KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 dana na 4 rijeke: Olimpijske igre Rio 2016. - Hrvatska za 10!

7 dana na 4 rijeke: Olimpijske igre Rio 2016. - Hrvatska za 10!

Hrvatska je na Olimpijskim igrama u Riju osvojila 10 medalja. Deset zemalja osvojilo je prvo olimpijsko zlato. Nije oboren rekord Atlante gdje je čak 16 država osvojilo svoju prvu zlatnu medalju. Naši glavni junaci po kojima ćemo pamtiti ove Igre bili su: zicer-nastup Sandre Perković, sportsku veličinu Damira Martina, skromnost Josipa Glasnovića, dominaciju braće Sinković, najbolniju medalju Blanke Vlašić, prvu olimpijsku zlatnu medalju jedriličara i najdraže zlato iz Rija naše najmlađe olimpijke. Sari Kolak pripada i najoriginalnija izjava novinarima dosad: „- Kaj pitate, sve sam vam rekla, a niš ne pitate. Jel to to, mogu ići. - Ne možeš. – Onda pitajte, jer bum vas sve s kopljem naganjala, možete samo birati tupu ili oštru stranu.“

ZATVORENE OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE JANEIRU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Olimpijske igre u Rio de Janeiru, na kojima je u 15 dana nastupilo više od 11.500 sportaša u 28 sportova, svečanom su zatvorene ceremonijom pred 50.000 gledatelja na stadionu Maracana. Igre je zatvorenima proglasio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomas Bach, a na kraju je olimpijski barjak simbolično predan u ruke gradonačelnice Tokija Yuriko Koike, grada domaćina OI 2020. godine. Hrvatsku zastavu nosila su braća Martin i Valent Sinković, zlatni u dvojcu na pariće. Na ceremoniji zatvaranja uručene su i medalje za muški maraton, čime su predana i posljednja olimpijska odličja ovih OI.

POVIJESNI USPJEH HRVATSKE

Hrvatska je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojila 10 medalja te sada ima 33 osvojene medalju na ljetnim Olimpijskim igrama. Olimpijske igre u Riju tako su najuspješnije za hrvatske sportaše od samostalnosti. Dosada su rekordne bile Igre u Londonu prije četiri godine kada su hrvatski sportaši osvojili šest medalja, tri zlata, jedno srebro i dvije bronce.

Na završnoj ljestvici najsupješnijih reprezentacija na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru zauzeli 17. mjesto. Objavljen je i podatak da je Hrvatska po odnosu broja stanovnika i broju osvojenih medalja na OI u Riju najuspješnija europska zemlja, a 3. u svijetu. Hrvatska je pokazala svoju sportsku moć!

Zlatne medalje osvojili su Sandra Perković (disk), Sara Kolak (koplje), Šime Fantela i Igor Marenić (klasa 470), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), te Josip Glasnović (trap). Vaterpolisti, Tonči Stipanović (klasa laser) i Damir Martin (samac) osvojili su srebra, a Filip Hrgović (boks) i Blanka Vlašić (skok u vis) bronce.

Na popisu osvajača medalja na 31.  olimpijskim igrama našlo se 87 država, a uvjerljivo najuspješniji, već prema običaju, bili su članovi američke reprezentacije s 46 zlatnih odličja, 37 srebrnih i 38 brončanih, što ukupno čini 121 medalju, 18 više nego što su ih osvojili na prethodnim OI u Londonu, gdje su imali jednak broj najsjajnijih medalja. Iza Amerikanaca smjestila se reprezentacije Velike Britanije s 27 zlata, a jedno manje osvojili su kineski olimpijci koji su na trećem mjestu po uspješnosti. Kinezi su u Riju osvojili 12 zlatnih odličja manje nego u Londonu, a čak 25 manje od rekordnog 51 zlata iz Pekinga.

POPIS OSVAJAČA ODLIČJA S LJETNIH OI

2016 RIO DE JANEIRO Zlato - Sara Kolak - koplje Zlato - Šime Fantela i Igor Marenić - klasa 470 Zlato - Sandra Perković - disk Zlato - Martin i Valent Sinković - dvojac na pariće Zlato - Josip Glasnović - trap Srebro - vaterpolo reprezentacija Srebro - Tonči Stipanović - klasa laser Srebro - Damir Martin - samac Bronca - Filip Hrgović - boks Bronca - Blanka Vlašić - skok u vis 2012 LONDON Zlato - vaterpolo reprezentacija Zlato - Sandra Perković - disk Zlato - Giovanni Cernogoraz - trap Srebro - četverac na pariće (Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković, David Šain) Bronca - rukometna reprezentacija Bronca - Lucija Zaninović - taekwondo, do 49 kg 2008 PEKING Srebro - Blanka Vlašić - skok u vis Srebro - Filip Ude - konj s hvataljkama Bronca - Sandra Šarić - taekwondo do 67 kg Bronca - Martia Zubčić, taekwondo do 57 kg Bronca - Snježana Pejčić, zračna puška 10 m 2004 ATENA Zlato - rukometna reprezentacija Srebro - Duje Draganja - plivanje, 50 m slobodno Srebro - Dvojac bez kormilara (Nikša i Siniša Skelin) Bronca - Nikolaj Pešalov, dizanje utega do 69 kg Bronca - Mario Ančić i Ivan Ljubičić, teniski parovi 2000 SYDNEY Zlato - Nikolaj Pešalov - dizanje utega do 62 kg Bronca - Osmerac (Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska, Branimir Vujević, Silvijo Petriško) 1996 ATLANTA Zlato - rukometna reprezentacija Srebro - vaterpolska reprezentacija 1992 BARCELONA Srebro - košarkaška reprezentacija Bronca - Goran Ivanišević - tenis Bronca - Goran Ivanišević i Goran Prpić - teniski parovi

HOO UPUTIO PRIJEDLOG ZA POVEĆANJE NOVČANIH NAGRADA MEDALJAŠIMA

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prijedlog za povećanje novčanih nagrada za osvajače olimpijskih medalja i izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.

Važećom uredbom, državna novčana nagrada za osvajače zlatne medalje u pojedinačnom sportu iznosi 104.000 kuna, a za člana momčadi 85.000 kuna. U razdoblju od 2004. do 2009. godine visina naknade iznosila je za zlatnu medalju osvojenu na olimpijskim i paralimpijskim igrama 208.000 kuna u pojedinačnim, odnosno 169.000 kuna u momčadskim sportovima. Iznosi su 2010. godine značajno smanjeni. HOO predlaže da se iznosi državnih novčanih nagrada vrate najmanje na razinu onih isplaćivanih do kraja 2009. godine.

„Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku, njen poticajan razvoj i promidžbu u svijetu. Međutim, novčane nagrade koje se osiguravaju hrvatskim olimpijcima za osvojena odličja višestruko manja u odnosu na one koje dobivaju njihove kolege s olimpijskih postolja iz drugih zemalja" stoji u dopisu Vladi i resornom ministarstvu koji potpisuju predsjednik i glavni tajnik HOO-a, Zlatko Mateša i Josip Čop.

KONKRETNA NAGRADA OLIMPIJCIMA

Konkretna nagrada za velik uspjeh naših jedriličara na Olimpijskim igrama zbila se prije dva dana Zadru. Zbog iznimnih dostignuća u sportu i jedrenju i zbog toga jer predstavljaju uzor mladima, te uz želju da zajedno s obiteljima i dalje ostanu živjeti u gradu Zadru, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta objavio je na prijemu jedriličarima i njihovom timu treneru održan u Maloj vijećnici Grada Zadra, kako je donesena odluka o dodjeli stanova Šimi Fanteli i Igoru Mareniću.

- Vaša postignuća čine nas izuzetno ponosnima i privilegija je imati takve ljude u svom okružju – kazao je Kalmeta.

MOO POKRENUO OLIMPIJSKI KANAL

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokrenuo je nakon svečanog zatvaranja Olimpijskih igara u Riju 21. kolovoza novu medijsku platformu Olimpijski kanal (Olympic Channel) dostupnu putem mobilne aplikacije i web stranice olympicchannel.com. Tako će ljubitelji sporta kroz čitavu godinu moći uživati u sportskim sadržajima. Sadržaj Olimpijskog kanala osim toga će se naći i na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.

S ciljem uključivanja mladih ljudi i nove publike u Olimpijski pokret, Olimpijski kanal je besplatna platforma na kojoj će se gledati sportska natjecanja uživo, sportske vijesti te prilozi i dokumentarci o vrhunskim sportašima i sportovima. Platforma će na početku biti na engleskom jeziku, a nudit će dodatne sadržaje poput videa na zahtjev te individualne sportske stranice titlovane na devet jezika. Korisnici će kroz registraciju moći personalizirati sadržaj i tako pratiti omiljene sportaše, momčadi i sportove, ali i dijeliti videe putem društvenih medija.

Olimpijski kanal nakon pokretanja će nastojati stvarati partnerstva sa svim dionicima Olimpijskog pokreta, uključujući vlasnike prava prijenosa olimpijskih igara te nacionalne olimpijske odbore i na taj način razviti lokalne verzije kanala. Najava Olimpijskog kanala na https://www.olympicchannel.com

HRVATSKA TEHNOLOGIJA RAVNA SVJETSKOJ

Hrvatski su nas sportaši u Riju svakoga dana oduševljavali svojim nastupima, zrelim razmišljanjima i rezultatima. No, osim sportaša, Hrvatska ima još jednog "medaljaša", vrhunsku TV produkciju, u sastavu OBS-a, kompanije koja u svijet šalje TV prijenose sa svih borilišta OI. Radi se o "Croatelu", hrvatskoj produkcijskoj kući, koja je u Rio de Janeiru zadužena za pokrivanje hokejaških nastupa. Jedna je to od ukupno 20 firmi koje u Riju rade TV posao za cijeli svijet, čime je Hrvatskoj i na tom planu dana potvrda da je jaka sportski, ali i tehnološki. Osim europskih produkcijskih kuća, za projekt Rio angažirane su još i američke i kanadske. "Croatel" je svoj "prvi nastup" na velikim natjecanjima imao lani, tijekom EI u Bakuu, a visoka profesionalnost ekipe Tonka Barača, vlasnika "Croatela" bila je dovoljna garancija čelnicima OBS-a da ih pozovu u Rio de Janeiro, da odrade posao - i ponovo na visokoj razini.

IZVOR Hina/HOO/ Press Hrvatska kuća Rio FOTO arhiva HOO/Hina


Reci što misliš!