LIKA

'VAN SVAKE PAMETI'

Učenici na Plitvicama ostali u šoku: 'Ne mogu popiti sok i kupiti grickalice'

Učenici na Plitvicama ostali u šoku: 'Ne mogu popiti sok i kupiti grickalice'
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ravnatelj parka potvrdio je da je gotovina izbačena u vrijeme pandemije te da se više od gostiju na to žale konobari koji teže dolaze do napojnica

Dva ugostiteljska objekta na Plitvičkim jezerima šokirali su grupu učenika koji su bili u posjeti, naime pojašnjeno im je da ne mogu platiti gotovinom nego isključivo karticama, koje, naravno, nisu imali - jer su djeca, javlja Jutarnji list.

"Radim kao učitelj i ovih sam dana bio u svojstvu nastavničke pratnje s učenicima na Plitvičkim jezerima. U ugostiteljskim objektima Plitvičkih jezera u kojima smo bili može se plaćati samo karticama, a ne gotovim novcem. Rekao sam na blagajni da je službeno sredstvo plaćanja gotov novac, euri, a ne kartice te kako tako nešto nije po zakonu. No zaludu, kavu sam morao platiti karticom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pitam se kakvo je to poslovanje kad maloljetni učenici, čitavi autobusi, ne mogu popiti sok i kupiti grickalice jer nemaju kartice. Meni je to izvan svake pameti i ekonomske logike", požalio se jedan od učitelja koji želi ostati anoniman.

Gotovina im je prema navodima bila odbijena u dva objekta - Bistro kupalište Plitvička jezera te Bistro Kozjačka Plitvička jezera, a ravnatelj parka Tomislav Kovačević potvrdio je kako tamo doista ne primaju gotovinu, kao ni u Bistrou Labudovac.

"Tamo smo ukinuli gotovinu u vrijeme korone, kad je bila preporuka da se što je moguće više plaća karticama, a tako smo onda ostavili i za kasnije.

Plitvička jezera imaju ukupno 29 šankova i jedino na ta tri nije dozvoljeno plaćanje gotovinom, ponajviše zbog sigurnosnih razloga, jer je riječ o dislociranim objektima, u kojima nam je problem imati puno gotovine u kasi", rekao je Kovačević te dodao kako se zbog toga Upravi parka puno više žale konobari, koji teže dolaze do napojnice, nego gosti.

Dodao je kako su imali nekoliko prigovora i da vjeruje da to može biti nezgodno za učeničke ture, ali naglašava kako je na ulazu u park to jasno dano do znanja te smatraju da zaista ima dovoljno šankova na kojima je moguće platiti i karticom i gotovinom.

Iako su u Hrvatskoj puno češće situacije gdje ugostitelji ne primaju kartice nego obrnuto, HNB se već ranije izjasnio kako propisima nije izrijekom definiran način plaćanja, a Zakon o zaštiti potrošača čak omogućuje ograničenje načina plaćanja, ovisno o posebnim okolnostima slučaja.

Izdvojeno


Reci što misliš!