ŽIVOT & STIL

ZAŠTITITE SE

Minusi su stisli treba se dobro i slojevito odijenuti! Evo par korisnih savjeta

Minusi su stisli treba se dobro i slojevito odijenuti! Evo par korisnih savjeta

Kada je temperatura u minusu, najvažnije je očuvati toplinu i zaštiti se od hladnoće. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, jer što smo stariji, hladnoća nam teže pada.

Na slojevito odijevanje nas često podsjećaju liječnici, a među njima je i liječnica Nada Macura koja je rekla da se tijekom vremenskih oscilacija trebamo znati pravilno ponašati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sigurno vam se nekad dogodilo da vam je bilo strahovito hladno, čak i kada ste se dobro obukli. Možda je redoslijed odjeće bio potpuno pogrešan, a da to niste ni znali.

Kako se pravilno odijeva u slojevima

Slojevito odijevanje podrazumijeva tri sloja odjeće. Prvi sloj bi trebao biti od materijala koji odvodi vlagu s kože, kao što su merino vuna ili sintetički materijali. Drugi sloj treba zadržavati toplinu pa se preporučuje da to budu materijali poput vune ili flisa, dok treći sloj treba štititi od vjetra i vode.

Kada je zimska jakna u pitanju, najbolje je pernata. Takav model je odličan za zadržavanje topline, ali postoje i sintetičke alternative koje su efikasne. Vunene čarape su također odličan izbor jer zadržavaju toplinu, čak i kada su vlažne. Ipak, kapa je ključna tijekom zime. Veliki dio tjelesne topline se gubi preko glave, a najbolje je da nosite kapu koja pokriva i čelo i uši.

Liječnica Dragica Mitrović, specijalistica fizikalne medicine i medicine bola istaknula je da je svako izlaganje organizma hladnoći - stres, i da se organizam trudi sačuvati toplinu. "Preko hipotalamusa se, hormonalno, na lokalnoj razini - sužavaju krvne žile, da bi se putem kože, koja je najveći organ, spriječilo odavanje topline. Pokreću se i mehanizmi termogeneze kako bi se stvorio višak topline u organizmu", rekla je liječnica za RTS, piše Mondo.

Izdvojeno


Reci što misliš!