SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Sportske škole: Zajedno je lakše učiniti sport dostupnijim i inspirirati novu mladu generaciju sportaša

Sportske škole: Zajedno je lakše učiniti sport dostupnijim i inspirirati novu mladu generaciju sportaša

Obveza klubova je rad s djecom, mladima. Na to ih obvezuje i Karlovačka športska zajednica (KŠZ). Podatke koje imamo nisu potpuno točni jer ih klubovi znaju „nabrijati “. No, u ovoj kolumni mogu poslužiti kao općenita informacija stanja o sportskim školama u karlovačkim klubovima.

Nikada nije bilo važnije osvrnuti se na ulogu sporta, rekreacije i uravnotežene prehrane u životu naših najmlađih kao sada. Danas, kada su uvjeti rada u sportu zaista ograničeni, a i kada je zdrav život i svakodnevna rekreacija postala utopijska tema, ključno je biti naoružan znanjem, činjenicama i primjerima dobre prakse za što kvalitetniji rad s djecom.

Upravo u godinama kada djeca najviše uče, najbolje upijaju i najbrže pamte, postaju svjesni i svih distrakcija koje im moderna tehnologija pruža i te ih ona odvlači od bitnih navika i rutina koje trebaju razviti prije odraslog i samostalnog života. Velik zadatak i obaveza padaju upravo na odrasle oko njih; roditelje, nastavnike, edukatore i sportske udruge da prepoznaju prijetnje, ali i prilike moderne tehnologije te ih usklade s današnjim potrebama djece.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HOO I LOKALNA ZAJEDNICA Zajednički program HOO-a i lokalnih sportskih zajednica provodi se s ciljem poticanja razvoja sporta u zajednicama, a novčana potpora dodjeljuje se sportskim klubovima koji potiču rad s mladima i planski vode aktivnosti usmjerene na povećanje broja sportaša te osnaživanje njihove uloge u razvoju sporta lokalne zajednice.

HOO je napravio program gdje su uključili klubove, preko Nacionalnih sportskih saveza pomoć dali su ga klubovima. Sva djeca u Hrvatskoj, upravo zbog toga što su baza klubovi, trebala bi imati besplatno bavljenje sportom do 16 godina. Upravo bi ova tema potaknula taj jedan način funkcioniranja klubova gdje se u principu stvaraju mladi igrači, reprezentativci, olimpijci i tako dalje.


Odavno pri karlovačkim klubovima djeluju škole za djecu-početnike. Prema podacima s kojima raspolažemo najbrojniji su nogometaši, njih u okviru klubova Nogometnog saveza Karlovačke županije (NSKŽ) ima i do 2000 koja polaze školu nogometa. Usporedbe radi, sve ostale škole u raznim klubovima imaju nešto više od 1000 polaznika. Zato nogomet bez razloga i ne zovemo „najvažnijom sporednom stvari na svijetu“. Cijena za polaznike karlovačkih škola je od 10 do 50 eura i ovisi od kluba do kluba, o godištima, broju treninga i slično. Mnogima klub osigura opremu.

SPORTSKE ŠKOLE U KARLOVCU Na primjer, u školi nogometa NK Karlovca 1919 ima 300 djece, 250 dječaka i 50 djevojčica. S njima radi 15 licenciranih trenera. Drugi po snazi karlovački nogometni klub, NK Ilovac, ima 11 selekcija sa 180 djece. Brojni mališani su i u borilačkim klubovima. Imamo podatak za TKD Pranu gdje imaju 75 polaznika, 75 prvaščića i 35 predškolaca. Za pretpostaviti je da još toliko djece imaju taekwondo klubovi Karlovac i Banija Pandas, a KK Karlovac 1969 ima 40 polaznika. U GK Sokol rade s predškolskim i školskim uzrastom, od 2,5 godine pa do 8 razreda, do 14 godina. Sveukupno imaju oko 100 polaznika. OK Kelteks ima 130 polaznika koja uče prvu odbojkašku abecedu. Veslački klub Korana ima 50, a VK Karlovac 30 polaznika u svojim školama veslanja. Trener Vedran Benić u KK Roling ima 60-oro djece, koncipiran je isključivo za rad s mlađim uzrastima košarkaša. Nešto manje ih je u KK Šancu i KK KA-BA. U PD Dubovac ove godine je 56 polaznika završilo Malu školu planinarstva. TK Karlovac broji 96 polaznika, maju i 14 mladih tenisača u natjecateljskom programu. Na kraju dolazimo do rukometa koji je, uz nogomet, najmasovniji karlovački sport. Škola rukometa je među vodećim školama u Hrvatskoj, ukupno ima 206 igračica i igrača. U natjecanju ih je 165, a 151 ih je mlađih od 18 godina, 14 je starijih od 18 godina, te 41 član koji još nisu aktivno u natjecanju. RK Š.R. Karlovac ima zaključen ugovor o suradnji s HRK Karlovac. Sve godine jedna generacija odlazi u Karlovac kada završe osnovnu rukometnu školu i prelaze u mlađe kadete. Ove godine 13 dječaka rođenih 2010. godišta prešlo je u HRK Karlovac. RK Sedmerac Kristijana Ljubanovića ima 90-oro djece koje kad prerastu školu šalju u RK Dubovac.

ODBOJKA, STOLNI TENIS, MVPiz PLATFORMA Hrvatski odbojkaški savez (HOS) predstavio je inovativni projekt koji udara nove temelje u razvoju mladih talenata u odbojkaškom sportu – CRO team, a napravljen po uzoru na najnaprednije europske odbojkaške sisteme poput Italije, Turske i Nizozemske. Projekt je nastao iz potrebe za sustavnim radom s mladim sportašima. Prepoznat je i podržan od strane Međunarodne federacije (FIVB), kao i Ministarstva turizma i sporta RH, što dodatno potvrđuje njegovu važnost za budućnost hrvatske odbojke. Financijska sredstva osigurat će se putem partnerstava i programa HOO-a. 

Stolni tenis će se igrati u 10 zagrebačkih osnovnih škola. Poanta tog programa je kako bi se unaprijedile sportske aktivnosti u osnovnim školama, kroz elemente sportskih škola HOO-a, a Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade je podržao inicijativu. Škole obuhvaćene ovim pilot projektom nemaju obvezu nabave opreme niti organizacije rada trenera već trebaju osigurati adekvatan prostor u dogovorenim terminima. Pilot program započeo je lani i tada je ostvario velik odaziv djece. Ove godine taj program je uvršten u financiranje javnih potreba Grada Zagreba. Ukupna sredstva koja su odobrena je 30 tisuća eura, dio sredstava bit će namijenjen za opremanje škola s opremom, dok će ostali dio novaca biti namijenjen za honorare trenera koji će raditi s djecom.

HOO je pokrovitelj MVPiz platforme posvećene promoviranju sporta među djecom i mladima širom Hrvatske. Kroz ovu jedinstvenu platformu sva djeca imaju priliku otkriti svoje sportske talente i isprobati različite sportove, da pronađu sportski put i razvijaju svoje talente u sigurnom i podržavajućem okruženju. Prijave na: https://mvpiz.com/

UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE U okviru programa Univerzalne sportske škole (USŠ) cilj je sport, rekreaciju i zdrav način života učiniti jednako zanimljivim i privlačnim kao i boravak u zatvorenom te podsjetiti djecu na širok raspon zabavnih, ali i edukativnih aktivnosti koje su im svakodnevno dostupne. Rad tih škola sastavni je dio djelovanja Školskoga sportskog društva (ŠSD). Definirana je kao program za višestrani psihosomatski razvoj djeteta u razdoblju od 6 do 10 godina namijenjen učenicima razredne nastave. Program USŠ provodi se u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS) od školske godine 2007./2008. te je aktivan i danas. Programom su obuhvaćena djeca razredne nastave koja u svojim školama imaju mogućnost tijekom trajanja školske godine, potpuno je besplatno sudjelovati u sportskom programu uz stručno vodstvo kineziologa. Održava se dva puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob na pedagoški i kineziološki primjeren način, djeca uče osnovne oblike kretanja i osnovne elemente brojnih sportova. Podršku u provođenja programa dalo je tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zatim Središnji Državni ured za sport te danas Ministarstvo turizma i sporta.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!