ŽUPANIJA / DUGA RESA

ZA KVALITETNIJU VODOOPSKRBU

Lokalni vodovodi polako se uklapaju u javni sustav dugoreškog Komunalnog, direktor Kučinić: Preduvjet za preuzimanje je zdravstveno ispravna voda

Lokalni vodovodi polako se uklapaju u javni sustav dugoreškog Komunalnog, direktor Kučinić: Preduvjet za preuzimanje je zdravstveno ispravna voda

- Mi kao isporučitelj smo teritorijalno nadležni za vođenje brige o takvim vodovodima. Da bi ih mogli i smjeli preuzeti moraju se stvoriti preduvjeti, a osnovni je zdravstveno ispravna voda, kaže direktor Komunalnog

Kvaliteta vode i opskrbe do svakog doma jedna je od civilizacijskih tekovina, a koliko dobra tekuća voda znači svakom domaćinstvu najbolje znaju oni koji je - nemaju. Srećom to nije slučaj s domaćinstvima u Karlovačkoj županiji, no velik broj stanovnika ruralnih dijelova priključeni su na tzv. privatne vodovode. Kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Duge Rese pojasnio direktor dugoreškog Komunalnog Željko Kučinić, to nisu privatni nego lokalni vodovodi, a intencija je da se i oni priključuju na javni sustav vodoopskrbe.

Kučinić je odgovorio na pitanje oporbenog vijećnika Ive Benića (HDZ) kojeg zanima što je s priključivanjem takvih vodovoda javnom vodoopsrbnom sustavu, kao i je li točno da Komunalno nije za to da preuzme one vodovode koji su u lošem stanju. Također, vijećnika zanima i je li se ovakvi projekti mogu kandidirati za sredstva Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mi kao isporučitelj smo teritorijalno nadležni za vođenje brige o takvim vodovodima. Da bi ih mogli i smjeli preuzeti moraju se stvoriti preduvjeti, a osnovni je zdravstveno ispravna voda. Ne smijemo ih preuzeti ako nismo osigurali kontrolu i dezinfekciju vode. Pitanje vremena kad ćemo krenuti s radovima na Pečurkovom brdu, tamo je lokalni vodovod u lošem stanju i u prošloj godini je bio interes građana da se priključe na javni sustav, rekao je direktor Kučinić. Dodaje da je to i usvojeno u planu financiranja za ovu godinu. 

- Nabavili smo materijal za priključni vod. Nama je to i rizik kad u sustav dođe niži tlak, može biti i određenih pucanja i troškova javnom isporučitelju, ali se moraju ostvariti ovi uvjeti, izvijestio je s govornice Gradskog vijeća.


- Što se tiče aktivnosti koje Vodovod poduzimamo kao javni isporučitelj, podnijeli smo dokumentaciju u realizaciji nekoliko projekata za izgradnju vodoopskrbnog sustava na širem području. Tu je polaganje vodovoda kroz konstrukciju mosta u Belavićima. Prije se to nije moglo provesti, no sada smo to kandidirali kroz Nacionalni program. Međutim, to je manji zahvat, puno je veći onaj spajanja južnog dijela Općine Krnjak s mogućnosti priključenja stanovništva s dijela Općine Barilović i zatvaranja preko Bošta, Mihalić Sela, prstena od 25 kilometara vodovodne mreže, rekao je Kučinić.

Navodi i da je sljedeći projekt kanalizacija na Šeketinom Brdu. Tamo se, kaže, zastalo s radovima jer je izvođač zatražio naknadu za promjenu cijena nastalih na tržištu. Traže uz povećanje cijena i refundiranje troškova a i imaju pravo na promjenu cijene u 10 posto iznad ugovorene cijene. Gradsko vijeće je donio odluku da će Grad financirati razliku i to je u godišnjem planu financiranja.

Sljedeći projekt je vodoopskrba Leskovac - Šćulac, a kako bi Komunalno moglo preuzeti lokalni vodovod Siča - Lučica. 

- Postoji još interesa za preuzimanje lokalnih vodovoda, neke smo sanitarno opremili. Najveći sustav je Generalski Stol koji uzima vodu iz rijeke Mrežnice. Opremljen je sustavom za kloriranje i pod našom je kontrolom i počet ćemo s postupkom preuzimanja tog vodovoda. Projektiramo sustav spajanja Duge Rese i Generalskog Stola. S bunarom u Novigradu na Dobri imat ćemo dosta vode da možemo i Generalski Stol opskrbljivati. U Šćulcu je isto ugrađen sustav za kondicioniranje i kloriranje. Obveza je da vodimo brigu i na tom dijelu, bio je isrcpan direktor Komunalnog. 

Izdvojeno


Reci što misliš!