Nekategorizirano

Švegar i Petračić Jeliću: Gradonačelniče, sklopili ste loš posao

Gradonačelnikovo objašnjenje okolnosti vezanih za posao Grada Karlovca i tvrtke Centar gradnje po kojem je Grad odustao od jamčevine  jer je procijenjeno da bi to izazvalo ulazak u sudski spor za kojeg nije sigurno je li bi ga dobio, te da je zemljište prodano po nerealno velikoj cijeni iziritiralo je Davora Petračića i Domagoja Švegara koji su u okviru Antikorupcijske inicijative još proteklog tjedna  javno pitali tko će odgovarati za odluke štetne po Grad Karlovac.

- Gradonačelnik je izjavio da je Karlovac moglo bi se reći obmanuo investitore jer oni ne uspijevaju realizirati, odnosno izgraditi ono što su htjeli. Jedina stvarna obmana je upravo ta izjava gospodina Jelića, stoji u dopisu kojeg su poslali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako kažu, nevjerojatno je da gradonačelnik pokušava jeftinom retorikom opravdati potez kojim je grad odustao od poklonjenih 1,7 milijuna kuna jamčevine i mogućnosti ponovne prodaje atraktivnog zemljišta u Grabriku. Pokušaj gradonačelnika da prikaže vlasnika Centar gradnje nekakvim naivcem koji, eto, ima nešto novaca i želio bi kupiti zemljište za gradnju a prije toga nije pogledao prostorne planove i saznao što u njima piše, što se može tamo graditi i pod kojim uvjetima, jeftin je pokušaj smanjenja vlastite odgovornosti. Gradonačelnik čak preuzima krivnju gradske uprave zbog nerealizirane gradnje objekta u kojem će biti kino, welnesss i dječiji vrtić, a pri tome izbjegava priznati da je jedino on kriv zbog svojeg lošeg poslovnog poteza gdje je propustio zaraditi 1,7 milijuna kuna, koje je Centar gradnja po pravovaljanom pravnom dokumentu bila dužna ostaviti Gradu. To što je Centar gradnja povukla relativno loš potez dogodilo se samo iz tog razloga jer je loše procijenila obujam krize na tržištu nekretnina, tj. duljinu trajanja te krize koja traje još i danas.

- Međutim, u maniri vještog poduzetnika, gotovo kao da je angažiran od strane Centar gradnje, naš je gradonačelnik od potencijalnog gubitnika uspio Centar gradnju promaknuti u slavodobitnika. Dozvolio im je da izbjegnu ugovorenu gradnju vršiti u jeku krize, a rokove uplate za zemljište je iz šah - mat pozicije uspio gradskom alkemijom pretvoriti u vremenski neograničeni kredit gdje cijena zemljišta i dalje raste, a oni ne moraju graditi dok tržište nekretnina opet ne dosegne izuzetne visine. Gradonačelnik opravdava svoje štetne poteze iznošenjem neistine da se u Grabriku ne može graditi ono što se željelo, a istina je ta da se sve to može graditi, a jedina prepreka tome je investitorova glad za novcem i želja da se sve do maksimuma iskoristi, pretjera u izgrađenosti i izbjegnu obaveze predviđene važećim planom koje direktno ne nose ekstra profit, pišu Švegar i Petračić.

- Prodaja najatraktivnijeg  građevinskog zemljišta je složeni projekt? Gospodine gradonačelniče, nije to nikakav projekt. Vi samo ne znate kako što bolje prodati gradsko zemljište jer se zemljište prodaje nakon donošenja prostornih planova, a ne prije njih. Pomoću prostornih planova se povećava katnost i izgrađenost, a cijena zemljišta direktno ovisi o vrijednosti onog što se na njemu može graditi. Dakle, ako se može veća vrijednost na zemljištu sagraditi, tada i zemljište vrijedi više. Gospodine gradonačelniče, Vaš problem je i kronično šuplja gradska blagajna jer ne vodite ispravno politiku ovoga grada. Kažete da Vas je novac uplaćen od investitora, iako nedovoljan i zakašnjeo da bi se platila kupoprodajna cijena, pokolebao u odluci da raskinete ugovor zbog neplaćanja i zadržite samo jamčevinu, a ostalo vratite? Ako jest, to Vam se dogodilo samo iz razloga jer ste taj novac već unaprijed potrošili iako Vam još u stvarnosti nije niti pripadao. U suprotnom, mogli ste ugovor raskinuti odmah nakon isteka roka za uplatu, 1,7 milijuna zadržati a 1,0 milijuna vratiti. Znači, nije točna Vaša matematika da ste mogli zadržati 1,7 milijuna a 3,0 milijuna izgubiti. Dopustili ste da Vam investitor bez pravnih osnova, a vjerojatno i bez dovoljno novca maše sa dodatnih i tričavih 750.000 kn koje je uplatio debelo nakon isteka ugovorenog roka, a Vi ste se ponjeli kao nemoćni i pohlepni siromah i stali u njegovu zaštitu kao jadnog i prevarenog dobročinitelja. Štoviše, da biste opravdali svoje postupke, usuđujete se reći da je predmetno zemljište prodano iznad realne cijene a pri tome zaboravljate po kojoj cijeni je prodano zemljište na kojem se nalazi Billa. Nasjeli ste, ili barem tako pokušavate prikazati, na tvrdnju da zemljište nema dovoljnu nosivost, a u geomehaničkom elaboratu piše da je ona puno veća od očekivanog i potrebnog!

- Do kuda seže vaša imaginacija i sposobnost govorenja neistine (u HDZ-u se ne laže, vi samo govorite neistine što je puno pristojnije)? Vidite gospodine gradonačelniče, dok ćete se Vi ponašati kao nemoćni i pohlepni siromah i kupiti mrvice,  grad kojim upravljate biti će nemoćno, siromašno i sebi prepušteno siroče, a svi koji to mogu, iskoristit će nas građane isključivo zahvaljujući - Vama. Riješite nas svoje nemoći i od lošeg gradonačelnika postanete opet solidan profesor. Gradonačelniče, sklopili ste loš posao, ne radi se to tako!

Davor Petračić, dipl.ing.građ

dr.sc. Domagoj Švegar

nezavisni vijećnici karlovačke Gradske četvrti Novi centar

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!