SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Film kao promocija auto relija, odlična je uvertira za novo izdanje WRC Croatia Rally koji se i ove godine vozi kroz našu županiju

Film kao promocija auto relija, odlična je uvertira za novo izdanje WRC Croatia Rally koji se i ove godine vozi kroz našu županiju

U Kinu Edison održana je karlovačka premijera igranog filma “Utrka za slavu – Audi vs. Lancia”. Film „Race for Glory“ imao je zagrebačku prije 15-ak dana u prostoru Kaptol Boutique Cinema / CineStar Cinema.

U traileru se film opisuje kao "akcijska sportska drama inspirirana stvarnim događajima," što znači da nije čisti dokumentarac koji slijepo prati stvarna događanja, već uzbudljiva fikcija temeljena na stvarnim događajima. Ističu se uzbudljivi trenuci, uključujući i rivalstvo "rame uz rame". Gledatelji su doživjeli i zvučni zapis koji postavlja pitanje zašto vozači riskiraju svoje živote, kao i scene nesreća.

U filmu glume Riccardo Scamarcio, Daniel Brühl, Katie Clarkson-Hill i Volker Bruch, potonji u ulozi vozača Lancije, Waltera Röhrla. Röhrl se natjecao u ograničenom broju utrka 1983. godine, ne pokazujući prevelik interes za osvajanjem još jedne titule vozačkog prvenstva. Trailer sugerira da će se film uglavnom usredotočiti na Röhrla, premda je važno napomenuti da je Lancijina konačna pobjeda bila rezultat timskog rada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Filmska je to priča i koja donosi dramatični prikaz rivalstva između Audija i Lancije tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine kad u svijetu automobilističkog sporta, sezona WRC-a 1983., predstavlja fascinantnu priču. Ovo rivalstvo se dogodilo u zloglasnoj eri Grupe B, kada je Audi s bolidom Quattro bio proizvođač kojeg su svi željeli pobijediti. Lancia je, međutim, stupila na scenu s modelom 037, nasljednikom legendarnog Stratosa, zadržavajući pritom stražnji pogon. Iako su mnogi smatrali da je Lancia nekonkurentna u usporedbi s AWD-om Audija, kraj priče otkrio je neočekivan obrat - Lancia je te godine osvojila titulu proizvođača.

Naime, Audi je tada revolucionarno promijenio dinamiku etapnih relija implementacijom svog Quattro sustava pogona na sva četiri kotača. Iako je većini ljubitelja automobilizma to dobro poznato, priča o Lanciji 037 sa stražnjim pogonom kao posljednjem otporu revoluciji pogona na sva četiri kotača u reliju nije dobila dovoljno pažnje. Model 037 sa središnje postavljenim motorom dominirao je na utrkama na asfaltu i dugim etapama s manje zavoja, dok je Audi s prednošću AWD-a briljirao na zavojitim površinama. Tijekom sezone, ova dva brenda su se izmjenjivala na postolju na različitim događanjima.

Karlovačka premijera okupila je brojne ljubitelje automobilizma te je bila sjajna prilika da svi prisutni dožive uzbudljivu priču o suparništvu dva automobilska giganta kroz prikazivanje atraktivnih lokacija i dinamičnih scena utrkivanja. 

AUTO RELI U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

Prije filma prikazan je kratki dokumentarac o vozačima relija iz Karlovačke županije. Gotovo do zadnjeg mjesta ispunjena velika dvorana je nakon projekcije filma ugostila i višestruke prvake Hrvatske u reliju (2009-2011.), braću Bahorić iz Draganića, kao i viceprvaka Hrvatske, viceprvaka međunarodnog Alpe Adria Rally Cupa, a sad i predsjednika Auto i karting saveza Karlovačke županije, Željka Magličića. Vlasnik  je međunarodne licence koja ga je dovela i do  nastupa na World Rally Championshipu ...

Kroz panel razgovor s Magličićem i braćom Bahorić pokazalo se kako cijela Karlovačka županija od Ogulina do Ozlja ima vrhunske sportaše s rezultatima u raznim disciplinama autosporta. Organizatori, prvenstveno oni iz ogulinskog AK Klek i karlovačkog AK Četiri rijeke, kreiraju vrhunske sportske priredbe s dobrim turističkim rezultatima.

Uoči projekcije filma, članovi Auto i karting saveza Karlovačke županije i ekipa Rally Junkies izložili natjecateljska vozila, a unutar prostorija kina makete istih koje izrađuje Dugorešanin Marijo Mrzljak. Izloženi natjecateljski automobil preinačen iz Lade ima izuzetnu važnost. Naime, naizgled običan oklop tog automobila krije brojna tehnološka rješenja koja su vlastiti proizvod Rally Junkies tima - Ivana i Marija Bahorić te Luke Dančulovića. Taj automobil su sami fabricirali, razvijali i testirali na utrkama, a rezultat je svjetski renome. Danas vode vlastitu tvrtku specijaliziranu za pripremu natjecateljskih vozila, a klijenti su im, ne samo brojni prvaci Hrvatske, već renomirane tvrtke i timovi iz Italije, Njemačke, Velike Britanije ...

Film je, dakako, poslužilo i kao odlična uvertira za novo izdanje WRC Croatia Rally koje se ove godine vozi od 18. do 21. travnja kroz pet hrvatskih županija i grad Zagreb. World Rally Championship vjerojatno je najveće sportsko natjecanje koje je ikada stiglo u Hrvatsku. U prva dva izdanja vozio se u Karlovačkoj županiji, a imali smo i svog predstavnika, Zvečajca Željka Magličića.

I za kraj naglasimo kako je to bio još jedan u nizu događaja kojim je Kino Edison proslavilo svoj 104. rođendan. Čestitamo!

Izdvojeno


Reci što misliš!