ŽUPANIJA / DUGA RESA

SVEČANO U DUGOJ RESI

Dugorešani danas slave dan svog grada, dodijeljena priznanja zaslužnima: "Da grad bude naše djelo, a mi njegovi graditelji" FOTO GALERIJA

Dugorešani danas slave dan svog grada, dodijeljena priznanja zaslužnima:

Danas smo mi ti ljudi, koji hodaju ulicama i grade, nama je grad središte života i naših snova. Mi smo snaga koja oblikuje budućnost, rekao je gradonačelnik Boljar

Grad Duga Resa danas je svečano proslavio Dan grada i blagdan sv. Petra. Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježene su i vrijedne obljetnice, 650 godina spominjanja imena Duge Rese, 500 godina od poznatog "spavanja", 137 godina od osnivanja samostalne općine Duge Rese i 30 godina otkako je Duga Resa i službeno, administrativno postala Grad.

O bogatoj povijesti Duge Rese brojni uzvanici svjedočili su kroz kratki film, dok je gradonačelnik Tomislav Boljar također podsjetio na bogatu povijest, ali i na sve one vrijedne ljude izgradili temelje i kroz povijest gradili sve ono što danas čini Dugu Resu. Podsjetio je na važnost "fabrike" koja je Dugu Resu uzdignula od trnja do zvijezda, ali i razdoblje tranzicije koja ju je "vratila u trnje". Dugo je Dugorešanima, rekao je Boljar, trebalo da shvate da fabrike kao takve više nema, ali zahvaljujući brojnim poduzetnicima i vrijednim ljudima taj industrijski štih nikad nije nestao i danas velikim koracima grad ide dalje.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Priča seže daleko u prošlost, rađale su se ideje, promjene, naši preci su ostavili neizbrisiv trag da izgrade nešto. Danas smo mi ti ljudi, koji hodaju ulicama i grade, nama je grad središte života i naših snova. Mi smo snaga koja oblikuje budućnost, rekao je Boljar. 

Kako je dodao, vrijednost Duge Rese leži u ljudima, ovdje smo svi zajedno gradeći mostove razumijevanja i solidarnosti. 

- Brojni su uspjesi naših građana, tu su hrabri poduzetnici koji doprinose razvoju i stvaraju radna mjesta, naši učitelji, zdravstveni radnici, udruge građana koji svoje vrijeme i energiju ulažu u zajednicu. Njima smo posvetili mural Barice na ulazu u grad, rekao je Boljar. Podsjetio je i na aktualne projekte, kako kaže, danas su građani i svi oni koji u Dugu Resu dolaze svjedoci najvećih projekata od gradnje Jozefine. 

- Puno je prašine, ali ona nam donosi novi vrtić, tri nova pješačka mosta, projekt pametnog grada, uređeni Sportski dom. Tu je projekt društvenog centra, nadamo se projektu doma za starije, izgradit ćemo vidikovac. Moram naglasiti važnost suradnje s institucijama, jer ta snaga leži u partnerstvu, rekao je Boljar te svim sugrađanima čestitao Dan grada i blagdan sv. Petra, a svima koji slave današnji imendan. 

Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Furdek je rekao da danas odajemo priznanje prošlosti i postignutim reultatima, ali se i družimo i planiramo daljnje korake. 

- Slavimo to što smo učinili i što smo. Da grad bude naše djelo, a mi njegovi graditelji. Grad je promijenio vizuru, pohvalio bih sve vrijedne i značajne projekte koji se provode. Osim što se mijenja vizura, mijenjamo se i mi kao ljudi. Nastojimo držati korak s vremenom, ali i ne podleći izazovima novog doba. Radi se mnogo, strpljivost građana je neupitna. I dalje živimo u vremenu globalnih ekonomskih promjena, ratova, prilika i neprilika. Stoga je za takav rezultat potrebna sinergija poštenog i predanog rada i međusobnog uvažavanja. Siguran sam u daljnji razvoj, a o tome svjedoče i oni koji u Dugu Resu dolaze kao gosti, ali i sve češće oni koji ovdje ostaju živjeti, rekao je Furdek.

Najsvečaniji trenutak sjednice dakako je dodjela priznanja zaslužnim građanima Duge Rese. 

Javna priznanja za 2022. godinu zaslužili su Luka Zatezalo, mladi vatrogasac DVD-a Belavići i Goran Šteta, zapovjednik DVD-a Duga Resa. Obojicu Dugorešani vrlo dobro znaju u predanom radu u ovom zahtjevnom i opasnom poslu, pa je javno priznanje za izniman trud i zalaganje u vatrogastvu doista otišlo u najbolje ruke. 

Novčana nagrada stigla je KUD-u Sv. Juraj Duga Resa. KUD je sljednik nekadašnjeg KUD-a "6. maj", pa tako obilježavaju 75 godina djelovanja. Sada je stiglo i zasluženo priznanje predanim čuvarima kulturne baštine i tradicijskog blaga dugoreškog kraja. Dobivena novčana sredstva sigurno će znati dobro iskoristiti, za svoje nastupe ili nabavu uvijek potrebne opreme.

Novčanu nagradu dobila je i udruga Hrvatski domobran Duga Resa za obilježavanje svoje 30. obljetnice rada. 

Povelja grada Duge Rese s plaketom ide u ruke Juraja Vogrinca. Svim Dugorešanima poznati Jurek je legenda dugoreškog stolnog tenisa, predani sportski djelatnik od osnivanja STK, kao igrač i trener, poznat i po pobjedi nad Šurbekom davne 1960. godine.  

Povelja grada Duge Rese s plaketom odlazi i Antunu Kučiću, poznatom Čući, nastavniku hrvatskog jezika u OŠ Vladimir Nazor. Sada je u mirovini, a generacije Dugorešana ga pamte kao izvrsnog nastavnika, sportaša, nogometaša i ribolovca, ali i angažiranom na mnogim izvannastavnim aktivnostima, društvenim i sportskim događajima. 

Javno priznanje za životno djelo zasluženo je dobio Juraj Kasunić, poznati dugoreški ugostitelj i dugogodišnji vlasnik hotela Duga Resa. Iz metalske struke okrenuo se ugostiteljstvu, otvorio pizzeriu Lotos, te nakon Domovinskog rata otvorio i u to vriijeme jedini hotel u Karlovačkoj županiji. Predani je vinar i podrumar, a mnogi znaju Vina Kasunić, kao i njegov restoran Vila vina. Sada je u mirovini, ali i dalje je aktivan. 

Nagrađeni su i učenici generacije završnih razreda osnovnih škola Vladmir Nazor i Ivan Goran Kovačić: Dora Kožul, Narcisa Rendulić i Filip Maletić. Priznanja su za svoj humanitarni rad dobili i učenici 4. b razreda OŠ Ivan Goran Kovačić. Nesebično su pomagali svojim oboljelim prijateljima iz razreda, pokazali veliko srce, ogromnu razinu empatije i tako postali "najbolji prijatelji na svijetu". 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!