SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Nije sve tako loše, nije još gotovo, treba proći grupu zato svi u Hamburg, Vatreni nas trebaju, više nego ikad

Nije sve tako loše, nije još gotovo, treba proći grupu zato svi u Hamburg, Vatreni nas trebaju, više nego ikad

Dovesti sto tisuća navijača u Berlin je na ponos. Nažalost, navijači nisu doživjeli bolju Hrvatsku, njih je taj rezultat razočarao i izbornik Dalić se svima ispričao. Uvjeren je da će im biti snaga i u Hamburgu.

Utakmica između Hrvatske i Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu inače je oborila neslužbeni rekord što se tiče brojnosti hrvatskih navijača na gostovanjima. Od 68.844 gledatelja na tribinama se okupilo možda i 50.000 navijača Vatrenih. Svakoj reprezentaciji, sudionici Eura, namijenjeno je 10.000 ulaznica za svaku utakmicu prvog kruga, ali hrvatski navijači su još jednom pokazali svoju sposobnost i želju i kupili četiri do pet puta ulaznica više kako bi gledali svoje miljenike.

Utakmica otvaranja EP-a između Njemačke i Škotske, u kojoj je Mannschaft slavio 5-1, okupila je 22,49 milijuna gledatelja ispred njemačke javne televizije ZDF. Ova je brojka nadmašila 17 milijuna gledatelja koji su tijekom Svjetskog prvenstva u Katru 2022. pratili utakmice Njemačke protiv Španjolske i Kostarike. U 2022. najbolju gledanost od 18 milijuna gledatelja ostvarila je ženska reprezentacija u finalu Eura protiv Engleske. Tijekom posljednjeg Eura 2021., četiri utakmice Njemačke premašile su brojku od 20 milijuna gledatelja, s vrhuncem od 27,36 milijuna za osminu finala u kojoj je njemačka reprezentacija izgubila od Engleske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

BROJNI KOMENTARI

Hrvatska je protiv Španjolske u Berlinu započela natjecanje na Europskom prvenstvu. Kao što je to i inače slučaj, Vatreni su imali jaku podršku s tribina, a najčitaniji španjolski sportski medij u javljanju iz Berlina na dan utakmice ističe dominaciju navijača suparnika. “75 tisuća Hrvata protiv 5 tisuća Španjolaca na ulicama Berlina” u naslovu je Marce ispod kojeg piše: “U tijeku je hrvatska invazija na Njemačku. Berlin je pod opsadom Hrvata još od ujutro. Hrvatska momčad ima najveću podršku na Euru jer u Njemačkoj živi oko 450 tisuća Hrvata. Jasno je da tribine neće biti uz Španjolsku, ali Euro se osvaja na travi.“ Marca ističe kako neće svi ti Hrvati u Berlinu biti na tribinama jer nemaju svi ulaznice, ali da će omjer gledatelja na stadionu “biti 3 na prema 1 u korist Modrića i društva”. Dodaje: “Sve će biti u znaku uzorka šahovnice, kao da smo na ulicama hrvatskog grada.”


Utakmicu Hrvatske i Španjolske u Berlinu pomno su pratili diljem svijeta, pa tako i u susjednoj nam Srbiji. Španjolska je slavila s 3:0 i tako podgrijala euforiju u zemlji u kojoj mediji vjeruju da su spremni za osvajanje naslova prvaka. 

“Navijao sam za Španjolsku iako sam Srbin. Bravo, dečki!…”Čujem da je bio potres kod susjeda, 3:0…Obožavam gledati na HRT-u. Kraj utakmice, a komentator kaže utakmice koje se nećemo rado sjećati, najbolje bi je svi zaboravili kao da se nikad nije dogodila, ha, ha, ha…kažu da su Vatreni, bome Španjolci imaju dobar protupožarni aparat…nije da nam je žao, ali nam je baš drago…”, samo su neki od komentara na ovakvu objavu.

ANALITIČARI I STATISTIČARI

Vatreni su porazom od Španjolske praktički izgubila šansu da grupu završi na prvom mjestu. Tako će prolazak u eliminacijsku fazu tražiti s drugog ili trećeg mjesta grupe u kojoj su još Albanija i Italija. Analitičari i statističari s platforme Football Meets Data izračunali su koji su najizgledniji protivnici Hrvatske u nokaut-fazi.

Ako Hrvatska bude druga u skupini, najvjerojatniji protivnik u osmini finala bila bi joj Švicarska (24 posto), pod uvjetom da obje reprezentacije završe druge u svojim skupinama. No, na Euru iz skupine dalje idu čak 4 od 6 trećeplasiranih reprezentacija. Ako Hrvatska bude treća, ide na prvog iz skupina E ili F, a prve sinoćnje projekcije pokazivale su da je veća vjerojatnost da će to biti skupina F i Portugal (17 posto) nego Belgija kao favorit skupine E (14 posto).

Skupina B, u kojoj su uz Hrvatsku još Španjolska, Italija i Albanija, grupa je u kojoj je najmanja mogućnost da trećeplasirani ne prođe dalje. Samo 29 posto šanse je da treće mjesto u toj skupini neće voditi u nokaut-fazu natjecanja. To je dobra vijest za Hrvatsku nakon potopa u Berlinu.

Update projekcija nakon što je Italija pobijedila Albaniju 2:1, pokazuje da Hrvatska, ako bude treća u skupini, u prvoj nokaut-rundi ide na Belgiju. Napomenimo na kraju da će važnu ulogu u odlučivanju o plasmanu imati gol-razlika. Hrvatska nakon teškog poraza u prvoj utakmici skupine po tom kriteriju stoji loše. No, već u srijedu protiv Albanije ima priliku to popraviti.

EKIPE KOJE PORAZOM UĐU U TURNIR ODU DALEKO!

Najlakše se sad predati i reći da nema ništa od toga. Dvije utakmice su pred Vatrenima koje vode k cilju i treba učiniti sve da iz ove situacije izađu kao pobjednici. Nije još gotovo, treba proći grupu, što je i cilj. Često ekipe koje porazom uđu u turnir na kraju odu jako daleko! Možda i nije loše, vjerujemo kako ćemo se već u srijedu (19 lipnja u 15 sati) protiv Albanije vratiti na one naše „vatrene“ postavke.

HRVATSKA – ALBANIJA Prijenos u ranom terminu. Utakmica se igra u srijedu u Hamburgu u ranom terminu od 15 sati uz prijenos na HRT2.

Izdvojeno


Reci što misliš!