KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Pojam kuluka obično vezujemo uz Osmanlije, no bio je obavezan i za radno sposobne Karlovčane prije okruglih 100 godina

Pojam kuluka obično vezujemo uz Osmanlije, no bio je obavezan i za radno sposobne Karlovčane prije okruglih 100 godina

Oni bogatiji mogli su i unajmiti radnika koji će umjesto njih odraditi kuluk.

Pojam kuluka obično vezujemo uz period osmanskih osvajanja i krajeve koji su bili pod turskom vlašću, gdje je predstavljao obavezu osobnoga rada pri izgradnji putova, utvrda i drugih javnih građevina. No, manje je poznato da je ponovno uveden u Kraljevini Jugoslaviji 1923. godine, o čemu piše i lokalni tjednik u izdanju od prije ravno 100 godina.

Kulukom su se gradili i održavali nedržavni putovi, ako se ti radovi nisu mogli obavljati sredstvima banovine ili općine. Pod tu su obvezu potpadali svi za rad sposobni muškarci, ali zanimljivo je i da su umjesto rada mogli odabrati plaćanje, a dozvoljeno je bilo čak i da se pronađe onaj koji će odraditi kuluk umjesto pojedinca - država je ubrala svoju taksu, a koliko je plaćen najamni radnik, to je već bila stvar dogovora između "kupca" i "pružatelja usluge".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kuluk", Hrvatska sloboda, 15. veljače 1924. godine

Spisak obvezanika na kuluk za godinu 1923. nalazi se od 1. do uključivo 29. ovog mjeseca izložen u Gradskoj vijećnici, soba broj 22. U interesu je svakog gradjanina i stanovnika grada Karlovca da se kod gradskog poglavarstva izjavi da li će kulučiti ili platiti, jer će svi oni, koji se u tom roku ne izjave da će odraditi, biti prema Pravilniku dužni da otkupe u gotovom novcu i to svaku težačku nadnicu sa 20 Dinara, nadnicu konjskih ili volovskih sila 50 Dinara, a nadnicu automobila sa 100 Dinara. Od kulučenja su izuzeti djaci, vojnici i državni službenici, osobe mladje od 18 i starije od 50 godina te nesposobni za rad (n.pr. invalidi) i oni koji su sirotnoga stanja (n.pr. onaj koji ne može da sebe izdržava).

Tko svoju dužnost hoće da otkupi dužan je u roku 10 dana uplatiti, računajući od dana kada se ostali obvezanici pozovu na red. Poreski obvezanici koji plaćaju 300 - 500 Dinara neposrednog poreza dužni su trostruko da rade, od 500 - 1000 četverostruko, 1000 - 10000 deseterostruko, 10000 - 50000 dvadeseterostruko, 50000 - 100000 pedeseterostruko.

Tko hoće da svoju dužnost zamijeni drugim licem onda mora da plati 20 Dinara takse ili jedno lice zamjenu za konjska ili volovska kola sa zapregom 50 Dinara, a za automobil 100 Dinara.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!