženju trpe štetne posljedice. Konkretnije istraživanje Eurostata govori da se, prema podacima o konzumaciji alkoholnih pića svaki dan, Hrvatska s prevalencijom 10,2% nalazi među jedinih pet država s prevalencijom iznad 10%, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

Kada je riječ o ekscesivnom pijenju, koje se karakterizira kao konzumiranje više od 60 grama čistog alkohola u jednoj prigodi (odnosno šest standardnih pića) Eurostat procjenjuje da oko 1% Hrvata to čini svakodnevno (što daje brojku i znatno veću od procjene domaćih stručnjaka), oko 3% na tjednoj bazi, a 12,6% jednom mjesečno. Zanimljivo je, međutim, da dok smo pri vrhu po onima koji piju svaki dan, istovremeno smo ne pri već na samom vrhu država po postotku onih koji uopće ne piju, a koji prema Eurostatovom istraživanju iznosi 38%.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Problematika alkoholizma nešto je s čime se na ovim prostorima struka bori već desetljećima. Zapis iz lokalnog tjednika iz 1974. godine govori da su nekada akcije bile puno šire i zahvaćale sve društvene slojeve pa tako i one najmlađe. 

"Mladi protiv alkoholizma: Priredba - protest", Karlovački tjednik, 28. studeni 1974.

Brižljivo pripreman i vođen natječaj Kluba mladih za borbu protiv alkoholizma i narkomanije, na temu štetnosti alkoholizma među karlovačkim srednjoškolcima, doživio je svoju kulminaciju u Školskoj sportskoj dvorani na svečanoj priredbi "Tata, tata - zašto piješ?". 

Žiriju zaista nije bilo lako. Od 2500 prispjelih radova morao je odabrati 46 najboljih. Nagrade koje su dobili karlovački srednjoškolci doista nisu male.

Prvu nagradu - izlet u Sovjetski Savez u trajanju od 8 dana osvojila je Dora Furdek, učenica II b razreda Trgovačke škole, drugu nagradu - pet dana u Londonu, osvojila je Davorka Vaupot, učenica IV a razreda gimnazije "Dr. Ivan Ribar", treću - četverodnevni izlet u Italiju - Dragica Rkman, II d razred Ekonomske škole, četvrtu nagradu - trodnevni boravak u Beču - Zdravko Mus, učenik Strojarsko tehničke škole, petu - četverodnevni boravak u Portorožu - Branka Vučković I a razred Druge gimnazije, šestu - dva dana boravka u Veneciji - Mira Mlinac, IV a Druge gimnazije. Sedmu, osmu, devetu i desetu nagradu osvojili su srednjoškolci Ružica Tancer, Stevo Vrlinić, Đurđa Rozmer i Marinko Ogorec. Oni su dobili pretplate na Karlovački tjednik i Večernji list te knjige o NOB-u na našem području.

Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program koji je vodio Viki Glovacki, a u programu su nastupili orkestar Stjepana Mihaljinca, karlovačka vokalno-instrumentalna skupina Novi Arti i VIS Femme, zajedno s Biljanom Petrović koja je gledaocima recitirala protestnu pjesmu protiv alkoholizma i narkomanije, čiji je ona i autor. Publici su se predstavili i trubač Bruno Pintar te pjevači Marko Novosel, Dušan Dančuo i Jovo Kričković - Josina. Skladateljica Ruža Vešiglaj sastavila je program u kojem je na harmonici pratila članove Društva liječenih alkoholičara iz Zagreba. Mladi Karlovčani, članovi Tae kwon do kluba, pred publikom su demonstrirali svoje vještine. Gost ove vrlo uspjele večeri bio je poznati svjetski borac protiv sredstava ovisnosti dr. Vladimir Hudolin.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!