KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije ravno 100 godina grad je s velikim oduševljenjem čekao akademiju Hrvatskog Sokola, rijetkog društva koje je sačuvalo hrvatsko ime

Prije ravno 100 godina grad je s velikim oduševljenjem čekao akademiju Hrvatskog Sokola, rijetkog društva koje je sačuvalo hrvatsko ime

Sličnu sudbinu doživjet će i sokolaši, ali tek pet godina kasnije - 1929. godine.

Sokolstvo kao pokret osnovao je Čeh Miroslav Tyrš 1862. u Pragu pod egidom "organizirani pokret za tjelesni i intelektualni odgoj naroda". Sveslavenskog karaktera, sokolstvo je u mnogim sredinama bilo i okosnica cjelokupnog društvenog i kulturnog života.

Na području Hrvatske u razdoblju pred 100 godina taj je značaj bio još i veći zbog općeg karaktera Kraljevine SHS koja je polako iz jugoslavenstva prelazila u velikosrpsku dominaciju. Na velikoj proslavi 1924. godine, kada se slavila i 50. obljetnica postojanja Hrvatskog Sokola, bio je to zapravo i posljednji preostali simbol hrvatstva, budući su brojne druge organizacije i društva s hrvatskim predznakom već bile ukinute ili zabranjene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatski Sokol tu će sudbinu također doživjeti, ali tek 1929. godine, dok je pet godina ranije još uvijek bio u punom sjaju i punoj snazi, a godišnja akademija sokolaša bila je praktički i najveći društveni događaj u Karlovcu u toj godini. 

"Akademija Hrvatskog Sokola u Karlovcu", Hrvatska sloboda, 24. veljače 1924.

Sokolska akademija dne 1. ožujka 1924. jedina je hrvatska zabava u ovoj sezoni od naših nacionalnih društava, jer su "Hrvatska Žena" i "Hrvatska Omladina" raspušteni. Dužnost je svakoga svijesnoga Hrvata da na akademiju dodje, i držimo, da to ne treba posebno razlagati.

Priprave su u punom toku, program je biran i opsežan, a poslije programa ples do zore. 

Članstvo svih kategorija, naročito izvršujući i oni, kojima je dodijeljena dužnost kod akademije, pozivaju se, da u petak u 8 sati na večer dodju u dječačku školu na dogovor glede konačne razdiobe posla na akademiji. Pridoći imadu svi bez izgovora.

Starješinstvo "Hrvatskog Sokola" nabaviti će u vlastitoj režiji sukno i sav pribor za sokolske odore, tako da će biti moguće svakom bratu, da si uz jeftin novac nabavi novu odoru. 

Braća, koja si žele nabaviti novu sokolsku odoru, neka se prijave u pisarni br. Dra. Oršanića u kući br. Vučetića dnevno od pet do šest i pol sati na večer, gdje će dobiti točne upute.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!