KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U bivšem sistemu uz radničko samoupravljanje štrajkovi su bili rijetki - prije 35 godina dogodio se "prvi u poslijeratnom Karlovcu"

U bivšem sistemu uz radničko samoupravljanje štrajkovi su bili rijetki - prije 35 godina dogodio se

Povišica je bila prilično izdašna, ali tvrtka nije još dugo potrajala...

Sistem radničkog samoupravljanja nosio je sa sobom i jednu zanimljivu popratnu činjenicu, a to je izostanak štrajkova. U socijalističkoj i samoupravnoj Jugoslaviji tako je pojam štrajka bio gotovo nepoznat, jer tvornicama su, ponekad i donekle stvarno, a ponekad samo "na papiru", upravljali radnici pa kako štrajkati - protiv samog sebe?

Ipak, s bliženjem pada prošlog sustava i radnici su se počeli odlučivati na obustave rada pa i na "pohode" na gradsku vlast kako bi ostvarili svoja prava. Lokalni tjednik tako prije otprilike točno 35 godina bilježi podatak o - prvom takvom "incidentu" u poslijeratnoj povijesti Karlovca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rješenje je na kraju pronađeno, što se nažalost ne može reći za modernija vremena u kojima je štrajkova diljem Hrvatske bilo puno više, ali najčešće su završavali stečajem tvrtke i brojnim otkazima. Baš kao što i "Vunateks" nije još dugo poživio...

Za svojevrsnu usporedbu - povišica koju su za prosinac izborili radnici Vunateksa iznosila je 130 "Karlovačkih tjednika", čija je cijena tada bila 1000 dinara, dakle poprilično dobar dodatak. Danas bi to iznosilo nešto više od 120 eura.

"Obustava rada u Vunateksu - kompromis je nađen", Karlovački tjednik, 12. siječnja 1989. godine

Prvi put u poslijeratnoj povijesti Karlovca radnici su, nezadovoljni raspodjelom sredstava za osobne dohotke, došli u utorak u zgradu Skupštine općine Karlovac, da u razgovoru s najodgovornijim ljudima grada pokušaju naći rješenje za težak materijalni položaj. 

Dolazak u zgradu općine radnika Tvornice vunenih tkanina "Vunateks" (njih oko 300) posljedica je činjenice da se ni nakon tri dana obustave rada organi samoupravljanja, radnici-štrajkači i rukovodstvo "Vunateksa" nisu sporazumjeli oko raspodjele dijela sredstava za osobne dohotke.

Nakon višesatne rasprave i razjašnjenja mnogih nesporazuma, kompromis je nađen: za prosinac svi zaposleni u "Vunateksu" dobit će oko 130.000 dinara dodatka za osobni dohodak. Nakon tri dana obustave rada u srijedu ujutro ponovo su proradili strojevi u karlovačkom "Vunateksu". 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!