KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Protekli vikend u znaku dubovačkog turnira, KA-cenera i početka Eura

7 dana na 4 rijeke: Protekli vikend u znaku dubovačkog turnira,
KA-cenera i početka Eura

Najznačajniji atletski događaj u Hrvatskoj proteklog vikenda bio je 4. Karlovački cener, utrka gradskim ulicama u dužini od 10.000 metara. Drugi po redu „lokalni“ sportski događaj bila je završnica 21. po redu malonogometnog turnira na Dubovcu koji se neprekidno igra od 1998. godine. A svakako najvažniji sportski događaj kojega smo dugo priželjkivali je Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj koje ja započelo i pobjedom hrvatske nogometne reprezentacije.

 

CENER

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravu svjetsku atletsku utrku imali su prigode vidjeti Karlovčani kroz nastup sjajnog Kenijca Kiptuma Maiyoa koji je prvi prošao kroz cilj 4. Karlovačkog cenera nakon pretrčanih 10.000 metara s rekordnim vremenom 29:39. Drugoplasirani je bio Danijel Fak, prvak Hrvatske u polumaratonu, zaostavši 3 minute, a treći je prvak BiH, Srđan Samardžić, koji je za prvoplasiranim zaostao 3 i pol minute. Zajedno su trčali muškarci i žene. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Kenijka Christine Moraa Oigo koja je u ukupnom poretku do cilja stigla četvrta. Za svojim sunarodnjakom i za prvacima Hrvatske i BiH, sve ostale atletičare ostavila je iza sebe s vremenom 33:32. Drugo mjesto osvojila je Nikolina Stepan iz AK Svetice, a treće Osječanka, hrvatska olimpijka, maratonka Marija Vrajić.

4. Karlovački cener i ove godine zaslužio najviše ocjene. Kako je i planirano, srušio je sve rekorde. Nastupilo je više od 1.000 sudionika, sjajna atmosfera, svjetska utrka odličnog Kenijca, ogroman broj gledatelja koji su bodrili trkače, brojne medijske kuće… Projekt CroRun koji objedinjava osam najatraktivnijih hrvatskih utrka zaslužuju sve pohvale, kao i direktor Karlovčanin Robert Franjković koji je svom gradu poklonio jedu od najljepših atletskih priredbi.

DUBOVAC

Na prepunom rukometnom igralištu RK Dubovac na Bastijančiićevom polju odigrano je 21. izdanje noćnog malonogometnog turnira Dubovac 2016. Pobjednik u seniorskoj konkurenciji bila je momčad PGT Glina, jedna od dosad najtrofejnijih momčadi na ovom dubovačkom turniru. U finalu su lagano svladali Klesarstvo Roksandić sa 3:1. Za najboljeg igrača turnira kod seniora proglašen je Ivan Cerjak, najbolji vratar Vedran Kovačević i najbolji strijelac Josip Jandrić (svi PGT Glina). Na turniru veterana najbolji igrač je Matija Štefančić (KA Parking), najbolji vratar Vlatko Sarapa (Mamma Mia Vila Velebita), a najbolji strijelac Ivan Fumić (KA Parking).

Malonogometni turnir u organizaciji RK Dubovac je još jednom potvrdio kvalitetu ali i to da se momčadi oduvijek vole odazvati na ovaj turnir koji se održava u prvim danima mjeseca lipnja. U 21 godinu na malonogometnom turniru na Bastijančićevu polju zaigrala su mnoga slavna imena velikog nogometa, od Roberta Prosinečkog do Karlovčanina Dejana Lovrena, kao i najpoznatiji malonogometaši – reprezentativci Hrvatske. Turnir su obišli nogometni velikani poput predsjednika HNS-a Davora Šukera ili najnovijeg suradnika predsjednika FIFA-e Zvonimira Bobana i još mnogi drugi.

Gotovo svake godine organizator u uređenje igrališta iza benzinske postaje na Dubovcu izdvoji između 10 i 15 tisuća kuna. Posluju, kažu vrlo dobro, tako da svake godine u blagajni drugoligaša RK Dubovac od turnira ostane u prosjeku oko 20 tisuća kuna. Za kraj kažimo još i to da su najvjerniji sponzori turnira, od prvoga dana, Karlovačko i Pekara Lekaj.

Konačno, dubovački turnir je bila sjajna uvertira pred Europsko nogometno prvenstvo koje je uslijedilo.

HRVATSKA

Nogometna reprezentacija Hrvatske odlično je odradila svoj prvi dvoboj na europskoj smotri u Francuskoj. Svladala je Tursku 1:0, a pobjeda je mogla biti i znatno uvjerljivija. S tri boda očekuje drugo kolo i dvoboj s Česima u Saint Etienneu, u petak, 17. lipnja (18 sati).

Kao i u mnogim gradovima u Hrvatskoj tako i Karlovca ima svoje mjesto gdje se mogu okupiti i zajedničkim snagama navijati za Vatrene. Unatoč kiši koja je padala sve do početka susreta Hrvatske i Turske, velik broj navijača okupio se na Foginovom kupalištu gdje su utakmicu gledali na velikom ekranu pod šatorom, strahovali i veselili se, na koncu i proslavili prvu pobjedu Hrvatske na Euru u Francuskoj. Oduševljenja našim „vatrenim igračima“ nije falilo, a dobra atmosfera počela se zagrijavati još puno prije susreta. Neki nisu propustili pobjedu proslaviti i kupanjem u Korani. Preporuka mladima i svim ostalim građanima je da utakmice Eura prate na jedinom organiziranom masovnom gledanju u gradu – Foginovom kupalištu jer, biti će pobjeda još!

SPORTSKO LJETO

Tijekom ljetnih praznika KŠZ organizira besplatne treninge za učenike osnovnih škola. Sportsko ljeto 2016. je predviđeno za svu djecu koja žele isprobati različite sportove i naučiti njihova osnovna pravila uz stručno vodstvo trenera. Naime, sport pomaže i pri podizanju samopouzdanja, uči disciplini i stvara radne navike.

- Kako bismo bar na kratko maknuli djecu od računala, mobitela, igrica i televizora pozivamo vas da se priključite i da putem vaših medija promovirate program za Sportsko ljeto 2016. – poručuje predsjednik KŠZ "Žiga" Feitl.

Izdvojeno


Reci što misliš!