KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije u dan točno pola stoljeća maturantica karlovačke Gimnazije šokirala je Istočne Njemice i sovjetsku rekorderku i odnijela im zlato!

Prije u dan točno pola stoljeća maturantica karlovačke Gimnazije šokirala je Istočne Njemice i sovjetsku rekorderku i odnijela im zlato!

Europsko trkačko zlato sigurno je jedan od najvećih mogućih sportskih uspjeha uopće.

Malo koji rezultat ne samo u karlovačkoj nego i u hrvatskoj sportskoj povijesti može se mjeriti sa svjetskim atletskim rekordom. Ogromno je i mnogima vjerojatno i nepojmljivo značenje jednog takvog rezultata, ali možda je to malo i nepravedno. 

Nepravedno prema istoj osobi, jer uzevši u obzir da je svjetski rekord postignut u, uz svu svoju ogromnu vrijednost, u manje bitnoj utrci, u priči o legendarnoj karlovačkoj atletičarki Jelici Pavličić (danas i Štefančić) često se neopravdano zaboravlja jedan od njenih najvećih rezultata, a to je osvajanje naslova prvakinje Europe na 400 metara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilo je to točno u dan prije pola stoljeća! Jednu takvu titulu i danas Hrvatska može samo sanjati, jer trkačke i bacačke/skakačke discipline ipak su dvije različite priče i opet ne umanjući ni najmanje naše atletske heroine Sandru, Blanku, Saru... u tehničkim disciplinama konkurencija je ipak manja. U trkačkim je enormna i superjaka pa su i mnogi izuzetni talenti u mlađim danima, jednostavno nestajali pri dolasku u seniorske vode.

A, Jelica je na vrh Europe stigla baš na 400 metara, jednoj od najzahtjevnijih trkačkih disciplina koja spaja sprint i srednje pruge, i to u doba kada, ne treba ni to skrivati, mnogo toga u atletici i nije bilo baš posve čisto, pogotovo kada su u pitanju sovjetski i istočnonjemački atletičari i atletičarke. 

Dalekog 10. ožujka 1974. u Švedskoj ništa od toga nije bilo važno maturantici karlovačke Gimnazije koja je u jednoj od utrka koje sigurno i danas dobro pamti od prvog do posljednjeg metra, postigla zaista nevjerojatan sportski uspjeh.

"Zlatna Jelica", Karlovački tjednik, 14. ožujka 1974. godine

U nedjelju poslijepodne, nakon TV prijenosa s V Dvoranskog prvenstva Evrope u atletici - Goteborg 1974 - u čitavoj Jugoslaviji pa tako i u Karlovcu zavladala je velika radost. Dvoje Jugoslavena našlo se na vrhu evropske atletike. Pored Riječanina Lucijana Sušnja, prvaka Evrope na 800 metara, Karlovčanka Jelica Pavličić postala je prvakinja Evrope na 400 metara. Maturantica karlovačke Druge gimnazije koja je po prvi put nastupila na prvenstvu Evrope trčala je u finalu odličnih 52,64 (vrijeme novog jugoslavenskog rekorda i drugo vrijeme na svijetu u dvorani).

Nitko nije vjerovao da će Karlovčanka u nezadrživom finišu uspjeti pobijediti sovjetsku šampionku Nadeždu Kolesnikovu-Ilinu, koja je u polufinalnim natjecanjima postavila svjetski rekord u vremenu 52,44. Iza pulenke marljivog trenera, profesora Dušana Oreščanina, ostale su i ona i odlične atletičarke iz Njemačke DR, Handt i Dietsch.

U utorak rano ujutro u stanu obitelji Pavličić u Frankopanskoj ulici na okupu je najbliža rodbina koja joj je došla čestitati. Tu je Jeličina mama Božica, baka Marija, ujak Ivan, ujna Milja, bratić i sestrična Davor i Tanja... otac, građevinski obrtnik, otišao je na posao. Jeličin dolazak svi su pozdravili zagrljajima, a suze radosnice opet su poletjele na obraze...

U sobici malog stana razgovarali smo s Jelicom o njenim utiscima.

- Uzbuđena sam još uvijek nakon tog uspjeha. Za mene je to bilo prvo prvenstvo Evrope. Bojala sam se Nadežde Ilinove i obje Nijemice koje su bile favoriti, na mene nitko nije računao. Profesor Dujo Oreščanin mi je rekao "Jelice nemoj gledati na imena, trči pa makar bila i četvrta". 

Koliko vam je trener pomogao u trci?

- Mnogo. Naročito u završnici u zadnjih 50 metara osjetila sam grčeve, bilo je teško, a on mi je doviknuo "pusti ruke dolje, diši duboko"...

Na što ste mislili kada ste trčali?

- Nisam mislila ni na što drugo nego da prođem sovjetsku atletičarku...

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!