SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

ŠTO SE KRIJE U ŠUMI?

Kako su šarani iz mulja ribnjaka stigli na Muljavu? Magična privlačnost Petrove gore ima tajnu i u jednoj dobroj gastro priči koju mnogi tek trebaju otkriti

Kako su šarani iz mulja ribnjaka stigli na Muljavu? Magična privlačnost Petrove gore ima tajnu i u jednoj dobroj gastro priči koju mnogi tek trebaju otkriti

Teško da će, prisjeća se Borna, ikad više pasti nevjerojatan rekord iz Šumarskog kutića na desnoj obali Korane kad je tijekom jednih Dana piva ispečeno čak tri tone šarana.

Čisti šumski zrak i prirodne ljepote nešto su u čemu možemo uživati potpuno besplatno, dobro, ne baš posve besplatno jer treba potrošiti nešto goriva da se maknemo iz gradske vreve i otisnemo na neko od od takvih mjesta, a kakvih je, samo u okolici Karlovca, srećom napretek. 

Jedno od njih je dakako Petrova gora, gusta šuma na svega 30-ak kilometara udaljenosti. S obzirom na povijesnu važnost, od bitke u kojoj je po nekim izvorima davne 1097 godine poginuo Petar Svačić, posljednji hrvatski kralj narodne krvi do događanja u 2. Svjetskom ratu i ulozi ove šume tijekom krvavih borbi partizana s njemačkim okupatorima i domaćim izdajnicima zbog čega je 80-ih i podignut spomenik na Velikom Petrovcu. Djelo poznatog kipara Vojina Bakića je i 30 godina nakon Domovinskog rata devastirano, prepušteno zubu vremena i pitanje je hoće li se ikad obnoviti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gastro hit 

Zanimljivo da je bez obzira na te okolnosti Petrova gora i dalje mamac za brojne izletnike i turiste, a kako turizma nema bez dobre ugostiteljske ponude, ekipa Skrivenog raja nadohvat ruke ovog se puta uputila na Muljavu, restoran koji je poznat po dobroj hrani, a u novije vrijeme i po jednom specijalitetu koji izvorno nije iz ovih krajeva, no koliko je dobro među gostima prepoznat i izaziva oduševljenje pokazat će i ova naša gastro priča. 


Karlovački šumari su šarana na rašljama još prije dvadesetak godina izbacili kao ultimativni gastro hit karlovačkih Dana piva, no kako je manifestacija prebačena u centar grada, nestala je i tradicija "Šumarskog kutića", malog drvenog paviljona na ŠRC-u Korana koji je bio epicentar najbolje ugostiteljske ponude Dana piva. Danas tamo za sajmenih dana petkom prolaznike šprica ulje od kotlovine, no svi koji su se u Šumarskom najeli šarana, znaju o čemu pričamo. E da, kako je mnogim, čini se, Karlovčanima tijekom godina pala razina šarana na rašljama u krvi, zaželili su se ovog specijaliteta. Želja im je i uslišena, ali do njega ipak treba potegnuti izvan grada. 

Evo, i ove godine je Restoran Muljava podno Petrove gore koji drže Hrvatske šume organizirala svoj "Tjedan Muljave" u kojem je upravo šaran bio zvijezda menija. Riba od kojih 2,5 do 3 kilograma žive vage se očisti, stavi u rašlje, drvene ili metalne, pa se na vatri, fino začinjena i poprskana uljem peče oko sat vremena. Ne može jednostavnije, a rezultat je epski. Nema nepotrebne masnoće, neugodnog mirisa mulja po kojem šarani vole čeprkati, sve je na tanjuru, prefino i zdravo. 

- Na ideju da organiziramo "Dane Muljave" došli smo prošle godine nakon stalnih upita zašto nismo na Danima piva. Tamo nema mjesta pa smo odlučili napraviti ovo i barem u tom tjednu predstaviti šarana na rašljama kao specijalitet. Rezultat nije izostao, odaziv je bio jako dobar bio pa smo ove godine sve produžili s četiri na sedam dana. "Dani Muljave" počeli su prošlog ponedjeljka i završili su u nedjelju, rekao nam je Borna Rajković, glavni i odgovorni u kuhinji restorana Muljava. 

Rašlje u pogonu

Teško da će, prisjeća se Borna, ikad više pasti nevjerojatan rekord iz Šumarskog kutića na desnoj obali Korane kad je tijekom jednih Dana piva ispečeno čak tri tone šarana. Rašlje su radile "sto na sat", a svi okolni ribnjaci su bili ispražnjeni. Ove godine u tjedan dana servirano je oko 700 kilograma šarana - očišćenog što je isto puno, pa je i glavni kuhar zadovoljan da je toliko puno ljudi probalo ovaj specijalitet. 

- Ono je bio drugačiji koncept, na Dane piva su dolazile firme sa svojim djelatnicima, obično je šaran bio predjelo, pa su onda išle plate i sve ostalo. Šarana nije bilo lako naći, a nije ga ni sada, kaže nam Rajković te dodaje da je ova ribe i cjenovno išla puno "gore". Prije se šaran i nije smatrao da je kvalitetna riba, no sad mu je cijena kao i pastrvi.

Tajna šarana u rašljama

- Nema tu puno tajni, bitni su dobra vatra i dobro vrijeme, a naravno i dobra volja kuharice, kaže nam kroz smijeh Dijana Erić, kuharica i stručnjakinja za pripremu šarane u rašljama. Bitno je, dodaje, da šarani nisu preveliki, idealni su oni od 2,5 do 3 kilograma. Samo se začine sa soli, paprom, vegetom, s malo crvene paprike i malo čilija te češnjaka u granulama. - Neću vam sve reći, samo da se peče 45 minuta do sat vremena, da se sva masnoća fino istopi, kaže veselo još kuharica i dodaje da je zaboravila pomagače, dečke zadužene za cijepanje drva dok ona sama loži i kontrolira vatru.

-  Šaran nije u stalnoj ponudi restorana, no mogli bi ga eventualno pripremiti za veće grupe gostiju, ako je neki team building u pitanju i slično. Za pripremu trebaju dva čovjeka, pa je dosta i komplicirano sve organizirati, rekao nam je glavni kuhar Muljave. 

Morat ćemo ipak ostaviti šarane i ovaj tjedan iza nas, pa smo pitali Bornu u čemu je tajna te magične privlačnosti šume i restorana u kojem radi. Kaže nam da rade tijekom cijele godine, jedino nisu otvoreni za blagdan Svih svetih. Radi se i za Novu godinu i za Badnjak, kuhinja je stalno otvorena, a Muljava u ponudi ima i sobe. 

Zoranova plata

Šumari i lovci dakako da su povezani, pa ne čudi da su jela s divljači redom specijaliteti kuće ovog restorana. Šef kuhinje tako preporuča divljač, te kaže da su po tom već odavno i poznati.

- Odrezak vepra u brusnicama, srnetina u pikantnom umaku, pljeskavica od divljači - srne, vepra i jelena s feta sirom, Kraljeva plata i naš gulaš od divljači, to su jela u stalnoj ponudi i svakome bih preporučio da ih proba, rekao je chef Rajković.

Imaju i novitet u ponudi, a zanimljivo da je posvećen Zoranu Sabljariću, bivšem, nažalost prerano preminulom upravitelju karlovačke podružnice Hrvatskih šuma koji je i zaslužan za novi život Muljave. Zove se Zoranova plata, a uz nju nitko ne bi smio ostati gladan. To je gigantska plata od metra za četiri osobe, a njoj su redom specijaliteti pa sigurno ne može biti loš izbor. Kad se tome pripoji i neki dobar desert, na primjer, palačinke sa sladoledom i umakom od brusnica, onda je priči kraj, preostaje samo uživancija. 

Petrova gora i Muljava su destinacija koje su prepoznali brojni domaći gosti ali i strani turisti. Zanimljivo je da u "Tjednu Muljave" na šarana u rašljama dolaze gosti čak i iz Splita i to isključivo kako bi probali ovaj specijalitet, a Muljava stalno ugošćava i brojne strane goste. Česti su i eventi na Petrovcu kod spomenika, evo prije desetak dana imali su svoje druženje ljubitelji Škode, pa je više desetaka starih Škoda prodefiliralo ovim cestama. Ako već neki mogu toliko potegnuti do Vojnića i dalje do Petrove gore i Muljave, onda stvarno nema razloga da i mi koji smo tu u blizini ne otkrivamo njihove čari, ne jednom nego i više puta godišnje. 

Pogledajte FOTO GALERIJU...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!