ŽUPANIJA / DUGA RESA

NOVO LICE PARKA

Dugoreški gradski park kreće u kompletnu obnovu, prvo na redu drveće! Boljar: S novom prekrasnom vizurom dobit ćemo novo mjesto susreta i druženja

Dugoreški gradski park kreće u kompletnu obnovu, prvo na redu drveće! Boljar: S novom prekrasnom vizurom dobit ćemo novo mjesto susreta i druženja

Sljedeći korak dalje kompletno uređenje šetnica, rasvjete pa čak i stare fontane u parku, tako da će park imati posve novo, umiveno ruho.

Dugoreški gradski park, park dr. Franje Tuđmana, star je gotovo kao i sama Duga Resa, a njegovo je nastajanje vezano uz gradnju "fabrike" na obali Mrežnice i cijelog stambenog naselja za njezine radnike. 

Po riječima pročelnika Mladena Rakočevića, tadašnji su vlasnici Pamučne bili socijalno osviješteni pa dok su u prvobitnom kapitalizmu ostali živjeli u slamovima, oni su svojim radnicima omogućili bolji život pa je tako kao dio gradske cjeline nastao i gradski park.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

150 godina kasnije došlo je ponovo vrijeme za njegov potpuni "makeover" pa će se prvo krenuti u obnovu, orezivanje starog i monumentalnog drveća, rušenje onog opasnog za građane i sadnju novog. Sljedeći korak dalje kompletno uređenje šetnica, rasvjete pa čak i stare fontane u parku, tako da će park imati posve novo, umiveno ruho.

- S uređenjem parka nismo htjeli pristupiti dok se ne napravi Aglomeracija i ne završimo sanaciju i uređenje okolnih prometnica. Prvo što će se raditi je obrezivanje i uklanjanje stabala, sadnja novih a zatim kreće uređenje šetnica, zelenih površina, javne rasvjete i nadamo se da ćemo u proljeće 2025. imati park u novom ruhu. U proračunu imamo osigurano 90 posto sredstava. Nakon toga čekamo ITU mehanizam, uklanjanju zgrada i da izgradimo Društveni dom Miroslav Šutej. Ovo je nekad bila perjanica grada, s obzirom da nemamo centralni gradski trg, on će biti mjesto susreta i druženja, dobit ćemo prekrasnu vizuru u ovom parku, rekao je gradonačelnik Tomislav Boljar.

O radovima na sanaciji drveća govorio je dr.sc. Nikola Lacković koji vrši nadzor nad radovima. 

- Drago mi je što je Grad Duga Resa prepoznao važnost i vrijednost ovog parka i da se briga o stablima provede profesionalno i uz stručan nadzor. Stabla su u nekoliko navrata stručno pregledavana i u protekloj godini sam napravio još dodatne kontrole na odabranim stablima velike vrijednosti u parku koji pokazuju simptome potencijalne opasnosti. Napravili smo proračune statike i izmjere debljine da vidimo jesu li u dozvoljenim granicama da ih možemo sigurno zadržati, rekao je Lacković.

No neka stabla ipak nisu sigurna i morat će biti uklonjena, jer predstavljaju opasnost za posjetioce. Stručni nadzor je odrađen i ta stabla će biti uklonjena, dok će se ostaviti ona koja su stručnom analizom utvrđena kao sigurna. Uklonjena stabla će se zamijeniti novim, a kako kaže dr. Lacković, to je i u prirodi jedan proces, ponekad se treba odreći prekrasnih i lijepih stabala, ali dolaze nove generacije koje će doprinositi okolišu.

Izdvojeno


Reci što misliš!