NEDJELJOM U PODNE

NEDJELJNI INTERVJU

"Nedjeljom u podne", Dora Gornik: Vrijeme za sebe? Kada dođem svojim malim izviđačima ili na probu Zore to je najljepše moguće moje vrijeme!

Naša današnja sugovornica voditeljica je najmlađih karlovačkih izviđača, članica PHPD Zora, novinarka, možda uskoro i pjesnikinja i glazbenica...

Igrom slučaja, iako ima i obiteljsku tradiciju, u izviđače je došla u vrijeme kada njeni današnji polaznici već prelaze u stariju grupu.

- Pa da, počela sam sa 11 godina, 2011. godine, ali prije nisam ni mogla jer tada je karlovački Odred izviđača "Vladimir Nazor" ponovno i osnovan. Tradicija izviđaštva u Karlovcu je duga, no postojao je period kada su aktivnosti zamrle, prvenstveno zbog rata pa je odred prestao s radom 1993. godine. Na kraju je sve to bilo vezano i uz obiteljsku tradiciju, jer je tata odlučio pružiti meni priliku da prođem sve što je on prošao s izviđačima, jasno i drugoj djeci, pa je bio jedan od pokretača ponovnog osnivanja odreda. Ja sam se naravno odmah uključila i odmah se i zaljubila u cijelu tu izviđačku priču.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I od tada si kontinuirano članica?

- Da. Bio je period kada sam zbog fakultetskih obaveza to malo zapostavila, ali i tada bih pomogla kada je nešto trebalo. Tako sam 2021. godine išla s djecom na izlet u Krapinu i nakon toga su me sami pitali hoću li ostati i želim li biti njihova voditeljica, negdje u to vrijeme sam odlučila i da ću živjeti u Karlovcu i odmah sam se bacila na to, položila tečajeve za voditeljicu i danas sam vođa družine najmlađih izviđača, poletaraca, kao i asistent voditelja sekcije.


Kako su zapravo podijeljena djeca, kada se može početi, postoje li premladi ili prestari za izviđače?

- U biti ne. Iako je u osnovi pravilo da bi najmlađi trebali biti drugi razred osnovne škole da ipak imaju već neke vještine. I tako to onda i ide, poletarci su ti najmanji, izviđači su od petog do osmog razreda osnovne škole, zatim od prvog srednje pa do 25 godina su istraživači, a sve nakon toga brđani.

Može li onda i netko sa 25 odlučiti pristupiti odredu, iako do tad nije bio u izviđačima?

- Može, ali u skladu s godinama onda ćemo tu osobu obučavati za voditelja. 

A što se tiče mlađih, ako netko krene u petom razredu, a nije prošao "poletarce"?

- Isto nema problema, pogotovo jer su svi naši članovi jako druželjubivi i međusobno si pomažu, tako da će ga lako obučiti osnovnim vještinama koje je trebao proći do petog razreda.

Kakav je interes, odnosno kroz ove godine koliko si ti u odredu, raste li, pada, na istoj je razini? Dolaze li jednako djevojčice i dječaci?

- Interes je u redu, otprilike je na istoj razini cijelo vrijeme, što znači i da se neprestano povećavamo zato što većina članova ostaje. Jednako su zainteresirani i dječaci i djevojčice.

U redu kad smo sve to prošli da još kažemo onda i kako se prijaviti?

- Najjednostavnije je doći na jedan naš sastanak, ili nam se javiti mejlom ([email protected]) ili na mobitel 099 218 4772 ili 098 952 3899.

Koliko su česte aktivnosti?

- U pravilu imamo jedan sastanak tjedno i minimalno dvije aktivnosti u prirodi mjesečno. 

Oni koji nisu bili u izviđačima vjerojatno su najviše s njima upoznati kroz američke filmove i serije. Je li to ista stvar? Postoje li neka univerzalna pravila u cijelom svijetu?

- Nije sve posve isto, ali puno je toga slično, postoji Svjetska skautska organizacija koja i propisuje neke vještine koje su osnovne u svim zemljama, od vezanja čvorova, signalizacije, Morseove abecede, načina paljenja vatre... Mi u Hrvatskoj poput Amerikanaca imamo i značkice koje članovi dobijaju za napredovanje.

Karlovac je više puta bio domaćin velikih izviđačkih skupova na državnoj razini, postoje li takva druženja i okupljanja i na europskoj ili svjetskoj razini?

- Da, naravno. I baš velike smotre, recimo mi smo bili u Francuskoj na velikom You're Up okupljanju izviđača iz Europe, iako je europsko bilo samo nazivom, a zapravo otvoreno pa su recimo bili i izviđači iz Australije. Postoje i različite suradnje, nama već godinama redovito dolaze u goste izviđači iz Francuske, još 2012. dakle odmah po osnivanju su nam se javili da bi oni voljeli kod nas napraviti ljetni kamp, mi smo ih naravno rado ugostili i tako se to pročulo pa nam grupe dolaze gotovo redovito. Ugostimo ih, zajedno se družimo, razmjenjujemo vještine, ja sam polako postala i turistički vodič (smijeh) uz njih, iako nemam licencu, ali isprva sam pratila turističke vodiče i učila, a sada ih već sama provedem gradom uz dodatnu priču o povezanosti Francuza s Karlovcem i uvijek im je to jako zanimljivo. 

Nedavno veliko izviđačko okupljanje u Karlovcu je skoro pokvarila kiša koja je lijevala kao iz kabla?

- Da, srećom izviđači su takvi da su spremni na sve izazove! Snašli smo se na kraju sasvim dobro, imamo jako dobru suradnju s gradskim ustanovama pa su u vrijeme najveće kiše naši gosti obišli Aquatiku, Nikola Tesla Experience centar i Muzej Domovinskog rata na Turnju, a onda se i vrijeme primirilo dovoljno da možemo na kraju obaviti i cijeli natjecateljski dio. 

Je li bilo uspjeha domaćih?

- Ne, mi ne nastupamo! Nije to neko strogo pravilo, zna se ponegdje dogoditi i da domaćin nastupa, no mi smo uvijek kada ugošćujemo smotre samo domaćin i organizator, trudimo se biti im na usluzi u svemu i sve to što bolje organizirati, a ne sudjelujemo u natjecanjima, koja uostalom često imaju i određene dijelove u kojima bi domaćin bio u prednosti. 

Ima li izviđačkih odreda još negdje u županiji?

- Ima u Dugoj Resi odred "Spider", međutim oni nisu član Saveza izviđača Hrvatske. Izvan Karlovca i Duge Rese nema.

Još jedna velika ljubav ti je glazba. Može i kao pitanje i kao konstatacija..

- Da, velika ljubav. Pogotovo pjevanje, od malih nogu sam prvo u Cicibanima, već sa šest godina sam snimila i svoju prvu pjesmu "Mali čuvari velike zemlje", išla sam i u Glazbenu školu na violinu i bila članica tamošnjeg zbora i jako me tu već počelo privlačiti solo pjevanje tako da sam paralelno po završetku osnovne škole upisala Gimnaziju ali i program solo pjevanja u Glazbenoj školi. Još u osnovnoj sam na poziv prof. Radmile Bocek došla i u Zoru kao 13-godišnjakinja i do danas sam članica. 

Na neki način Zora je utjecala i na odabir studija?

- Ne baš izravno, studiram lingvistiku i češki i taj jezik mi je uvijek bio privlačan, a igrom slučaja Zora je to još "podebljala". Naime, bili smo u Holešovu, rodnom mjestu Davida Meisela i tamo sam vidjela prekrasnu zbirku pjesama pod nazivom "Květy slunce" i to me tako oduševilo da sam si rekla da stvarno moram taj češki dobro naučit (smijeh). 

E sad, imaš dosta obaveza u izviđačima, isto tako u Zori, radiš kao novinarka na Trendu što oboje znamo koliko novinarski posao oduzima vremena... pa još i studiraš... kako sve stigneš?

- Haha, a uz dobru organizaciju se sve može, ali moram reći da dosta toga ja i ne gledam kao obaveze. Zora i izviđači su vrijeme za mene, to mi nije ni najmanje opterećenje, kada dođem na sastanak sa djecom to nije posao, to je nešto što me ispunjava. I ne samo kao vođu skupine, nego smo i zaista bliski, želim da znaju da sam ja netko tko je uvijek na njihovoj strani, kome se mogu obratiti ako imaju problema, popričat ćemo o svemu što ih eventualno muči, bilo je i situacija da se u njihovoj okolini nažalost dogode neke ružne i tužne stvari pa si opet svi skupa pomognemo da ih lakše prebrodimo. Što se drugog tiče, kažem, odlučila sam ostati u Karlovcu i putovati na fakultet pa sam si i posložila studentske obaveze i u skladu s tim poslovne, imaju razumijevanja za to naravno pa se sve može.

Ali, vjerojatno nema smisla pitati jel imaš još vremena za nešto?

- Naravno da ima (smijeh)! Puno toga ja još radim ili tek planiram! Pišem pjesme, nisam se još odvažila izaći s tim u javnost, ali tko zna... A vezano uz to, imam i jedan glazbeni projekt s prijateljem Vitom Mamulom koji sad živi u Njemačkoj pa je to online suradnja, on radi filmsku glazbu, ja pjevam, a imam i veliku želju početi polako raditi na nekim vlastitim stvarima. Trenutno ne sviram baš više violinu i to mi je malo žao, ali znam svirati i klavir, sama se učim svirati gitaru i bas gitaru i tako, želja mi je jednom napraviti nešto svoje i u glazbi. A onda uz sve to ostane još vremena i da malo heklam, kuham i pečem kolače, čuvam dvogodišnju nećakinju...

Razgovarao: Darko Lisac

Izdvojeno


Reci što misliš!