ŽUPANIJA / DUGA RESA

KONFERENCIJA U ZVEČAJU

Kako očuvati naše rijeke? Zaštita rijeke Mrežnice donosi nova pravila, kako za građenje tako i za njezinu turističku valorizaciju

Kako očuvati naše rijeke? Zaštita rijeke Mrežnice donosi nova pravila, kako za građenje tako i za njezinu turističku valorizaciju
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zaštita rijeke Mrežnice donijet će nova pravila za građenje u blizini rijeke, ali i nova pravila za bavljenje turizmom, posebno onim aktivnim, primjerice raftingom.

U Zvečaju je danas predstavljen projekt Zajedno za rijeke, s ciljem očuvanja naših vodotokova, a predstavljeni su i rezultati ankete koju je za rijeku Mrežnicu provela Svjetska organizacija za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC).

Mi koji Mrežnicu živimo i u njoj uživamo, ponajviše bi se i trebali brinuti o njoj, a oni koji joj se dolaze diviti nisu birali riječi u anketi: Biser. Ljepotica. Raj. Život. Savršena. Jedinstvena. Čarobna. Bajkovita. Mir. Veličanstvena…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je predstavljen na konferenciji za novinare, a u sklopu studijskog putovanja konferenciji su, osim domaćih, prisustvovali novinari iz cijele regije: Slovenije, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. „Zajedno za rijeke“ je regionalna inicijativa, čiji je cilj zaštititi do 400 kilometara rijeka i slatkovodnog blaga diljem Jugoistočne Europe u pet zemalja.

Upravo je rijeka Mrežnica, istaknula je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, primjer dobre prakse, jer se u zaštitu rijeke kreće zajednički, u suradnji s mjerodavnim ministarstvom, nevladinim sektorom i lokalnom zajednicom.

- Rijeke doista jesu, mogu tako reći, naše najveće bogatstvo. O zaštiti rijeke Mrežnice razgovaramo desetljećima, jer mjere zaštite su nužne. Mi ne želimo da ona ostane skrivena, želimo da i drugi znaju za nju, ali želimo također da ona ostane tako očuvana i za one koji dolaze iza nas, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja upravo izrađuje stručnu podlogu koja će omogućiti zaštitu Mrežnice.

- Rijeka Mrežnica je na neki način simbol vodnog resursa, a posebna je po sedrenim barijerama. Zaštitom rijeke Mrežnice Javna ustanova Natura Viva, koja upravlja tim područjem, dobit će u ruke alat kojim će moći regulirati aktivnosti na rijeci kako bi se ona zaštitila, istaknuo je ravnatelj Zavoda Aljoša Duplić.

Ravnateljica JU Natura Viva Antonija Bišćan pojasnila je da su za područje rijeke Mrežnice predviđene dvije kategorije zaštite.

- Mrežnica će biti zaštićena na županijskog razini. Trebali bismo imati 'zaštićeni krajobraz' sa slabijom i 'spomenik prirode' sa strožom razinom zaštite. Važno nam je da se cijeli postupak provede transparentno i jasno u suradnji s gradovima, općinama i lokalnom zajednicom, rekla je ravnateljica JU Natura Viva Antonija Bišćan.

- Prema rezultatima ankete koju smo proveli, ljudi ovdje iznimno cijene rijeku Mrežnicu i izrazili su spremnost da se uključe u njezinu zaštitu. Ovo je primjer dobrog upravljanja, to je poruka koju želimo poslati – da samo suradnjom možemo zaštiti naše rijeke, rekla je direktorica progama za jugoistočnu Europu TNC-a Dragana Mileusnić.

Zaštita rijeke Mrežnice donijet će nova pravila za građenje u blizini rijeke, ali i nova pravila za bavljenje turizmom, posebno onim aktivnim, primjerice raftingom. Stručna podloga uskoro će biti dostupna javnosti, a cijela procedura trebala bi završiti do kraja godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!