SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Stižu potpore! Za sport mladih u Karlovačkoj županiji, opremu i za rad trenera koji s njima rade u klubovima, osigurano je 260.000 eura

Stižu potpore! Za sport mladih u Karlovačkoj županiji, opremu i za rad trenera koji s njima rade u klubovima, osigurano je 260.000 eura

Zadnjih 7 dana na 4 rijeke na međunarodnoj sportskoj sceni obilježilo je Europsko rukometno prvenstvo, a na nacionalnoj Jadranski derbi Hajduka i Rijeke. U našoj lokalnoj sredini bilježimo glatku pobjedu odbojkašica Kelteksa u nastavku Superlige, izbor Brune Furača za novog predsjednika nogometaša Karlovca koji su dan kasnije otputovali na pripreme u Medulin, te neočekivano slab plasman rukometaša Karlovca na 31. Pržinom memorijalu ...

SUFINANCIRANJE ŽUPANIJSKIH SPORTSKIH ZAJEDNICA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

Kako bi se pomoglo razvoju sporta na lokalnoj razini Zakonom o sportu koji je stupio na snagu prošle godine propisana je po prvi puta mogućnost sufinanciranja županijskih sportskih zajednica izravno iz državnog proračuna. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac čelnicima županijskih sportskih zajednica uručila je 16 ugovora o sufinanciranju programa razvoja od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave za 2024. godinu u ukupnom iznosu od gotovo 4 milijuna eura. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ova sredstva namijenjena su ciljano za sport djece i mladih, odnosno za njihovu opremu te rad trenera koji rade s njima u klubovima i drugim sportskim udrugama – izjavila je ministrica Brnjac.

Za Zajednicu športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) izdvojeno je 210.000 eura plus 50.000 eura vlastitih sredstava, sveukupno 260.000 eura od čega će se financirati sport djece i mladih do 18 godina te rad trenera i oprema.

- Dugo sam u sportu i moram reći da se ovakav projekt za pomoć lokalnom sportu nije dogodio u povijesti Hrvatske. S ovim sredstvima proračun naše Zajednice športova veći je za gotovo 100 posto i mislim da taj podatak govori dovoljno sam za sebe. U tri mjeseca 2023. godine financirali smo rad 24 trenera i nabavili opremu za 29 klubova dok ćemo u 2024. godini financirati rad 18 trenera i uključiti 25 klubova - zaključio je Želimir Feitl, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije koji je u ime ZŠKŽ potpisao ugovor.

EUROPSKO PRVENSTVO 

Rukometaši Francuske osvojili su zlatnu medalju na EP-u u Njemačkoj pobijedivši Dansku s 33:31 (27:27, 14:14) u produžetku uzbudljivog nedjeljnog finala odigranog pred oko 20 tisuća gledatelja u Lanxess Areni Köln. Tako je nastavljen stopostotni niz jedne od najtrofejnijih reprezentacija u povijesti koja je i u svom četvrtom finalu na europskim prvenstvima izašla kao pobjednik. Francuzi sada imaju samo jedno zlato manje od Švedske, najuspješnije reprezentacije na europskim prvenstvima s 5 naslova. 

Hrvatska reprezentacija je natjecanje završila na 11. mjestu te će se u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu (od 14. do 17. ožujka 2024.) natjecat u skupini B s Austrijom, Alžirom i Njemačkom. Tko će voditi hrvatsku rukometnu reprezentaciju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu? To je pitanje koje je aktualno ovih dana. Kombinacija ima puno, neki treneri sami se nude, neki nude neke svoje kandidate, a istina je da će o izborniku odlučiti jedan čovjek – Zoran Gobac.

JADRANSKI DERBI

Rijeka je tuširala i utišala više od 30 tisuća navijača na Poljudu i pritom se poravnala s Hajdukom na vrhu ljestvice. Najveća je to pobjeda trenera Željka Sopića. Rijeka je ovime ispisala kandidaturu za titulu prvaka, a HNL će biti briljantno napet i neizvjestan.

Gledatelji nisu uživali u kvalitetnom nogometu, ali vidjeli su nevjerojatnu dramu koja je trajala preko stotinu minuta. Nespremni i šokirani hajdukovci su u susret ušli slavljenički zbog predstavljanja Perišića i Brekala, a izašli utučeni nakon što su prošli kroz nekoliko krugova pakla. Izgubili su utakmicu i doživjeli ozljedu Marka Livaje. Ako je netko očekivao furiozan Hajduk i moćnu igru, još će se načekati.

U Puli nismo vidjeli ono što je najavljivao Sergej Jakirović, nije to bio Dinamo koji juriša i napada iz svih oružja. Jedino važno za Dinamo bilo je donijeti tri boda iz Pule, plavi su taj cilj ostvarili minimalnom pobjedom 1:0. Trener Jakirović tako je zadržao svoj posao iako je i sam svjestan da će ga imati samo do utakmice s Goricom, pa ako to preživi, onda ponovno do Lokomotive, pa Varaždina, Rijeke ... Svaka će mu biti ključna. 

ALBERT EINSTEIN

I još nešto zanimljivo za kraj, raspisali se mediji u Hrvatskoj. Radio je kao trener u Njemačkoj, Austriji, Indoneziji, u BiH, na Maldivima, Afganistanu, sada Tadžikistanu. Osebujni Đurđevčanin Petar Šegrt odveo je reprezentaciju Tadžikistana u četvrtfinale Azijskog prvenstva.

Izbornik Tadžikistana postao je krajem siječnja 2022. godine. Petar Šegrt svladao je mnogo zvučnije ime na klupi reprezentacije UA Emirata, Portugalca Paula Benta! Njegova reprezentacija pobijedila je favorizirane UA Emirate s 5:4 (1:1 nakon 120 minuta) te donijela neopisivo slavlje u Tadžikistanu. U glavnom gradu Dušanbeu doživio je topao doček, a lokalni novinari su mu na društvenim mrežama u dali nadimak – Einstein. 

Albert Einstein bio je fizičar, a kakav je 'hrvatski Einstein'?, pitali su novinari Šegrta. „Imao sam puno nadimaka kao trener. Zvali su me Arhitekt, ocem igrača, u Afganistanu sam bio Čovjek nade. Prvi put čujem za nadimak Einstein. Ako se on navijačima Tadžikistana toliko sviđa, slobodno me zovite Einsteinom. Rekao sam im da sam po mentalitetu Nijemac, jer u Njemačkoj živim dulje od 50 godina, a po krvi, u duši Hrvat“, odgovorio je novinarima Šegrt.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!