KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U punom je jeku obnova Hrvatskog doma - prije ravno 100 godina građani su sami na razne načine prikupljali novac za njegovu izgradnju

U punom je jeku obnova Hrvatskog doma - prije ravno 100 godina građani su sami na razne načine prikupljali novac za njegovu izgradnju

Sporo je išlo i tada - izgradnja je počela 1926. godine, a zgrada je otvorena tek 1932. godine.

U nizu radova koji se posljednjih godina odvijaju u našem gradu ima onih koji su, nažalost, izazvali i puno ogorčenosti kod mnogih zbog ponegdje nespretnog, a ponegdje možda i krajnje neprofesionalnog rada, ali ima, srećom, i onih koji su vratili gradu neke kultne objekte, od atletskog stadiona, preko kina Edison pa sve do Hrvatskog doma čija obnova, doduše, još nije završena, ali barem zasad čini se kako sve ide u najboljem redu. 

Zgrada koja je bila simbol gradskog kulturnog i društvenog života, ali i hrvatskog domoljublja u doba velikosrpske hegemonije, potom i sportsko borilište i, napokon, središte zabavnog života mladih Karlovčana, nakon desetljeća uspješnog djelovanja zatvorena je zbog loše statike još daleke 1990. godine. Domovinski rat usporio je planiranu obnovu, a kasnije je sve išlo kako to prečesto u nas ide - sporo i neučinkovito. Sada se napokon na tome radi, a treba podsjetiti i da je sama izgradnja išla polako, doduše iz drugih razloga - jer se tadašnja vlast tome barem potiho protivila i jako je puno učinjeno zalaganjem i prilozima samih Karlovčana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izgradnja Hrvatskog doma započela je 1926. godine, a dovršena je tek 1932., no ideja se pojavila i puno prije pa u lokalnom tisku od prije ravno 100 godina nalazimo na crticu o još jednoj društvenoj akciji kojoj je cilj, između ostalog, bila i pomoć za gradnju Hrvatskog doma.

"Plemenit čin karlovačkih gospodja - Osam hiljada kruna za Hrvatski dom", Hrvatska Sloboda, 18. travnja 1924.

Izložba ručnih radova u Gradskoj vijećnici završena je 13. o.mj. sa dosta dobrim uspjehom, što se u prvom redu ima zahvaliti gospodji Dra. Židovca i gospodji Mikšić, koje su uložile dosta truda i vremena, da izložba što bolje prodje. Pohvale i priznanja su vrijedne i sve druge gospodje koje su se zauzimale oko ove izložbe i svojim trudom doprinijele za njen što bolji uspjeh. 

Uzimajući u obzir prilike u kojima živimo i nestašicu novca i pošto su se radovi prodavali samo uz gotov novac, to se ipak može zadovoljiti nad materijalnim uspjehom ove naše nacionalne izložbe, koja je imala i tu svrhu, da nešto doprinese u fond za gradnju Hrvatskog doma u Karlovcu.

Tom prilikom otpao je za gornju svrhu jedan iznos od cirka 8 hiljada kruna, koji se je ubrao na malim ulaznicama (dva dinara po osobi) i na jednom malom procentu od utržene svote. Kako čujemo skorih će nas dana posjetiti i naš poznati umjetnik Rašica koji kani takodjer prirediti jednu izložbu svojih slika, o čemu ćemo pak naknadno izvijestiti.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!