KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno! Jednostavan desert za tmurne dane - mirisni kolač s jabukama, orasima i bijelom čokoladom

Kuham slasno! Jednostavan desert za tmurne dane - mirisni kolač s jabukama, orasima i bijelom čokoladom

Probajte, ispecite, uživajte, pošaljite kako vam je ispao....(ali ne iz ruku)!


Jutros, uz prvu kavu, razmišljam o čemu da pišem za rubriku... Kiša je, tmuran dan, vikend na vratima....

Osobno, već sam navikla u ovim prethodnim tjednima na lijepo vrijeme, sunce, ispijanje kave na otvorenom, šetnje, laganiju odjeću... Pa pomislih, što će nas dignuti iz ovog sivila osim pojačana količina šećera u nekom finom kolaču! Danas, desert!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za ovaj desert mogu sigurno potvrditi da će Vam se svidjeti na prvu. Jednostavan za pripremu, rekli bi neki da je preobičan, no toliko slastan, podsjeća na djetinjstvo, mamine ili bakine ruke, toplinu, ljubav. U ovim tmurnim i kišnim danima zamiriši cijelu kuću.

Ima li išta bolje nego sad kad su dani ovakvi, ušuškati se ispod tople deke uz šalicu kave ili čaja, komad mirisnog kolača uz koji stranicu omiljene knjige ili nekog filma dok vani lagano pada kiša? Ili uz čašu vina, neki rose ili mirisni muškat? I mislila sam si tako! Eto dragi moji, rado ću sa vama podijeliti ovaj recept  pun mirisnih jabuka, cimeta, ruma, grožđica, oraha....

Probajte, ispecite, uživajte, pošaljite kako vam je ispao....(ali ne iz ruku)!

MIRISNI KOLAČ SA JABUKAMA I ORASIMA TE BIJELOM ČOKOLADOM
POTREBNI SASTOJCI

5 - 6 komada jabuka srednje veličine
200 g bijele čokolade
300 g oraha 
300 g brašna
200 g šećera 
300 ml ulja
100 g grožđica
4 jaja
2-3 žlice ruma 
2-3 žlice limunovog soka
vanilin šećer
prašak za pecivo
cimet

PRIPREMA

Jabuke oguliti. Mogu se naribati ili narezati na sitnije kockice, ovisi koliko ste u žurbi.
Rezultat je isti. Ja sam rezala na kockice. Bijelu čokoladu ribati na strani ribeža za jabuke. Polovicu oraha samljeti, a polovicu samo natuckati.... (bat za meso, valjak za tijesto...skoro i  rima štima...! ). Jabukama dodati cimet, vanilin šećer, rum i limunov sok te nekoliko žlica šećera. Izmješati. Jaja miksati uz dodatak šećera i ulja.

U brašno dodati prašak za pecivo te izmješati. Sada se sastojci spajaju - jabuke umiješati u smjesu od jaja, šećera i ulja, dodati orahe, bijelu čokoladu, izmješati te na kraju postepeno dodavati  brašno. Ivaj dio radim s kuhačom, a ne s mikserom.
Smjesu uliti u tepsiju. Volim staviti papir za pečenje, a Vi kako ste navikli. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva, otprilike  40 minuta. Na kraju je dovoljan samo šećer u prahu, a može i bez  toga. Kolač je vrlo sočan i kao takav ostaje danima.
Ovaj recept je dobra podloga za varijacije.... Jabuke mogu zamjeniti višnje, u božićno vrijeme mogu se dodati mirisni začini za medenjake, preliti glazurom od čokolade....
Uživajte!

Do sljedeće avanture kuhanja sve Vas pozdravljam. Monika

#kuhamslasno #ukuhinjikaonapozornici #hranaivino #hranailjubav #kuhanjekaostrast #pisemikuham #goodfood #deserti #nestoslatko #volimipostojim #foodie #jatotako #izrnoljubavi
@izrnoljubavi
 

Izdvojeno


Reci što misliš!